Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Jeden dobry obiektyw

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiray Zobacz posta
    Mam i jestem bardzo zadowolony. Świetnie współpracuje z moim 450D, a jak potrzebuje szerzej to zakładam 17-40.
    To wiem i znam opinie o nim. Natomiast bardziej w nim ogranicza mnie 105 (moje ogniskowe na FF to tak do 160).

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    To zależy do jakiego aparatu.

28-300L IS jest bardzo uniwersalny, ale z założenia przeznaczony do aparatów analogowych lub cyfrowych pełnoklatkowych i w zastosowaniu z nimi osiąga maksymalną uniwersalność, dając całe spektrum kątów widzenia (od szerokokątnego do długiego tele); jednak gdy zastosujemy ten obiektyw z korpusem o mniejszej matrycy (APS-C) to wraz z utratą szerokiego kąta znacznie traci on swoją uniwersalność.

Dlatego też powstał obiektyw EF-S 18-200 IS, który jest praktycznie jego dokładnym odpowiednikiem dla aparatów z mniejszą matrycą, czyli Canon 1000D/450D/400D/40D/50D itd...
    No właśnie patrze pod kątem FF

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Może i byłem zmęczony - bo w końcu w nocy pisałem ale już się wyspałem i jakoś zdania nie zmieniłem.. wykresów nie czytałem bo ja robię zdjęcia o nie teoretyzuję i mierzę rozdzielczości.. miałem elki na 350d, na 40d i mam na 5d - i piszę co widzę na zdjęciach - nie tylko na ilości lpi polega "lepszość" obiektywu.. wiadomo że na ff gdzie piksele są "szerzej"(mniej upakowane) to na takich wykresach każdy widzi co chce.. na APS-C obiektyw "pracuje" środkową najlepszą częścią i stąd na aps-c miom zdaniem też dobrze pracują.. ale w zasadzie kto co lubi - mnie tam winieta nie przeszkadza więc na FF też ładnie chodzą..
    A co d kupna EF-s to problem może być jak za 3-4 lata producenci stwierdzą że aps-c jest be i teraz FF będzie tani i trzeba szkiełka wymieniać..
    Ja też nie lubię teoretyzować, ale jak u siebie w studiu sprawdzałem 24-70L na 20D to przy całościach miałem prawie to samo co z 28-135USM, przy portretach trochę lepiej wypadała L-ka. Dopiero jak podpiąłem pod 5D te obiektywy to była widoczna różnica na korzyść eli przy całościach. W tym przypadku teoria pokrywa się z praktyką

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Ja też nie lubię teoretyzować, ale jak u siebie w studiu sprawdzałem 24-70L na 20D to przy całościach miałem prawie to samo co z 28-135USM, przy portretach trochę lepiej wypadała L-ka. Dopiero jak podpiąłem pod 5D te obiektywy to była widoczna różnica na korzyść eli przy całościach. W tym przypadku teoria pokrywa się z praktyką
    Ale jaki ma sens porównywanie szkieł na matrycach o różnej gęstości pikseli z innym filtrem RGB, innymi mikrosoczewkami, innym filtrem AA. I jeszcze wyciąganie na tej podstawie wniosków teoretycznych .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Super.. Wszyscy się tu wypowiedzieli, tylko nie sam autor wątku..

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    Pstrykam 450-tką ,nie mam zamiaru wiecznie zmianiać obietywu na moje amatorskie fotografowanie,dlatego proszę o radę jaki kupić obiektyw?
    Ja zanim bym Ci doradził coś sensownego, to mam dwa pytania:
    - (ktoś już o to pytał) W jakim celu, do jakiego typu zdjęć?
    - Czym focisz (w sensie szkła) i w jakim celu miałbyś zmieniać obiektywy (czy ogniskowej nie starczy, czy za ciemny, czy za ciężki, czy brak stabilizacji, czy zbyt duża odległość ostrzenia, czy zbyt wolny AF?)

Jesli chodzi o takie gdybanie, to można Ci polecić właśnie C 18-200IS. Ma szeroki zakres ogniskowych stabilizację, nie jest drogi, a na Twoje, jak sam określiłeś "amatorskie fotografie" jakościowo powinien wystarczyć:-). Jesli chodzi o "nie Canony" to Tamron wypuscił ostatnio jakiś fajny zoom o bardzo dużym zakresie (większym od Canona) i z VC (Tamronowski odpowiednik IS) Więc to może być dobra propozycja:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Domyślnie

jesli wolisz szerzej to 17-55/2.8 , jesli wolisz wezej 24-105 /4
    jesli szerokooo to 10-22/3.5-4 a jesli wasko to 70-200/4
    i to wszystko w tej cenie, szkla b.dobre ,wystarczy wybrac zakres ogniskowych ktore Ci najbardziej odpowiadaja

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi,dzięki nim mam jeszcze większy mętlik w głowie
    Slider już Ci odpowiadam:
    -chcę jeden w miarę uniwersalny(nie chcę zmieniać obiektywów)chcę założyć jeden i tylko nim robić wszystko-wiem,ze się nie da ale ja tak chcę!
    -na razie mam tylko kit i w tym celu chcę zmienić na lepszy bo "tak trzeba,tak wypada,tak widać różnicę i tak są lepsze zdjęcia)
    -co robię? nie robię zdjęć studyjnych(50 mogę zawsze pożyczyć od kumpla)robię wszystko na zewnątrz głównie raporterka szeroko pojęta,zdjęcia z wakacji,jakieś zamki,zabytki techniki,architekturę,widoczki,góry.
    450D,EF-S 17-55 IS USM,EF-S 18-55 IS,EF 28-135 IS USM

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Komm Zobacz posta
    chcę założyć jeden i tylko nim robić wszystko-wiem,ze się nie da ale ja tak chcę!
    Spoko, zrozumiałem..
    zkoro chcesz robić wszystko, a przy tym nie chcesz zmieniać obiektywu, to widzę tu tylko zoom uniwersalny.. Myśle, że zarówno wspomniany Canon 18-200, jak i Tamron 18-270 byłby dobry, niemniej Twój wybór jak daleko ma sięgać górna granica ogniskowych..:-) zwykle na maksymalnym zoomie będą oba mocno mydliły, ale nie trzeba z niego korzystać, a przy okazji może uda się zachować lepsze światło..:-)

Powodzenia i pozdrawiam

PS: Skoro masz kita, to poruszasz się w dolnym zakresie tych ogniskowych. Może Ci taki zakres wystarczy i niepotrzebnie namawiam sie na ob. uniwersalny.. równie dobrze moze Ci wystarczyć lepsza jakośc, ostrość i światło?
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 01-03-2009 o 00:18
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Dopiero zaczyna Awatar Bulka
    Miasto
    Warszawa/Kielce

Domyślnie

Latwiej miec zoom w nogach czasami - dac krok do przodu mozna, a krok do tylu (jak np jest sciana za nami) to ciezka sprawa, dlatego 28mm to ciasnota

Domyślnie

masz kita,robisz zdjecia ,i nie wiesz czego Ci brakuje,znaczy jeszcze nie czas na zmiany
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jesli wybierasz z tych co wymieniles i masz zamiar kupic 28-135 to zdecydowanie
    lepiej 24-105/4 to jest zupelnie inna bajka -warto zaczekac ,dozbierac itp.
    Ostatnio edytowane przez w-k ; 01-03-2009 o 00:25 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

w czasie kryzysu jedynym dobrym szklem jest tamron 18-200 za 700pln ;P

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów