Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 61

Wątek: Jeden dobry obiektyw

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    Jestem amatorem,nie robię zdjeć zarobkowych to po pierwsze.
    Tak gwoli scisłości, te moje komentarze nie były absolutnie o Tobie..:-)

Po drugie wszyscy(prawie) zgodnie twierdzą że kit jest do kitu.
    No to chyba czytamy inne komentarze, albo o innym kicie mówimy.. Z tego co ja tutaj sie dowiaduję, zarówno z komentarzy jak i z autopsji, II-ga wersja kita z IS jest całkiem udana (zwłaszcza jesli porówna ja się z wersją I-wszą).

Myslałem o 28-135 ale
    po przeczytaniu kilkunastu jak nie kilkudziesięciu wątków dochodzę do wniosku,że chyba lepiej kupić mniejszy zakres i jasniejsze szkło!
    Nie chodzi tu bynajmnie o światło, ale jesli już chcesz kupować pod cropa, to patrz na szkla, ktorych zakres zaczyna się od 17-18mm, inaczej może Ci zabraknąć szerokiego kąta.

Może inaczej jeszcze zapytam po ile jest najtańsza "L-ka"? Nie chodzi mi o stałki.
    Najtansza eLa to C 70-200 f/4, były czasy kiedy cena dochodziła do 1960zł, teraz już jest po 2400.. Poza tym to nie ten zakres o który Ci chodzi.. Nastepną, stosunkowo tanią jest C 17-40 f/4 trochę ciemna jak na ten zakres i chodza słuchy, że nawet nie warto kupowac za ta cenę.. tak samo jak 70-200 sporo podrozała i teraz chodzi za ponad 3ys.

Co do zakresu to wystarcza mi do 100 w zupełności,nie potrzebuję zoomów powyżej tego zakresu.
    -Jesli z Canonów to można 17-85 f/4-f/5.6 IS. Jest ciemny ale rekompensuje to stabilizacja, optyką też nie wymiata, raczej nie warto
    -Tamron 17-50 f/2.8 IMHO szkło bardzo udane, b. dobre optycznie, z dobrym swiatłem, wielu uzytkowników chwali, na dodatek dośc niedrogi.. za ponad 1,5tys można kupić
    -Sigma 17-70. f/2.8-f/4.5 Nie znam, nie miałem, choć chciałem kupić. Z obiegowych opinii myslę, że dobra propozycja, z nieco większym zakresem.
    -Sigma 18-50 f/2.8 EX. Wspomnę tylko, że u Sigmy EX jest odpowiednikiem Canonowskich eLek, przynajmniej jesli chodzi o wykonanie. Na ile dobry jest ten obiektyw, że zasłużył sobie na to oznaczenie Ci nie powiem..:-)

A tak wogóle abstrachując od tych szkieł powyzszych, to wszyscy pewnie będą Cie namawiać, żebyś trochę dociułał i kupił Canona 17-55 f/2.8 IS

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie

Chcę kupić jakiś inny obiektyw dlatego pytam o radę.Myslałem o 28-135 ale
    po przeczytaniu kilkunastu jak nie kilkudziesięciu wątków dochodzę do wniosku,że chyba lepiej kupić mniejszy zakres i jasniejsze szkło!
    Może inaczej jeszcze zapytam po ile jest najtańsza "L-ka"? Nie chodzi mi o stałki.
    Co do zakresu to wystarcza mi do 100 w zupełności,nie potrzebuję zoomów powyżej tego zakresu.
    Skoronie wiesz jeszcze do czego, jaki zakres i wogóle, a wiesz już, ze kit jest do kitu, bo faktycznie jest...

Moja rada jest taka: kup sobie 28-135 - to jest naprawdę bardzo dobry jak na poczatek obiektyw, uzywka trafia się za ok 1000. Wysoka jakość, spacerzoom, nieco wąski, ale naprawde wart swojej ceny i pasuje na wszystkie canony. Do tego dołóż 50 1.8 - co pozwoli ci pstrykać w ciemniejszych sytuacjach bez lampy. Tazem za 1000-1500 masz super zestaw. a potem będziesz się zastanawiał.

Ja tak zrobiłem i nie żałuję, na razie zamieniłem 1.8 na 1.4

Teraz zapoluję chyba na 10-22

Piotrek

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Sigma 17-70. f/2.8-f/4.5 jest przyzwoitym szkłem. Ostatecznie zdecydowałem się na C24-105/4 L (wpadło troszkę kasy) ze względu bardziej na tele niż szeroki kąt.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Nie zdziwię się jak w specyfikacji zobaczę rozpoznawanie uśmiechu.
    może nie lustro ale:
    http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-coolpi...8986a2314b055a

wystarczy zerknąć na rozpisane "oryginalne rozwiązania" i co mamy?
    "Funkcje wykrywania uśmiechu i uwaga mrugnięcie"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A może Sigma 18-125 F3.8-5.6 DC OS HSM ? Cena 1400pln , więc zostaną pieniądze na dobry statyw i inne szpeja. Ten obiektyw to świeża konstrukcja z 2008 roku , posiada stabilizację i HSM. W sam raz na Twoje wymagania.
    Pozdro.

Dopiero zaczyna Awatar sten
    Miasto
    Puszczykowo, Poznań

Domyślnie

Moim pierwszym "lepszym" obiektywem był 24-105, dość długo jako podstawowy obiektyw, w razie potrzeby jak było wąsko zakładałem kita i było o.k., a później .....sam zobaczysz czego będziesz potrzebował.Jeżeli nie chcesz więcej szkieł to z tej elki będziesz zadowolony.
    300V, 30D, 7D, 10-22 usm, 24-105 usm is L4, 70-200 2.8 usm is, 85 1.8 usm, dwa kity,
    580 EX II, 420 ex...cdn...

Coś już napisał

Domyślnie

24-105 L - rewelacja

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Jestem amatorem,nie robię zdjeć zarobkowych
    Ja też
    Do mojej ostatniej wypowiedzi dodam że 17-55 f2,8 IS jest świetny
    Ale nie ma obiektywu uniwersalnego i bez wad dlatego kupując powinieneś wiedzieć co i po co kupujesz i jak sobie z tym poradzisz. Do tej nauki potrzebujesz kita. Robiąc zdjęcia jakimś obiektywem zdziwisz się jak szybko będziesz wiedział czego ci w nim brakuje. Jeżeli nie wiesz czego to znaczy niczego nie zmieniać

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Chcę kupić jakiś inny obiektyw dlatego pytam o radę.Myslałem o 28-135 ale
    Ja też jestem amatorem, dlatego kupiłem osobno body i do tego Sigmę 18-200 OS (bo canon przesadził w swoim 18-200 z ceną i brakiem USM), i jestem zadowolony jak do tej pory.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

IMO na cropa najlepiej chyba kupić c17-55/2,8is jak chcemy szerzej, a jeśli chcemy dłużej i trochę tak z myślą o ff to 24-105L. Na ff jedno uniwersalne szkło to 24-105L lub 24-70. Z tańszych rozwiązań na cropa t17-50 na ff t28-75 albo sigma 24-70.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów