Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Jeden dobry obiektyw

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Jeśli chodzi o matrycę APS-C, to najlepiej wybieraj obiektywy EF-S np 18-200 lub 17-85USM IS. Piszesz że masz 28-135 - fajne szkiełko - bardzo dobrze mi się spisywało na 20D. Jak je porównałem z 24-105 L na mojej 20D to wyszło prawie to samo. "L"-ki mają to do siebie że dobrze współpracują z pełną klatką, natomiast z APS-C nie jest już tak fajowo. Na twoim miejscu kupiłbym sobie do tego 28-135 jakąś jasną stałkę - najlepiej 85mm f/1,8USM i jakiegoś dłuższego zooma. Polecam 70-210USM f/3,5-4,5 - rewelacyjne szkło ocierające się o białe ele, niestety canon szybko sie połapał że coś za dobrego zrobił i szybko zakończył jego produkcję - na allegro czasami ładną trafisz np tu http://allegro.pl/item565393310_dla_...sm_oslona.html

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArekLodzPl Zobacz posta
    Jeśli chodzi o matrycę APS-C, to najlepiej wybieraj obiektywy EF-S np 18-200 lub 17-85USM IS.
    [...]
    "L"-ki mają to do siebie że dobrze współpracują z pełną klatką, natomiast z APS-C nie jest już tak fajowo.
    Możesz rozwinąć powyższe bo coś mi się wydaje kolego że trochę mijasz się z prawdą delikatnie mówiąc
    w czym jest EF-s lepszy od EF? a eLki na cropie działają jeszcze lepiej niż na FF bo z racji tegoż cropa do obrazowania używany jest tylko środkowy obszar szkła gdzie jakośc jest o wiele lepsza niż na brzegach.. z tego co piszą użytkownicy 18-200 jest słabe - już to 17-85 lepsze będzie, a z EF-s'ów to 17-55/2.8 is będzie super
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 28-02-2009 o 02:36
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Możesz rozwinąć powyższe bo coś mi się wydaje kolego że trochę mijasz się z prawdą delikatnie mówiąc
    w czym jest EF-s lepszy od EF? a eLki na cropie działają jeszcze lepiej niż na FF bo z racji tegoż cropa do obrazowania używany jest tylko środkowy obszar szkła gdzie jakośc jest o wiele lepsza niż na brzegach.. z tego co piszą użytkownicy 18-200 jest słabe - już to 17-85 lepsze będzie, a z EF-s'ów to 17-55/2.8 is będzie super
    Chyba jesteś zmęczony dzisiaj pisząc że ele działają lepiej na APS-C Tu masz wykresy rozdzielczości 70-200 f2,8 na APS-C http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page4.asp a tu na FF http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page5.asp nie napisałem że EF-S jest lepszy od EF tylko że lepiej kupić pod 450D EF-S

Domyślnie oho

Chyba jesteś zmęczony dzisiaj pisząc że ele działają lepiej na APS-C Tu masz wykresy rozdzielczości 70-200 f2,8 na APS-C http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page4.asp a tu na FF http://www.dpreview.com/lensreviews/..._c16/page5.asp nie napisałem że EF-S jest lepszy od EF tylko że lepiej kupić pod 450D EF-S
    ciezko sie czyta cos takiego. . . tablice i rozdzielczosci?
    Prosze. . . kto robi podobne "testy" i po co?
    I co jest lepsze . . . ? Robienie z igly-widly to nie jest metoda,
    sam mam sigme 28mm macro i jestem super zadowolony
    a na wykresie wypada bardzo kiepsko! :rolleyes:
    Pzdr.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Właśnie zauważyłem potrzebę spacerowego (uniwersalnego) obiektywu.
    Myślę o 24-105. Ale znalazłem jeszcze coś ciekawszego
    EF 28-300 f/3.5-5.6L IS USM to chyba najbardziej oniwersalny.
    Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym obiektywem?

Nie pisać że drogi bo każdy wie. Ale często na kilka innych wydaje się więcej.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

28-300L to jak na spacer zooma troche za ciezki chyba,

optycznie niezly jak na takiego zooma, lepszy na szerokim niz na dlugim koncu, gdzie rogi sa juz slabsze
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Jeżeli chodzi o wagę to nie mam lekkich zoomów
    Natomiast kupując lustrzankę zaakceptowałem wagę i ne zwracam na to uwagi. Najwyżej dokupię plecak lub torbę

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Właśnie zauważyłem potrzebę spacerowego (uniwersalnego) obiektywu.
    Myślę o 24-105.
    Mam i jestem bardzo zadowolony. Świetnie współpracuje z moim 450D, a jak potrzebuje szerzej to zakładam 17-40.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Ale znalazłem jeszcze coś ciekawszego
    EF 28-300 f/3.5-5.6L IS USM to chyba najbardziej uniwersalny.
    To zależy do jakiego aparatu.

28-300L IS jest bardzo uniwersalny, ale z założenia przeznaczony do aparatów analogowych lub cyfrowych pełnoklatkowych i w zastosowaniu z nimi osiąga maksymalną uniwersalność, dając całe spektrum kątów widzenia (od szerokokątnego do długiego tele); jednak gdy zastosujemy ten obiektyw z korpusem o mniejszej matrycy (APS-C) to wraz z utratą szerokiego kąta znacznie traci on swoją uniwersalność.

Dlatego też powstał obiektyw EF-S 18-200 IS, który jest praktycznie jego dokładnym odpowiednikiem dla aparatów z mniejszą matrycą, czyli Canon 1000D/450D/400D/40D/50D itd...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Może i byłem zmęczony - bo w końcu w nocy pisałem ale już się wyspałem i jakoś zdania nie zmieniłem.. wykresów nie czytałem bo ja robię zdjęcia o nie teoretyzuję i mierzę rozdzielczości.. miałem elki na 350d, na 40d i mam na 5d - i piszę co widzę na zdjęciach - nie tylko na ilości lpi polega "lepszość" obiektywu.. wiadomo że na ff gdzie piksele są "szerzej"(mniej upakowane) to na takich wykresach każdy widzi co chce.. na APS-C obiektyw "pracuje" środkową najlepszą częścią i stąd na aps-c miom zdaniem też dobrze pracują.. ale w zasadzie kto co lubi - mnie tam winieta nie przeszkadza więc na FF też ładnie chodzą..
    A co d kupna EF-s to problem może być jak za 3-4 lata producenci stwierdzą że aps-c jest be i teraz FF będzie tani i trzeba szkiełka wymieniać..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów