Wysokoczułe filmy BW generalnie źle się skanują.
Ziarno na skanie zależy nie tylko od materiału ale przede wszystkim od skanera i techniki skanowania.
Wysokoczułe filmy BW generalnie źle się skanują.
Ziarno na skanie zależy nie tylko od materiału ale przede wszystkim od skanera i techniki skanowania.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
W zasadzie V różni się tylko podświetleniem LCD> Ma 33 z data back i jestem zadowolony. Jak wspomniał MacGyver gadżet data back jest nie potrzebny wyłączyłem po tygodniu używania.
kto powiedział, że on chce je skanować. Po to się robi analogiem żeby mieć ładne namacalne odbitki.
ja bym brał swój typ- ilforda hp5
edit: aha, no i oczywiste i forsowałbym np na 1600 jeśli chcesz wysoka czułość/ziarrrrno
Wysokoczułe negatywy potrzebują dobrej, dedykowanej chemii - dolicz sobie butelkę ilfosola s i jakiegoś utrwalacza![]()
Sam nie wiem jeszcze, co będe robił - wpierw chce utrwalić materiał na filmie, i Tu pytanie - na jakim?
1600
3200
a może jakiś 800
?
Tak żebym przyzwoite czasy ~1/50sec. na ~f1.8 i 50mm w warunkach jak zalinkowałem![]()
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 27-02-2009 o 12:10
EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki
MacGyver rzeczywiście nie doczytałem.
Pouln masz i obszerny temat o 3200, też się nada. Na początku i tak sam musisz eksperymentować z różnymi filmami za nim znajdziesz odpowiedni dla swoich zastosowań i z którego będziesz zadowolony.
Dzięki za linaka
Czy w skrócie kupuje 3200 - a body ustawiam na 1600?
I jeszcze mam pytanie; czy np; ISO 1600 filmu, odpowiada ISO 1600 w np; 30D? czy może film o takiej czułości jest "bardziej" czuły niż matryca?
Czy możecie mi zarzucić linka do "kogoś" kto mi wywoła i zeskanuje porządnie wysokoczuły film?
Wyprawe mam za m-c, więc trochę czasu mam na rady/porady,... może i testy
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 27-02-2009 o 19:58