Ja też nie lubię teoretyzować, ale jak u siebie w studiu sprawdzałem 24-70L na 20D to przy całościach miałem prawie to samo co z 28-135USM, przy portretach trochę lepiej wypadała L-ka. Dopiero jak podpiąłem pod 5D te obiektywy to była widoczna różnica na korzyść eli przy całościach. W tym przypadku teoria pokrywa się z praktyką
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Super.. Wszyscy się tu wypowiedzieli, tylko nie sam autor wątku..
Ja zanim bym Ci doradził coś sensownego, to mam dwa pytania:
- (ktoś już o to pytał) W jakim celu, do jakiego typu zdjęć?
- Czym focisz (w sensie szkła) i w jakim celu miałbyś zmieniać obiektywy (czy ogniskowej nie starczy, czy za ciemny, czy za ciężki, czy brak stabilizacji, czy zbyt duża odległość ostrzenia, czy zbyt wolny AF?)
Jesli chodzi o takie gdybanie, to można Ci polecić właśnie C 18-200IS. Ma szeroki zakres ogniskowych stabilizację, nie jest drogi, a na Twoje, jak sam określiłeś "amatorskie fotografie" jakościowo powinien wystarczyć:-). Jesli chodzi o "nie Canony" to Tamron wypuscił ostatnio jakiś fajny zoom o bardzo dużym zakresie (większym od Canona) i z VC (Tamronowski odpowiednik IS) Więc to może być dobra propozycja:wink:
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
jesli wolisz szerzej to 17-55/2.8 , jesli wolisz wezej 24-105 /4
jesli szerokooo to 10-22/3.5-4 a jesli wasko to 70-200/4
i to wszystko w tej cenie, szkla b.dobre ,wystarczy wybrac zakres ogniskowych ktore Ci najbardziej odpowiadaja
Dzięki za wszystkie odpowiedzi,dzięki nim mam jeszcze większy mętlik w głowie
Slider już Ci odpowiadam:
-chcę jeden w miarę uniwersalny(nie chcę zmieniać obiektywów)chcę założyć jeden i tylko nim robić wszystko-wiem,ze się nie da ale ja tak chcę!
-na razie mam tylko kit i w tym celu chcę zmienić na lepszy bo "tak trzeba,tak wypada,tak widać różnicę i tak są lepsze zdjęcia)
-co robię? nie robię zdjęć studyjnych(50 mogę zawsze pożyczyć od kumpla)robię wszystko na zewnątrz głównie raporterka szeroko pojęta,zdjęcia z wakacji,jakieś zamki,zabytki techniki,architekturę,widoczki,góry.
450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM
Spoko, zrozumiałem..
zkoro chcesz robić wszystko, a przy tym nie chcesz zmieniać obiektywu, to widzę tu tylko zoom uniwersalny.. Myśle, że zarówno wspomniany Canon 18-200, jak i Tamron 18-270 byłby dobry, niemniej Twój wybór jak daleko ma sięgać górna granica ogniskowych..:-) zwykle na maksymalnym zoomie będą oba mocno mydliły, ale nie trzeba z niego korzystać, a przy okazji może uda się zachować lepsze światło..:-)
Powodzenia i pozdrawiam
PS: Skoro masz kita, to poruszasz się w dolnym zakresie tych ogniskowych. Może Ci taki zakres wystarczy i niepotrzebnie namawiam sie na ob. uniwersalny..równie dobrze moze Ci wystarczyć lepsza jakośc, ostrość i światło?
Ostatnio edytowane przez Slider ; 01-03-2009 o 00:18
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Latwiej miec zoom w nogach czasami - dac krok do przodu mozna, a krok do tylu (jak np jest sciana za nami) to ciezka sprawa, dlatego 28mm to ciasnota![]()
masz kita,robisz zdjecia ,i nie wiesz czego Ci brakuje,znaczy jeszcze nie czas na zmiany
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jesli wybierasz z tych co wymieniles i masz zamiar kupic 28-135 to zdecydowanie
lepiej 24-105/4 to jest zupelnie inna bajka -warto zaczekac ,dozbierac itp.
Ostatnio edytowane przez w-k ; 01-03-2009 o 00:25 Powód: Automerged Doublepost
w czasie kryzysu jedynym dobrym szklem jest tamron 18-200 za 700pln ;P