Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Ocieplanie fotek przez 350D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Vitez-jak fociłem w e-ttl to byłes dzieckiem a jak w a-ttl to leżałes w łózeczku.(...)Ceń rozmówcę,nie traktuj gojak gówniarza
    A ty najpierw zastosuj sam do siebie swoje rady a dopiero potem pisz .
    Nastepne twoje wypowiedzi na takim poziomie jak powyzej podpadna pod pkt 1 regulaminu i beda usuwane. Ta zostawiam jako ostrzezenie.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No pobiją się zaraz..;-)
    Dla odmiany pytanie w temacie: czy Waszym zdaniem problem z WB przy flashu dotyczy też tego małego czegoś wbudowanego w 350D?

Początki nałogu

Domyślnie

Cynig-lustrzanki nie stanowią dla mnie najmniejszej tajemnicy-zarówno analogowe jak i cyfrowe.Są proste w aplikacji.Nie jest to wiedza tajemna.Zetknąlem sie w życiu ze znacznie większymi problemami.O wyksztalceniu piszę po to byś byl świadomy faktu,że nigdy nie widomo kto siedzi po drugiej stronie.Nie pytałem też o tytuły książek z dziedziny fotografii.Dlatego Twoje uwagi były impertynenckie.Jeśli czegoś nie zatrybię to zapytam-robię to często i chętnie,wcale mi to nie ubliża.
    Vitez-to co napisalem nie jest obraźliwe,mam 46 lat i z fotografią zbratany jestem bardzo dlugo.
    "Starej? E-TTL powstal w 1995 roku . Niewiele wiesz o czym piszesz i probujesz zwalic wine na cos o czym niewiele wiesz"-to Twój cytat.
    Czy to miły tekst?Powinieneś zachowywać się szczególnie elegancko-moja odpowiedź nie była aż tak paskudna-obrazowo przedstawiłem różnice wieku i doświadczenia pomiędzy nami.Znoś po męsku słowa,bierz za nie odpowiedzialność i nie strasz usunieciem z forum tematu.To śmieszne.gdybym kopie tej dyskusji rozesłał po innych forach to ludziska umarliby ze śmiechu,słysząc Twoje groźby w kontekscie tak niewinnej dyskusji.
    Już wiele razy na tym forum niektorzy z kolegow atakujecie kogoś kto ma inne zdanie.Robicie to niezbyt elegancko-zarzucacie po prostu głupotę i indolencję, nie podejmując rzeczowej dyskusji.Nieładnie.Rozmówca czuje się fatalnie.Ja nie jestem przyzwyczajony do takiego tonu rozmowy.Zawsze traktuje rozmówcę jak równorzędnego partnera-no chyba,że robimy sobie żarty albo dokuczamy-powinno być to jednak czytelne z kontekstu.
    Napisalem to tak jasno,ze nie moze być to niezrozumiale.Nie chce w tej kwestii podejmowac dalszej dyskusji,przejdźmy do meritum,czyli zakamarków techniki foto i problemóe obrazu idealnego.
    Pozostaję absolutnie bez urazy.
    Cześc,Ch..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A ty najpierw zastosuj sam do siebie swoje rady a dopiero potem pisz .
    Nastepne twoje wypowiedzi na takim poziomie jak powyzej podpadna pod pkt 1 regulaminu i beda usuwane. Ta zostawiam jako ostrzezenie.
    A tak tu sie Canonierzy wychwalali jak to oni w tym temacie sa lepsi od "zoltych" z forum SUN - a tu prosze, niewinna dyskusja i juz moderator straszy. Sven, bohaterze, co ty na to?

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin001
    A tak tu sie Canonierzy wychwalali jak to oni w tym temacie sa lepsi od "zoltych" z forum SUN - a tu prosze, niewinna dyskusja i juz moderator straszy. Sven, bohaterze, co ty na to?
    juz kilka razy probowales mnie sprowokowac i ci sie to nie udalo. nie uda ci sie i tym razem. koniec. kropka.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 22-07-2005 o 21:57

sv
    Guest

Domyślnie

chomsky: wracajac do problemu "pomaranczowej skorki" - ten problem wystepuje praktycznie wylacznie w sytuacji focenia z preselekcja przyslony i wlasciwie tylko przy mieszanym swietle zarowo/blyskowym. fotki z nikona z sb 800 w takich warunkach wygladaja dokladnie tak samo. ustalenie idealnego balansu bieli w sytuacji gdy objekt jednoczesnie oswietlony jest swiatlem zarowym i swiatlem blyskowym jest chyba praktycznie niemozliwe i zawsze bedzie wystepowal zafarb w jedna lub druga strone (chyba, ze jedno ze zrodel swiatla dominuje, wtedy balans zblizony do tego zrodla swiatla da prawidlowy rezultat).

Chwalony przez Ciebie system nikona tez ma swoje wady; na przyklad nie jest mozliwe ustawienie prawidlowego balansu bieli na szara karte kodaka w studio; fotki zawsze maja czerwony zafarb (dotyczy d2x, nie wiem jak jest w przypadku d70)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Powinieneś zachowywać się szczególnie elegancko-moja odpowiedź nie była aż tak paskudna-obrazowo przedstawiłem różnice wieku i doświadczenia pomiędzy nami.Znoś po męsku słowa,bierz za nie odpowiedzialność i nie strasz usunieciem z forum tematu.
    Najpierw zastosuj sie do wlasnych porad odnosnie traktowania rozmowcy a dopiero potem chwal sie doswiadczeniem czy syp kolejnymi poradami na temat dobrego zachowania, bo jak widze wcale nie swiecisz przykladem a tylko starasz sie wymadrzac, co zreszta ladnie podsumowal ci Cynig.
    To ze masz takie a nie inne doswiadczenie wcale nie daje ci prawa do traktowania mlodszych i mniej doswiadczonych od siebie wlasnie w ten sposob - pokazujesz tylko zadzieranie nosa i wywyzszanie sie zamiast merytorycznych porad, mimo ze sam wymagasz traktowania ""nie jak gowniarza czy idiote" .
    Powtorze jeszcze raz - sam najpierw pisz na poziomie a dopiero potem wymagaj tego od innych, bo to w jakim stylu piszesz wypowiedzi w tym watku schodza ponizej akceptowalnego poziomu kultury dyskusji a znajduja sie raczej na terenie "ja jestem mistrzem i dlatego musze miec racje a wy mi do piet nie dorastacie" .
    Schowaj przechwalki, obrazowe porownania bo w ten sposob na pewno nie trafisz. Nie wziales pod uwage tego ze dlugoletnie doswiadczenie wyrabia pewne nawyki, ogranicza, nakladac moze klapki na oczy... straciles swiezosc i zamknales sie na cudze, odmienne doswiadczenia (choc byc moze krotsze niz twoje) i przez to nie potrafisz przyznac komus racji, zaslaniajac sie tylko niby wiekszym doswiadczeniem.

Wiec pozostaje mi tylko jedno - powtorzyc do Ciebie slowa Cyniga:
    "Widze ze zapatrzenie sie we wlasna doskonalosc nie pozwala Ci dojrzec mozliwosci wlasnych brakow, tak wiem te lata praktyki, te tony sprawdzanego sprzetu itd itd. wiec z mojej strony koniec bo dyskusja staje sie bezcelowa."
    EOT na temat watku ale nadal bedziesz pod obserwacja pod katem poziomu kultury w swoich argumentach.

Aha i gdybys rozeslal to ludzie by sie z ciebie rozesmieli. Gdyz nie strasze usunieciem calego tematu a tylko twojej wypowiedzi ktora osiagnela taki a nie inny (zbyt niski moim zdaniem) poziom
    Wiec smialo - slij, a inni posmieja sie z twojego straszenia porozsylaniem po innych forach, coz za merytoryczny argument 8)

Początki nałogu

Domyślnie

Sven-problem pomieszanej temperatury barwowej światla z wielu róznych źródeł jest praktycznie w wielu przypadkach nie do rozwiazania-jeden policzek ciepły,drugi w fioletach.Jednak chodzi mi o pracę w trybie M (nigdy nie używam preselekcji w pomieszczeniach) w pomieszczeniu,gdzie jest światło żarowe o temp ok 3000-3200 st.Kelvina.Fotki wychodzą za ciepłe o barwie ciepło żółtej-ostrość takich fotek jest mniejsza(czasem to wrażenie) od tych bez błysku-te nie należa do najostrzejszych.Jeszcze gorzej jest w mieszanym swietle o czym piszesz.Dopalanie błyskiem w dzień ,w słońcu lub w głębszym cieniu także stwarza problemy.Także z ekspozycją.Canon chętnie przepala nawet gdy motyw jest przeciętnie jasny(średni walor).Czasem niedoświetla.Dosyć radośna to kombinacja.Nieco pomaga w pewnych sytuacjach fel-przekadrowanie.Ale czasami przekadrowywanie jest niekonieczne.
    Wszystko w porządku-cyfra pracuje jak slajd i widać jak na dłoni różnice 1/2 EV-tylko jak sobie wyobrażasz korekcję błysku w 350d+420ex?Kiedy każdy kadr wymaga poprawek.
    Porównywałem d70 i z lampa pracuje znacznie lepiej.Barwy twarzy poprawne(leciutka tendecja do dominanty purpurowej-miłe różowate w odbiorze) i bardzo stabilna praca w fill in.
    Fakt bez lampy, w świetle zastanym 350d daje żywsze,normalniejsze kolory,jaśniejsze poprawniej naświetlone kadry niż D70.Ale to już poza tematem.Podobnie jak kwestia ostrości,kontrastow i dynamiki obrazu.Pewnie jednak łaczy się to pośrednio z omawianą kwestią błysku.
    Właściwie to najczęsciej pracuję z błyskiem i dlatego tak męczę ten problem.Kilku rozmówców z tego powodu przesiadlo się na Nikona-zdjecia w atelier.Może to wynikać po części z niechęci do poświecania czasu na dłuższą obrobkę wielu zdjęć codziennie.
    Trochę dręczy mnie ten problem.Taka byle jaka Fuji S7000,z lampa daje naprawde poprawne kolorystycznie fotki,bez wiekszej kombinacji z WB.Także a przede wszystkim z zewnętrzna prostą tyrystorówką oraz z lampa Canona w trybie dzielenia błysku w manualu lampy-błysk lamp Canona daje ładne biale swiatło.Także Olek E1,aktualnie go męczę, sprawuje się fajnie-choć system błysku nie wydaje sie tak być stabilny jak w Nikonie.
    Dręczy mnie to bo jestem fanem Canona od wielu wielu lat i użytkownikiem tego systemu.
    Cześć.Ch.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Witam.Jesli chodzi o Fuji to powiem tez cos od siebie.
    Cykalem troche S602Zoom .Aparacik mial troche wad ale jesli chodzi o oswietlanie jakosc kolorystyczna, wb byl naprawde super (mial problemy w ciemnych (bardzo ciemych miejscach AF sie gubil i bledy wyskakiwaly ale jak zlapal to rysowal jak szalony

Początki nałogu

Domyślnie

Borkomar-masz rację i jest to kolejny problem,jakości fotek w hybrydach,ale to w innym temacie.
    cześc.Ch.

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów