ale generalnie żeby trzymał i ciągle ustawiał ostrość w trybie AiServo muszę trzymać*Af-on cały czas czy wystarczy właśnie nacisnąc raz, poczekać aż obiekt znajdzie się w odpowiednim miejscu i nacisnąć migawkę?
ale generalnie żeby trzymał i ciągle ustawiał ostrość w trybie AiServo muszę trzymać*Af-on cały czas czy wystarczy właśnie nacisnąc raz, poczekać aż obiekt znajdzie się w odpowiednim miejscu i nacisnąć migawkę?
40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Dołącze się do dyskusji, jako użytkownik 7D też takim guzikiem dysponuje, ostatnio będąc na meczu żużlowym miałem kilka nieostrych fotek (oczywiście wynika to z mojej niewiedzy) i teraz zastanawiam się nad tym co tu przeczytałem.
Aparat oczywiście w AI SERVO, spust migawki do połowy i łape chłopaków i cyk, czy dodatkowo przed zrobieniem samego zdjęcia powinienem wcisnąć AF-ON??? W trybie AI SERVO aparat wkońcu śledzi poruszający się obiekt??? Moje pytanie brzmi, jak mogę pratycznie dodatkowo wykorzystać AF-ON??? pozdrawiam
Możesz ustawić puszkę tak, żeby oddzielić AF od pomiaru światła, wtedy AF-ON uruchamia AF, a spust pomiar światła. Ale nie sądzę aby to znacząco wpłynęło na sam pomiar ostrości.
W normalnym trybie naciśnięcie AF-ON blokuje fokusa, przestaje śledzić ruch. Czy powinieneś wciskać, to zależy od sytuacji. Jak akurat masz ruch prostopadły do osi obiektywu, można nacisnąć. Jak zawodnicy walą na ciebie, to nie polecam.
6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0
Paweł Postaleniec fotoBLOG
Rozumiem że za taki stan rzeczy w 5DMKII odpowiadaC.Fn IV: Operowanie/Inne 3: Blokada AE/Pomiar+AF start
Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione na podstawie różnych elementów kadru. Naciśnięcie przycisku <p> uruchamia pomiar i automatyczną regulację ostrości, natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)