Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 94

Wątek: Canon 70-200 f4 L ? Co się z nim dzieje?

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrus Zobacz posta
    Też się zastanawiałem jakiś czas temu czy nie sprzedać i nie wziąść 2.8. Jednak taka całodniowa wyprawa w góry z klockiem 2.8 to męczarnia a przydatność z dziurki 2.8 żadna. [...] Po foceniu w małym lecz rzęsistym deszczu szkło pojechało na żytnią :/ (rok temu, koszt wymiany elektroniki i migawki = 570zł). 70-200 f4 jest moim ulubionym szkłem do krajobrazów
    Mnie dopadła w drodze z Morskiego Oka tak gęsta ulewa, jakiej nigdy wcześniej nie przeżyłem. Moja Babeczka, 9letnia córa i druga, wtedy 1,5 roczna jeszcze w spacerówce, wszyscy przemoczeni do majtek. A sprzęt w firmowej canonoskiej torbie (kupionej za 15 złotych z ciucholandzie :-) Torba z zewnątrz mokrusieńka. W środku - nawet ściereczka do czyszczenia szkła była suchuteńka. Ale przygoda niesamowita :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Też szukałem i nie znalazłem więc wymieniłem
    Ile straciłeś na tej operacji? :-)
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 26-02-2009 o 19:11 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta

Ile straciłeś na tej operacji? :-)
    Sprzedałem za ~1700 zł (f/4), kupiłem za 3600 (f/4 IS) - czy straciłem - ja tak na to nie patrzę bo to jest inny obiektyw. Straciłbym jakbym kupił znowu (f/4), chociaż z drugiej strony himi przerzuca jakieś masakryczne ilości sprzętu i chyba na tym nie traci bo byłby bankrutem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Sprzedałem za ~1700 zł (f/4), kupiłem za 3600 (f/4 IS) - czy straciłem - ja tak na to nie patrzę bo to jest inny obiektyw. Straciłbym jakbym kupił znowu (f/4), chociaż z drugiej strony himi przerzuca jakieś masakryczne ilości sprzętu i chyba na tym nie traci bo byłby bankrutem...
    Fajnie, bo masz porównanie. Jak oceniasz różnicę fotek w zakresie ostrość/bokeh oraz jak w zakresie: czas z ręki przy IS? Do ilu udaje Ci się zejść przy 200mm (zakładam że tamtym przy 1/160s było ok).
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Zablokowany

Domyślnie

Na jednym tracę, na innym zyskuję. Zarabiam na zdjęciach i nie liczę specjalnie. Zdarzało mi się sprzedać z zyskiem, zdarzało ze stratą. Jeszcze nie bawiłem się F4 IS - może tego szukam?....

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Fajnie, bo masz porównanie. Jak oceniasz różnicę fotek w zakresie ostrość/bokeh oraz jak w zakresie: czas z ręki przy IS? Do ilu udaje Ci się zejść przy 200mm (zakładam że tamtym przy 1/160s było ok).
    Za wcześnie żeby cokolwiek powiedzieć bo krótko go mam a stabilizacji nie miałem okazji testować bo wszystko w "studio" przy 1/160 sek... Ale póki co moje wrażenie jest takie że ostrością niewiele ustępuje stałce i na pełnej dziurze jest zauważalnie ostrzejszy od tamtego...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrus Zobacz posta
    Też się zastanawiałem jakiś czas temu czy nie sprzedać i nie wziąść 2.8. Jednak taka całodniowa wyprawa w góry z klockiem 2.8 to męczarnia a przydatność z dziurki 2.8 żadna.
    Oprócz jakości produkowanych obrazków dla mnie ogromną zaletą tego szkła jest właśnie jego waga. Leciutki, poręczny, doskonały optycznie. Największą jego wadą IMO jest brak uszczelnień. Po foceniu w małym lecz rzęsistym deszczu szkło pojechało na żytnią :/ (rok temu, koszt wymiany elektroniki i migawki = 570zł). 70-200 f4 jest moim ulubionym szkłem do krajobrazów
    Mówisz że migawka Ci siadła w obiektywie po deszczu ?. Mnie też kiedyś siadła migawka w obiektywie ale to była Mamiya. tam ona jest.
    Wracając do tematu, tych obiektywów jest dużo na rynku wtórnym bo w ogóle jest ich bardzo dużo. To był kiedyś szlagier do puki nie pokazała się wersja z IS. Teraz wielu się przesiada ze starej na nową wersje z IS.
    Ja też tak zrobiłem. Jeśli chodzi o optykę to przy pełnej dziurze stary był ciut lepszy przy 70 mm a nowy ciut lepszy przy 200 mm i nowy ma uszczelnienia.

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Swego czasu popełniłem teścik IS (przez chwilę miałem wersję z IS i bez, chociaż teoretycznie wystarczyło IS wyłączyć i włączyć)
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=35569

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Wierzę, że EF 70-200 f/4 IS (za całokształt) jest najlepszym obiektywem do fotografii wyprodukowanym kiedykolwiek przez jakąkolwiek firmę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Jeszcze nie bawiłem się F4 IS - może tego szukam?....
    ja mialem kupic zwykle f4 ale okazalo sie ze u jednego z naszych forumowych sprzedawcow sie skonczyly.. za to byly f4 IS za 3200 - decyzja zapadla w 10 minut ;-)

szklo jest rewelacyjne - kiedy trzeba uzywam go nawet z tc x2 - np. w gorach gdzie nie chce mi sie juz nosic S50-500.. male, lekkie, ostre, kontrastowe, szybkie i do tego z doskonalym is'em (np na rajdy - super sprawa :-) )

Bywalec Awatar westu
    Miasto
    right next door to hell

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Wg mnie sezon na leszcza - to szkło całkiem niedawno "chodziło" po 1500-1600 zł.
    A nawet 1400zł. Też mnie się tak wydaje.

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów