Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Wątek: Softbox pod Speedlite'a

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ogolnie lampy speedlight sa bardzo mocnymi lampami i zgadzam sie z przedmowca MMM z jasnymi szklami spokojnie pociagna 60x90.. chodz uzywam na codzien ezyboxa 40x40 i bez problemu w odleglosci 5m pokrywa mi cale postacie.. przy okazji przy wietrze nie ma problemu z utrzymaniem jego...
    ogolnie jesli ktos chce kupic cos solidnego i jakos bedzie w stanie odzalowac te 500zl to polecam sie wstrzymac i kupic wlansie Lastolite.. moj kolega kupil chinszczyzne i uwierzcie mi mocowanie w lastolite to inna bajka....

pzdr
    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Coś już napisał Awatar droog
    Miasto
    kraków

Domyślnie

dancio -właśnie skłaniam się ku zakupowi ezyboxa 40x40 + ta rączka (uchwyt) do trzymania.
    Powiedz mi, nie będzie problemu z zapięciem tam 580exII + pocketwizard tt5 ? w sensie lampa wyceluje w środek? dzięki za odp
    WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Już w jednym wątku pytałeś, i prosili cię o podanie wysokości tt5 w celu stwierdzenia czy wystarczy tej regulacji.

Bywalec Awatar McLaren
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Używam 580ex z 60x90 i 430ex z 60x60. Z jasnymi szkłami wszystko działa rewelacyjnie. Sprawdzałem różnicę mocy między 580ex a 430ex w softboxie 60x60 i wynosiła tylko jedną przysłonę.
    Z jasnymi szkłami? f/2.8 już wystarczy, czy raczej f/1.8 - f/1.4 ?

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Zrobiłem sobie DIY zamiennik BK-3, reszta tak jak wypisałeś i spisuje się nieźle.
    Widziałem twój wynalazek, między innymi przez twój wątek "Galeria CB"
    zacząłem interesować się doświetlaniem lampami systemowymi w plenerze
    Będę miał właśnie do ciebie pytanie czym i jak wykonałeś jedno zdjęcie,
    to jednak przy okazji bo jeszcze nie wiem w którym wątku się o to zapytać.
    Dopiero składam zestaw, a co z tego wyjdzie? zobaczymy.
    Softboxa w plenerze nie używasz?
    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McLaren Zobacz posta
    Z jasnymi szkłami? f/2.8 już wystarczy, czy raczej f/1.8 - f/1.4 ?
    Lampa 430ex w softboxie 60x60 ustawionym 1m od osoby dawała światło dla poprawnej ekspozycji przy iso100, f/4. 580 dawała radę przy f/5.6. Przy takich ustawieniach lampy waliły pełną mocą.
    Jak widać jest jeszcze pewien zapas dla większych softboxów i większych odległości, zawsze też można zwiększyć trochę iso.
    W plenerze nie używa się lamp jako 100% źródła światła a jedynie jakieś 1-2EV więcej względem światła zastanego, myślę więc że nawet spora okta ~90cm będzie na 580ex normalnie używalna.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ostatnio błyskałem 580tką w pełnym słońcu i mocy było tak na styk, ale bez żadnego modyfikatora. 1/8000 1.6 iso100 i z 2-3m miałem na lampie 1/2 żeby uzyskać oświetlenie modelki mniej więcej na tym samym poziomie co tło, także aż tak pięknie to to nie jest. Po sesji (w lipcu) zabieram się poważniej za zdjęcia dla siebie (a nie dla gazety tak jak w zeszłym roku) i na pewno będę na niektórych sesjach błyskał to zadbam o obfitą relację z wydajności Speedlite'ów. Jak one nie starczą, to pewnie trza będzie wziąć Quantuumy ;P

Cytat Zamieszczone przez McLaren Zobacz posta
    Widziałem twój wynalazek, między innymi przez twój wątek "Galeria CB"
    Który? Bo ja mówiłem o BK-3 : połączenie systemowej lampy błyskowej ze statywem studyjnym i modyfikatorem światła na mocowanie bowensowskie.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

W pełnym słońcu w HSS 3 speedlighty w softboksie 60x90 radzą sobie średnio. Do portretów z softem blisko twarzy styka, ale więcej już nie bardzo.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Coś już napisał Awatar droog
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Już w jednym wątku pytałeś, i prosili cię o podanie wysokości tt5 w celu stwierdzenia czy wystarczy tej regulacji.
    nie widzialem, gdzies mi umnelo... zaraz poszukam Winnetou!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez droog Zobacz posta
    nie widzialem, gdzies mi umnelo... zaraz poszukam Winnetou!

a widzisz, tamto sie tyczylo bk-3 a tutaj mowimy o lastolite ezybox!
    Ostatnio edytowane przez droog ; 10-06-2010 o 01:42 Powód: Automerged Doublepost
    WeddingPhoto.pl | MagicznySlub.pl | Slub360.pl | NiezwyklySlub.pl | Film-Slubny.pl | Foto-Slub.pl | FotoPodroz.pl | FotografSlubny.net.pl | Fotograf-Kielce.pl

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ok, myślałem że "ta rączka (uchwyt)" było odnośnie bk-3.

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja wlasnie uzywam ezyboxa z tt5.. no i patent na tym polega taki ze na wprost lampa nie wchodzi do ezyboxa.. trzeba glowice przekrecic o 90 stopni i wtedy krotszy bok ezyboxa podchodzi do samej koncowki uchwytu i dziala to dobrze..bede mial chwile czasu to zrobie zdjecie i wrzuce..zeby mozna bylo dokladnie obejrzec ale to po pracy ok 17..

pzdr.
    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów