Najpierw sprawdź jak pracuje 580ex.420/380 ex fatalnie.
Cześć.Ch.
Najpierw sprawdź jak pracuje 580ex.420/380 ex fatalnie.
Cześć.Ch.
Nie mam pojecia jak pracuje z 350d lampa 580ex-podobno znacznie lepiej-piszę podobno.Jest to pierwsza lampa Canona opracowana od podstaw dla dslr."Stare" lampy pracujace w E-TTL flash czyli 380,420,550 ex mają duże trudnosci we współpracy z cyfrowymi body.Często i mocno prześwietlaja lub niedoswietlają,przy czym nie do końca da się to wytłumaczyć ciemnym,czy jasnym kolorem tła.wszystkie fotki są ciepłe i pomarańczowo-brzoskwiniowe.Praktycznie bez względu na próby z WB.To nie tylko moja opinia ale wielu focacych taka konfiguracją.
Być może to wina starej analogowej techniki.Moze Ettl-flash nigdy nie był dobrym systemem blysku tylko laby korygowaly bledy systemu?przy takiej pracy lampy proponuję dokonywać korekcji błysku-najlepiej 350d + 420ex,bardzo fajnie to idzie. :smile: W czasach analogow chwalony był system błysku Nikona nie zwiazany z polem AF z nowymi lampami Sb600/800 jest to system niezwykle kompetentny.Warto poeksperymentowac z 580ex to będzie jedyna lampa godna uwagi.Niestety nie mialem jej w rękach.
czesć.ch.
"Stare" lampy dzialaja zarowno w E-TTL jak i E-TTL II i skutecznosc systemu blysku bardziej zalezy od body oraz rodzaju systemu pomiaru blysku (TTL, A-TTL, E-TTL, E-TTL II ) niz od lampy... lampa tylko dostaje informacje od body gdzie, na jaka odleglosc i z jaka sila blyskac. Chyba ze masz lampe z wlasna automatyka (Metze) ale to juz inna spiewka - nie dotyczaca serii EX Canona.Zamieszczone przez chomsky
Bo pic to trza umicCzęsto i mocno prześwietlaja lub niedoswietlają,przy czym nie do końca da się to wytłumaczyć ciemnym,czy jasnym kolorem tła.wszystkie fotki są ciepłe i pomarańczowo-brzoskwiniowe.Praktycznie bez względu na próby z WB.To nie tylko moja opinia ale wielu focacych taka konfiguracją.. Opinia taka pochodzi od osob ktore nie doczytaly, nie poeksperymentowaly a tylko od razu uznaly system E-TTL i pomiar WB za nieomylne. A automatyka nie jest nieomylna. Problemy z niedoswietlaniem czy przeswietlaniem to znane problemy E-TTLa nie zwiazane z modelem lampy. Problemy z zafarbem to czesto problemy po prostu z wymieszanym swiatlem blyskowym i zastanym i niewiele mozna z tym zrobic.
Starej? E-TTL powstal w 1995 rokuByć może to wina starej analogowej techniki.. Niewiele wiesz o czym piszesz i probujesz zwalic wine na cos o czym niewiele wiesz
.
Raczej warto poeksperymentowac z E-TTL II niezaleznie od modelu lampy.Warto poeksperymentowac z 580ex to będzie jedyna lampa godna uwagi.
To na jakiej podstawie tak ja polecasz? Zniecheciles sie do 420EX i E-TTL bo nie za bardzo ci wychodzilo wiec 580EX mimo ze jej nie znasz polecasz jako remedium "lepsze bo drozsze"Niestety nie mialem jej w rękach.. Dziwne...
Lektury:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=1
jesteś tego pewien??Zamieszczone przez Vitez
bo jeżeli tak, to vitez, bracie, masz u mnie piwo, zaoszczędziłeś mi właśnie tysiaka![]()
pozdro.,
m.
)
Przeciez to co piszesz nie trzyma sie kupy.
Proponuje zamiast szukac problemow w sprzecie poszukac ich u fotografa i zainwestowac w ksiazke o podstawach fotografii. Generujesz, albo powielasz legendy majace niestety niewiele wspolnego z rzeczywistoscia.
Zeby nie bylo watpliwosci, uzywalem okazjonalnie 380, posiadalem 420 i posiadam aktualnie 550 ktora jest uzywana zarowno w EOS 30 jak i EOS 20d i z opisywanymi przez Ciebie zjawiskami nie spotkalem sie.
uwazam, ze ettl II jest nie gorszy, a prawdopodobnie lepszy niz system nikona (mam oba). wspolpraca 2 lamp serii ex to miodzio a u nikona to pomylka
ze starym ettl tez zreszta nie bylo problemu, jak sie wiedzialo jak to dziala![]()
Z jaką lampą Sven masz to miodzio?
Cześc.Ch.
550, 580Zamieszczone przez chomsky