Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Jeden dobry obiektyw

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Chyba jesteś zmęczony dzisiaj pisząc że ele działają lepiej na APS-C Tu masz wykresy rozdzielczości 70-200 f2,8 na APS-C http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page4.asp a tu na FF http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page5.asp nie napisałem że EF-S jest lepszy od EF tylko że lepiej kupić pod 450D EF-S
    Może i byłem zmęczony - bo w końcu w nocy pisałem ale już się wyspałem i jakoś zdania nie zmieniłem.. wykresów nie czytałem bo ja robię zdjęcia o nie teoretyzuję i mierzę rozdzielczości.. miałem elki na 350d, na 40d i mam na 5d - i piszę co widzę na zdjęciach - nie tylko na ilości lpi polega "lepszość" obiektywu.. wiadomo że na ff gdzie piksele są "szerzej"(mniej upakowane) to na takich wykresach każdy widzi co chce.. na APS-C obiektyw "pracuje" środkową najlepszą częścią i stąd na aps-c miom zdaniem też dobrze pracują.. ale w zasadzie kto co lubi - mnie tam winieta nie przeszkadza więc na FF też ładnie chodzą..
    A co d kupna EF-s to problem może być jak za 3-4 lata producenci stwierdzą że aps-c jest be i teraz FF będzie tani i trzeba szkiełka wymieniać..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Może i byłem zmęczony - bo w końcu w nocy pisałem ale już się wyspałem i jakoś zdania nie zmieniłem.. wykresów nie czytałem bo ja robię zdjęcia o nie teoretyzuję i mierzę rozdzielczości.. miałem elki na 350d, na 40d i mam na 5d - i piszę co widzę na zdjęciach - nie tylko na ilości lpi polega "lepszość" obiektywu.. wiadomo że na ff gdzie piksele są "szerzej"(mniej upakowane) to na takich wykresach każdy widzi co chce.. na APS-C obiektyw "pracuje" środkową najlepszą częścią i stąd na aps-c miom zdaniem też dobrze pracują.. ale w zasadzie kto co lubi - mnie tam winieta nie przeszkadza więc na FF też ładnie chodzą..
    A co d kupna EF-s to problem może być jak za 3-4 lata producenci stwierdzą że aps-c jest be i teraz FF będzie tani i trzeba szkiełka wymieniać..
    Ja też nie lubię teoretyzować, ale jak u siebie w studiu sprawdzałem 24-70L na 20D to przy całościach miałem prawie to samo co z 28-135USM, przy portretach trochę lepiej wypadała L-ka. Dopiero jak podpiąłem pod 5D te obiektywy to była widoczna różnica na korzyść eli przy całościach. W tym przypadku teoria pokrywa się z praktyką

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Ja też nie lubię teoretyzować, ale jak u siebie w studiu sprawdzałem 24-70L na 20D to przy całościach miałem prawie to samo co z 28-135USM, przy portretach trochę lepiej wypadała L-ka. Dopiero jak podpiąłem pod 5D te obiektywy to była widoczna różnica na korzyść eli przy całościach. W tym przypadku teoria pokrywa się z praktyką
    Ale jaki ma sens porównywanie szkieł na matrycach o różnej gęstości pikseli z innym filtrem RGB, innymi mikrosoczewkami, innym filtrem AA. I jeszcze wyciąganie na tej podstawie wniosków teoretycznych .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów