Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Ocieplanie fotek przez 350D

Początki nałogu

Domyślnie

Najpierw sprawdź jak pracuje 580ex.420/380 ex fatalnie.
    Cześć.Ch.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VDR
    khmm
    Panowie widze pewne niescislosci na forum -- nie tak dawno w ktoryms watku ktos pisal ze do 350d -- 420ex spokojnie wystarczy
    Tu czytam ze - jesli 350d to tylko 580ex

Wiec jak to w koncu jest ?
    a no jest tak że lampy nie dobiera się do aparatu tylko do zdjęc jakie się bedzie robić czyli poszukujesz funkcji lampy ktore ci sa potrzebne a nie oznaczenia lampy

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Czyli najlepiej w takim razie 580ex gdyz ona ma wszystkie funkcje z poprzednikow + kilka nowych.
    Osobiscie nie biore pod uwage 420ex.
    Mysle na 550ex lub 580ex i wlasnie tez nie jestem pewien czy 550ex ma ETTL II.
    Ale jak juz wczesniej pisalem to sa dane na papierku i jestem ciekaw czy faktycznie bedzie zauwazalna roznica poza wiekoscia i waga lamp noi oszczednascia pradu??

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar
    Mysle na 550ex lub 580ex i wlasnie tez nie jestem pewien czy 550ex ma ETTL II.
    http://hazan.emiasto.com.pl/showthre...9442#post59442

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a no jest tak że lampy nie dobiera się do aparatu tylko do zdjęc jakie się bedzie robić czyli poszukujesz funkcji lampy ktore ci sa potrzebne a nie oznaczenia lampy
    tyle to i ja wiem --dlatego, ze potrzebuje w zasadzie zamiennika dla tego wbudowanego strobo -- tylko, ze wyzej ktos pisze ze 420ex pracuje fatalnie...
    no i zostalem zbity z tropu...
    czym ta fatalnosc pracy 420ex z 350d sie objawia ??
    http://art.debesciak.net (w trakcie realizacji)...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moja siostra od kwietnia ma 350D i 420EX . Zastosowania amatorskie (imprezy, proby chorow koscielnych, pseudoreporterka itp okazje), wiele razy z nia rozmawialem na temat jak sie sprzet sprawuje i ani razu nie narzekala. Zdjecia tez widzialem i wychodza jej w miare poprawne (jesli wziac pod uwage fakt ze uzywa glownie trybu P ).
    Tak wiec jesli komus lampa wspolpracuje z body fatalnie to powinien najpierw siegnac po ksiazke o fotografowaniu czy pracy ze swiatlem blyskowym a nie zmieniac lampe bo moze sie zdarzyc ze popelnia jakies ewidentne bledy ...
    tym bardziej ze przy E-TTL II naprawde ciezko takie bledy popelnic i spaprac naswietlanie lampa.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Jaka ksiazeczke proponujesz??
    Mam bo kiedys dostalem Fotografia john hedgecoe.Czy warto ja czytac czy moze cos konretnie polecisz dla amatora ktory chce stac sie lepszym amatorem a pozniej pol pro itd

Początki nałogu

Domyślnie

Nie mam pojecia jak pracuje z 350d lampa 580ex-podobno znacznie lepiej-piszę podobno.Jest to pierwsza lampa Canona opracowana od podstaw dla dslr."Stare" lampy pracujace w E-TTL flash czyli 380,420,550 ex mają duże trudnosci we współpracy z cyfrowymi body.Często i mocno prześwietlaja lub niedoswietlają,przy czym nie do końca da się to wytłumaczyć ciemnym,czy jasnym kolorem tła.wszystkie fotki są ciepłe i pomarańczowo-brzoskwiniowe.Praktycznie bez względu na próby z WB.To nie tylko moja opinia ale wielu focacych taka konfiguracją.
    Być może to wina starej analogowej techniki.Moze Ettl-flash nigdy nie był dobrym systemem blysku tylko laby korygowaly bledy systemu?przy takiej pracy lampy proponuję dokonywać korekcji błysku-najlepiej 350d + 420ex,bardzo fajnie to idzie. :smile: W czasach analogow chwalony był system błysku Nikona nie zwiazany z polem AF z nowymi lampami Sb600/800 jest to system niezwykle kompetentny.Warto poeksperymentowac z 580ex to będzie jedyna lampa godna uwagi.Niestety nie mialem jej w rękach.
    czesć.ch.

sv
    Guest

Domyślnie

uwazam, ze ettl II jest nie gorszy, a prawdopodobnie lepszy niz system nikona (mam oba). wspolpraca 2 lamp serii ex to miodzio a u nikona to pomylka

sv
    Guest

Domyślnie

ze starym ettl tez zreszta nie bylo problemu, jak sie wiedzialo jak to dziala

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów