Z jaką lampą Sven masz to miodzio?
Cześc.Ch.
Z jaką lampą Sven masz to miodzio?
Cześc.Ch.
550, 580Zamieszczone przez chomsky
no a przeciez E-TTL II to opcja body a nie lampy -- i 420ex spokojnie bedzie pracowala w E-TTL II wedlug tego co czytalem...
wiec co ma do tego stara analogowa technika -- jesli 420ex bedzie wspolpracowac z 350d po E-TTL II ?
coraz bardziej jestem rozkojarzony![]()
![]()
Moze ktos ma dostep do roznych modeli, wezmie statyw, zbuduje stanowisko testowe -- cyknie jedno zdjecie, zmieni na stopce lampe, cyknie druga, cyknie trzecia i pokaze czym sie beda roznic fotki i jak kazda z lamp (420, 550, 580) sobie poradzi z daną sceną ???
http://art.debesciak.net (w trakcie realizacji)...
"Stare" lampy dzialaja zarowno w E-TTL jak i E-TTL II i skutecznosc systemu blysku bardziej zalezy od body oraz rodzaju systemu pomiaru blysku (TTL, A-TTL, E-TTL, E-TTL II ) niz od lampy... lampa tylko dostaje informacje od body gdzie, na jaka odleglosc i z jaka sila blyskac. Chyba ze masz lampe z wlasna automatyka (Metze) ale to juz inna spiewka - nie dotyczaca serii EX Canona.Zamieszczone przez chomsky
Bo pic to trza umicCzęsto i mocno prześwietlaja lub niedoswietlają,przy czym nie do końca da się to wytłumaczyć ciemnym,czy jasnym kolorem tła.wszystkie fotki są ciepłe i pomarańczowo-brzoskwiniowe.Praktycznie bez względu na próby z WB.To nie tylko moja opinia ale wielu focacych taka konfiguracją.. Opinia taka pochodzi od osob ktore nie doczytaly, nie poeksperymentowaly a tylko od razu uznaly system E-TTL i pomiar WB za nieomylne. A automatyka nie jest nieomylna. Problemy z niedoswietlaniem czy przeswietlaniem to znane problemy E-TTLa nie zwiazane z modelem lampy. Problemy z zafarbem to czesto problemy po prostu z wymieszanym swiatlem blyskowym i zastanym i niewiele mozna z tym zrobic.
Starej? E-TTL powstal w 1995 rokuByć może to wina starej analogowej techniki.. Niewiele wiesz o czym piszesz i probujesz zwalic wine na cos o czym niewiele wiesz
.
Raczej warto poeksperymentowac z E-TTL II niezaleznie od modelu lampy.Warto poeksperymentowac z 580ex to będzie jedyna lampa godna uwagi.
To na jakiej podstawie tak ja polecasz? Zniecheciles sie do 420EX i E-TTL bo nie za bardzo ci wychodzilo wiec 580EX mimo ze jej nie znasz polecasz jako remedium "lepsze bo drozsze"Niestety nie mialem jej w rękach.. Dziwne...
Lektury:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1
hmm Vitez (albo ktos inny oczywiscie) mozesz napisac czy Sigma 500 dg super (czy jakos tak) rownie dobrze bedzie sie sprawowala jak 580 czy 550 ? wiem ze jest troszke slabsza od 580 ale prawie dwa razy tansza![]()
Pozdrawiam
Alzail
350D
jesteś tego pewien??Zamieszczone przez Vitez
bo jeżeli tak, to vitez, bracie, masz u mnie piwo, zaoszczędziłeś mi właśnie tysiaka![]()
pozdro.,
m.
)
Przeciez to co piszesz nie trzyma sie kupy.
Proponuje zamiast szukac problemow w sprzecie poszukac ich u fotografa i zainwestowac w ksiazke o podstawach fotografii. Generujesz, albo powielasz legendy majace niestety niewiele wspolnego z rzeczywistoscia.
Zeby nie bylo watpliwosci, uzywalem okazjonalnie 380, posiadalem 420 i posiadam aktualnie 550 ktora jest uzywana zarowno w EOS 30 jak i EOS 20d i z opisywanymi przez Ciebie zjawiskami nie spotkalem sie.
Vitez-jak fociłem w e-ttl to byłes dzieckiem a jak w a-ttl to leżałes w łózeczku.Zresztą ten a-ttl zarzucilem od razu z uwagi na jego charakter i powóciłem do ttl.I żadne tam Metze tylko lampy systemowe Canona z serii ez(420/430/540/)-zupelnie przypadkowo te dwie ostatnie moge Ci tanio odsprzedac.Z serii ex to 380 i 420.Tyle.Zrobilem nimi tysiące fotek i znam pomiar jak wlasną kieszeń,choć nie należy do łatwych z uwagi na swój charakter.
Czytaj ze zrozumieniem to co piszę, nie zachęcam nikogo do 580ex,piszę wyraźnie dwa razy ,że jej nie znam.Zachęcam do eksperymentów, a to twórcze i nic nie kosztuje.Zawsze tak robię przed zakupem.Gdybyś pomyślal i nie dzialal jak zawsze pod wpływem młodzieńczych impulsow także fociłbyś czym innym i chwalil sobie.
Znaczy,że wady automatyki ettl i Wb uznajesz za zalety.To już drugi raz chwalisz kiepściznę.To dlaczego system błysku Nikona z sb600 nie wymaga praktycznie żadnej korekty,ani natężenia błysku ani WB.Działa świetnie.To coś zlego.To mu ubliża.Jest gorszy bo nie wymaga godziń ślęczenia nad ekranem i poprawianie skasznionych pomarańczowych buziek.
Cynig-w książki inwestuje od trzydziestu lat i to nie tylko z dziedziny fotografii,jestem z wykształcenia historykiem,geografem i łacinnikiem.Podaruj sobie cyniczne uwagi.Ceń rozmówcę,nie traktuj gojak gówniarza,czy idiotę,on odpłaci Ci się tym samym.
Z eos 50 ettl chodzil fajnie,z dslr fatalnie.Mam oczy i wiem jak ma wyglądać porządnie naświetlona błyskiem fotka.Ekspozycja błyskiem i kolorystyka po zastosowaniu błysku jest pokopana.Widziałem to w kilku zakladach foto a kilku użytkowników potwierdziło moje spostrzeżenia-pracuja całymi dniami z aparatami cyfrowymi,mają jakieś doświadczenie.Jeśli Tobie taka praca aparatu z błyskiem się podoba to fajnie-widocznie firma utrafiła w Twoje gusta.W moje absolutnie nie.
Cześć.Ch.
Zachecanie do szukania rozwiazan najpierw we wlasnych ewentualnych brakach wiedzy i sugestia szukania informacji w ksiazkach a nie w internetowej sieczce to Twoim zdaniem CYNIZM?????Zamieszczone przez chomsky
Przeciez to co wypisujesz moze byc odebrane ze po prostu nie masz pojecia o robieniu zdjec w oswietleniu mieszanym (nie twierdze ze tak, twierdze ze tak to piszesz).
Twoje "jestem z wykształcenia historykiem,geografem i łacinnikiem" nie jest zadnym argumentem w dyskusji o problemach technicznych w fotografii.
Cen rozmowce?, jasne najpierw rozmowco przeczytaj swoje poprzednie posty - tak na spokojnie - zwlaszcza ostatni do Viteza.
Widze ze zapatrzenie sie we wlasna doskonalosc nie pozwala Ci dojrzec mozliwosci wlasnych brakow, tak wiem te lata praktyki, te tony sprawdzanego sprzetu itd itd. wiec z mojej strony koniec bo dyskusja staje sie bezcelowa.
Podobno pokora przychodzi z wiekiem, wiedza i doswiadczeniem.