Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Kompakt dla "zawodowców"

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

tnt, to mialo sie miescic do torebki...
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    tnt, to mialo sie miescic do torebki...
    "Torebka" to pojęcie względne.
    W mniejszości występują 'małe czarne' - wieczorówki czy na bal.
    W większości, tzw 'torebki' codzienne mieszczą od 4 do 6 2-litrowych butelek, kilkanaście grubych książek itp, więc i A200 może się gdzieś w nich zawieruszyć .

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

g6 może ma gorsze iso ale jasniejszy obiektyw - dyfrakcja mniej ostrości zabiera.

f/2,0 + Iso 400 + lampa zewnętrzna w sufit i efekty będą bdb.

Uzależniony

Domyślnie

terenowiec - gratuluję pomysłu i szacunku dla fotografii gazetowej. Bo o prasowej wg. Twojego pomysłu nie ma co mówić. ( btw.gazeta, w której zdjęcia są zmniejszane do 800 pikseli?!) I trochę się dziwię kolegom, którzy ochoczo odpowiadają facetowi, który pisząc zawodowcy, nawet z " " kpi sobie z wszystkich. Tych co potrafią robic zdjęcia i tych co nie maja o tym zielonego pojęcia.
    Teraz ja sobie kpię, z całą stanowczością: może przenieść to coś do "dowcipy o fotografii"?
    Ostatnio edytowane przez rolaj ; 27-02-2009 o 23:18

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

W moim zapytaniu nie ma nic z dowcipu. To jest gazeta lokalna, wydawana na zwykłym popierze z roli. Wszystko w drukarni sprowadzają do 72 dpi. Czytelnicy i reklamodawcy gazety oczekują tylko tego, by reklamy były wyraźne, a twarze rozpoznawalne. O kompozycji, walorach artystycznych i tego typu rzeczach, na które patrzą w większych wydawnictwach, nie ma mowy. Ważne by na zdjęciach zobaczyć siebie lub znajomych - taka specyfika gazety lokalnej. Zwykły odbiorca, przy tej jakości wydawnictwa, nie zobaczy różnicy w zdjęciu zrobionym moją Alfą 700 z obiektywem 70-200/2.8 SSM i dobłyśniętm Metzem 54 MZ-3, a starym Casio z roku 2001 z matrycą 1.3mp (rewelacyjny optycznie), który kosztował wówczas 4800zł. Stąd też nie ma sensu praktykantom dawać do ręki Marka III z optyką 85/1.2 L USM, bo i tak nie przełoży się to na jakość finalną. Ludzie popsuli mi już 5 aparatów (wszystkie im albo wypadły z rąk, albo w nich coś urwali, albo utopili). To ma być prawie jednorazówka, ale najlepsza wśród kilkuset modeli tańszych kompaktów. Ot i cała prawda w temacie kompaktów dla "zawodowców". A że zawodowcy ujęte dwuznacznie. Z jednej strony osoby te nie są fotografami i nimi nie muszą być, z drugiej strony ich zdjęcia składają się na zyski uzyskiwane przez czasopismo.

Uzależniony

Domyślnie

Nie ma o czym mówić.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Rolaj... zawodowiec to nie tylko ten co ma sprzęt i potencjał żeby pracować dla National Geographic czy Reuters. Również ten co zwyczajnie żyje z fotografii, a najlepszy zawodoweic to ten, który zarabia najwięcej w relacji do nakładów czy inwestycji w swój zawód. Bo stosunek nakłady/przychody poprawiać można również poprzez rozsądne zmniejszanie nakładów, czemu sprzyja precyzyjna znajomość warsztatu - czytaj: znajomość specyficznych wymagań (jak to widać u Terenowca). - Więc proponuję z szacunkiem i bez kpin właśnie!

A kwestia czy kompaktem można zrobić profesjonalnie wyglądające zdjęcie była już na naszym forum omawiana wielokrotnie i zwykle rzecz się sprowadzała do znajomości wymagań lub precyzyjnej definicji profesji.
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Rolaj... zawodowiec to nie tylko ten co ma sprzęt i potencjał żeby pracować dla National Geographic czy Reuters. Również ten co zwyczajnie żyje z fotografii, a najlepszy zawodoweic to ten, który zarabia najwięcej w relacji do nakładów czy inwestycji w swój zawód. Bo stosunek nakłady/przychody poprawiać można również poprzez rozsądne zmniejszanie nakładów, czemu sprzyja precyzyjna znajomość warsztatu - czytaj: znajomość specyficznych wymagań (jak to widać u Terenowca). - Więc proponuję z szacunkiem i bez kpin właśnie!

A kwestia czy kompaktem można zrobić profesjonalnie wyglądające zdjęcie była już na naszym forum omawiana wielokrotnie i zwykle rzecz się sprowadzała do znajomości wymagań lub precyzyjnej definicji profesji.
    Taki własnie patent, jaki przedstawił w #1 terenowiec, owa co tak ładnie nazywasz "znajomość specyficznych wymagań" prowadzi do tego, o czym na forum było wielokrotnie. Do dramatycznego spadku poziomu fotografi, jakości, wycen po 3 - 5 pln za zdjęcie itd. Bo ktoś zarabia najwięcej w relacji do nakładów. Rzeczywiście, "najlepszy zawodoweic to ten, który zarabia najwięcej w relacji do nakładów czy inwestycji w swój zawód" ale najlepszy fotograf to ten, który robi najlepsze zdjęcia. A to jest forum fotograficzne a nie biznesowe. Między gazetą o jakiej pisze terenowiec a taką jakiej Ty - jak sądzę - i ja oczekujemy w kiosku jest taka róznica, że chętnie bym ją zagrał na skrzypcach :-D. A kwestii "czy kompaktem mozna zrobić profesjonalnie wyglądające zdjęcie" (nie bardzo roumiem: wygląda czy jest? To jednak różnica.) w ogóle nie dotykałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Ja robiłam G2 do gazety i w trudnych warunkach oświetleniowych, ale to na manualu. Jak ktoś nie wie co to jest ISO, co się zmienia z ustawieniem przesłony i na jakim czasie idzie nieporuszone zrobić, to będzie ciężko. (Choć ostatnio jedną osobę nauczyłam, że jak ma duże pomieszczenie i ciemno albo padający śnieg na pierwszym planie, to lepiej zwiększyć iso niż błyskać fleszem).
    Przydałoby się w takim razie coś, co by miało w miarę dobrą lampę błyskową, żeby nie oświetlała tylko 2 metrów przed aparatem, ale też odrobinkę tła.
    "Deliver me from being perfect and complete"

http://innerlands.deviantart.com | www.ibudzynska.pl

50D | 400D | C 50 f/1.8 mkI | C 18-55 f/3.5-5.6 | C 70-300 IS USM f/4-5.6 | Spedlite 580ex | Helios 58 f/2 i różne pierdoły do makro

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Rolaj, powiem Ci, że rynku nie psuję, gdyż u mnie nikt za zdjęcia pieniędzy nie dostaje. Pracownicy mają stałą pensję za całość pracy dziennikarskiej. Tym bardziej stażyści i praktykanci. Grzechem wręcz by było dawać im do zabawy lustro, które jak wiadomo kosztuje znacznie więcej, a upuszczając na ziemię psuje się tak samo jak kompakt. Nie zamierzam też uczyć praktykantów rzemiosła fotograficznego, bo ich zadaniem jest przede wszystkim pisanie. Zdjęcia, które mają robić, to tylko ilustracja do tekstu. Myślę, że Ty prowadząc gazetę lokalną też byś tak zrobił. Lepiej dać zarobić pracownikom, podnosząc im pensje, niż kupować drogie zabawki dla stażystów.
    Dlatego też pytam Was o radę o W MIARĘ DOBRY KOMPAKT, a nie o dobry aparat. Tu w lustrzankach całkiem dobrze się poruszam.
    Dodam, że wszyscy moi pracownicy mają właśnie lustrzanki i nikt nie ma pojęcia o aktualnych na rynku kompaktach i ich jakości zdjęciowej.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów