Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 63

Wątek: Ocieplanie fotek przez 350D

Początki nałogu

Domyślnie

Z jaką lampą Sven masz to miodzio?
    Cześc.Ch.

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Z jaką lampą Sven masz to miodzio?
    Cześc.Ch.
    550, 580

Domyślnie

no a przeciez E-TTL II to opcja body a nie lampy -- i 420ex spokojnie bedzie pracowala w E-TTL II wedlug tego co czytalem...
    wiec co ma do tego stara analogowa technika -- jesli 420ex bedzie wspolpracowac z 350d po E-TTL II ?
    coraz bardziej jestem rozkojarzony
    Moze ktos ma dostep do roznych modeli, wezmie statyw, zbuduje stanowisko testowe -- cyknie jedno zdjecie, zmieni na stopce lampe, cyknie druga, cyknie trzecia i pokaze czym sie beda roznic fotki i jak kazda z lamp (420, 550, 580) sobie poradzi z daną sceną ???
    http://art.debesciak.net (w trakcie realizacji)...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

"Stare" lampy pracujace w E-TTL flash czyli 380,420,550 ex mają duże trudnosci we współpracy z cyfrowymi body.
    "Stare" lampy dzialaja zarowno w E-TTL jak i E-TTL II i skutecznosc systemu blysku bardziej zalezy od body oraz rodzaju systemu pomiaru blysku (TTL, A-TTL, E-TTL, E-TTL II ) niz od lampy... lampa tylko dostaje informacje od body gdzie, na jaka odleglosc i z jaka sila blyskac. Chyba ze masz lampe z wlasna automatyka (Metze) ale to juz inna spiewka - nie dotyczaca serii EX Canona.

Często i mocno prześwietlaja lub niedoswietlają,przy czym nie do końca da się to wytłumaczyć ciemnym,czy jasnym kolorem tła.wszystkie fotki są ciepłe i pomarańczowo-brzoskwiniowe.Praktycznie bez względu na próby z WB.To nie tylko moja opinia ale wielu focacych taka konfiguracją.
    Bo pic to trza umic . Opinia taka pochodzi od osob ktore nie doczytaly, nie poeksperymentowaly a tylko od razu uznaly system E-TTL i pomiar WB za nieomylne. A automatyka nie jest nieomylna. Problemy z niedoswietlaniem czy przeswietlaniem to znane problemy E-TTLa nie zwiazane z modelem lampy. Problemy z zafarbem to czesto problemy po prostu z wymieszanym swiatlem blyskowym i zastanym i niewiele mozna z tym zrobic.

Być może to wina starej analogowej techniki.
    Starej? E-TTL powstal w 1995 roku . Niewiele wiesz o czym piszesz i probujesz zwalic wine na cos o czym niewiele wiesz .

Warto poeksperymentowac z 580ex to będzie jedyna lampa godna uwagi.
    Raczej warto poeksperymentowac z E-TTL II niezaleznie od modelu lampy.

Niestety nie mialem jej w rękach.
    To na jakiej podstawie tak ja polecasz? Zniecheciles sie do 420EX i E-TTL bo nie za bardzo ci wychodzilo wiec 580EX mimo ze jej nie znasz polecasz jako remedium "lepsze bo drozsze" . Dziwne...

Lektury:

http://photonotes.org/articles/eos-flash/
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

hmm Vitez (albo ktos inny oczywiscie) mozesz napisac czy Sigma 500 dg super (czy jakos tak) rownie dobrze bedzie sie sprawowala jak 580 czy 550 ? wiem ze jest troszke slabsza od 580 ale prawie dwa razy tansza

Pozdrawiam
    Alzail
    350D

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    "Stare" lampy dzialaja zarowno w E-TTL jak i E-TTL II i skutecznosc systemu blysku bardziej zalezy od body oraz rodzaju systemu pomiaru blysku (TTL, A-TTL, E-TTL, E-TTL II ) niz od lampy... lampa tylko dostaje informacje od body gdzie, na jaka odleglosc i z jaka sila blyskac.
    jesteś tego pewien??
    bo jeżeli tak, to vitez, bracie, masz u mnie piwo, zaoszczędziłeś mi właśnie tysiaka
    pozdro.,
    m.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

..."Stare" lampy pracujace w E-TTL flash czyli 380,420,550 ex mają duże trudnosci we współpracy z cyfrowymi body.Często i mocno prześwietlaja lub niedoswietlają,przy czym nie do końca da się to wytłumaczyć ciemnym,czy jasnym kolorem tła...

ch.
    Masz na to jakies wiarygodne podparcie? Czy to tak na zasadzie "jedna baba drugiej babie" (przepraszam wszystkie obecne panie )
    Przeciez to co piszesz nie trzyma sie kupy.
    Proponuje zamiast szukac problemow w sprzecie poszukac ich u fotografa i zainwestowac w ksiazke o podstawach fotografii. Generujesz, albo powielasz legendy majace niestety niewiele wspolnego z rzeczywistoscia.

Zeby nie bylo watpliwosci, uzywalem okazjonalnie 380, posiadalem 420 i posiadam aktualnie 550 ktora jest uzywana zarowno w EOS 30 jak i EOS 20d i z opisywanymi przez Ciebie zjawiskami nie spotkalem sie.

Początki nałogu

Domyślnie

Vitez-jak fociłem w e-ttl to byłes dzieckiem a jak w a-ttl to leżałes w łózeczku.Zresztą ten a-ttl zarzucilem od razu z uwagi na jego charakter i powóciłem do ttl.I żadne tam Metze tylko lampy systemowe Canona z serii ez(420/430/540/)-zupelnie przypadkowo te dwie ostatnie moge Ci tanio odsprzedac.Z serii ex to 380 i 420.Tyle.Zrobilem nimi tysiące fotek i znam pomiar jak wlasną kieszeń,choć nie należy do łatwych z uwagi na swój charakter.
    Czytaj ze zrozumieniem to co piszę, nie zachęcam nikogo do 580ex,piszę wyraźnie dwa razy ,że jej nie znam.Zachęcam do eksperymentów, a to twórcze i nic nie kosztuje.Zawsze tak robię przed zakupem.Gdybyś pomyślal i nie dzialal jak zawsze pod wpływem młodzieńczych impulsow także fociłbyś czym innym i chwalil sobie.
    Znaczy,że wady automatyki ettl i Wb uznajesz za zalety.To już drugi raz chwalisz kiepściznę.To dlaczego system błysku Nikona z sb600 nie wymaga praktycznie żadnej korekty,ani natężenia błysku ani WB.Działa świetnie.To coś zlego.To mu ubliża.Jest gorszy bo nie wymaga godziń ślęczenia nad ekranem i poprawianie skasznionych pomarańczowych buziek.
    Cynig-w książki inwestuje od trzydziestu lat i to nie tylko z dziedziny fotografii,jestem z wykształcenia historykiem,geografem i łacinnikiem.Podaruj sobie cyniczne uwagi.Ceń rozmówcę,nie traktuj gojak gówniarza,czy idiotę,on odpłaci Ci się tym samym.
    Z eos 50 ettl chodzil fajnie,z dslr fatalnie.Mam oczy i wiem jak ma wyglądać porządnie naświetlona błyskiem fotka.Ekspozycja błyskiem i kolorystyka po zastosowaniu błysku jest pokopana.Widziałem to w kilku zakladach foto a kilku użytkowników potwierdziło moje spostrzeżenia-pracuja całymi dniami z aparatami cyfrowymi,mają jakieś doświadczenie.Jeśli Tobie taka praca aparatu z błyskiem się podoba to fajnie-widocznie firma utrafiła w Twoje gusta.W moje absolutnie nie.

Cześć.Ch.

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cynig-w książki inwestuje od trzydziestu lat i to nie tylko z dziedziny fotografii,jestem z wykształcenia historykiem,geografem i łacinnikiem.Podaruj sobie cyniczne uwagi.Ceń rozmówcę,nie traktuj gojak gówniarza,czy idiotę,on odpłaci Ci się tym samym.Cześć.Ch.
    Zachecanie do szukania rozwiazan najpierw we wlasnych ewentualnych brakach wiedzy i sugestia szukania informacji w ksiazkach a nie w internetowej sieczce to Twoim zdaniem CYNIZM?????
    Przeciez to co wypisujesz moze byc odebrane ze po prostu nie masz pojecia o robieniu zdjec w oswietleniu mieszanym (nie twierdze ze tak, twierdze ze tak to piszesz).
    Twoje "jestem z wykształcenia historykiem,geografem i łacinnikiem" nie jest zadnym argumentem w dyskusji o problemach technicznych w fotografii.

Cen rozmowce?, jasne najpierw rozmowco przeczytaj swoje poprzednie posty - tak na spokojnie - zwlaszcza ostatni do Viteza.

Widze ze zapatrzenie sie we wlasna doskonalosc nie pozwala Ci dojrzec mozliwosci wlasnych brakow, tak wiem te lata praktyki, te tony sprawdzanego sprzetu itd itd. wiec z mojej strony koniec bo dyskusja staje sie bezcelowa.

Podobno pokora przychodzi z wiekiem, wiedza i doswiadczeniem.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów