Tak gwoli scisłości, te moje komentarze nie były absolutnie o Tobie..:-)
No to chyba czytamy inne komentarze, albo o innym kicie mówimy.. Z tego co ja tutaj sie dowiaduję, zarówno z komentarzy jak i z autopsji, II-ga wersja kita z IS jest całkiem udana (zwłaszcza jesli porówna ja się z wersją I-wszą).Po drugie wszyscy(prawie) zgodnie twierdzą że kit jest do kitu.
Nie chodzi tu bynajmnie o światło, ale jesli już chcesz kupować pod cropa, to patrz na szkla, ktorych zakres zaczyna się od 17-18mm, inaczej może Ci zabraknąć szerokiego kąta.Myslałem o 28-135 ale
po przeczytaniu kilkunastu jak nie kilkudziesięciu wątków dochodzę do wniosku,że chyba lepiej kupić mniejszy zakres i jasniejsze szkło!
Najtansza eLa to C 70-200 f/4, były czasy kiedy cena dochodziła do 1960zł, teraz już jest po 2400.. Poza tym to nie ten zakres o który Ci chodzi.. Nastepną, stosunkowo tanią jest C 17-40 f/4 trochę ciemna jak na ten zakres i chodza słuchy, że nawet nie warto kupowac za ta cenę.. tak samo jak 70-200 sporo podrozała i teraz chodzi za ponad 3ys.Może inaczej jeszcze zapytam po ile jest najtańsza "L-ka"? Nie chodzi mi o stałki.
-Jesli z Canonów to można 17-85 f/4-f/5.6 IS. Jest ciemny ale rekompensuje to stabilizacja, optyką też nie wymiata, raczej nie wartoCo do zakresu to wystarcza mi do 100 w zupełności,nie potrzebuję zoomów powyżej tego zakresu.
-Tamron 17-50 f/2.8 IMHO szkło bardzo udane, b. dobre optycznie, z dobrym swiatłem, wielu uzytkowników chwali, na dodatek dośc niedrogi.. za ponad 1,5tys można kupić
-Sigma 17-70. f/2.8-f/4.5 Nie znam, nie miałem, choć chciałem kupić. Z obiegowych opinii myslę, że dobra propozycja, z nieco większym zakresem.
-Sigma 18-50 f/2.8 EX. Wspomnę tylko, że u Sigmy EX jest odpowiednikiem Canonowskich eLek, przynajmniej jesli chodzi o wykonanie. Na ile dobry jest ten obiektyw, że zasłużył sobie na to oznaczenie Ci nie powiem..:-)
A tak wogóle abstrachując od tych szkieł powyzszych, to wszyscy pewnie będą Cie namawiać, żebyś trochę dociułał i kupił Canona 17-55 f/2.8 IS
Pozdrawiam