Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Przycisk AF-ON

Domyślnie

ale generalnie żeby trzymał i ciągle ustawiał ostrość w trybie AiServo muszę trzymać*Af-on cały czas czy wystarczy właśnie nacisnąc raz, poczekać aż obiekt znajdzie się w odpowiednim miejscu i nacisnąć migawkę?
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez o rly?? Zobacz posta
    tylko uważaj, bo af-on trzyma tylko przez ileśtam sekund
    Nieprawda.

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    ale generalnie żeby trzymał i ciągle ustawiał ostrość w trybie AiServo muszę trzymać*Af-on cały czas czy wystarczy właśnie nacisnąc raz, poczekać aż obiekt znajdzie się w odpowiednim miejscu i nacisnąć migawkę?
    Trzymać cały czas. Wciśnięciem spustu do połowy blokujesz ekspozycję, dociśnięcie do końca wyzwala migawkę.

C. Fn III 1 ustawić na 0
    C. Fn IV 1 ustawić na 2

I potrenować chwilę.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Dołącze się do dyskusji, jako użytkownik 7D też takim guzikiem dysponuje, ostatnio będąc na meczu żużlowym miałem kilka nieostrych fotek (oczywiście wynika to z mojej niewiedzy) i teraz zastanawiam się nad tym co tu przeczytałem.
    Aparat oczywiście w AI SERVO, spust migawki do połowy i łape chłopaków i cyk, czy dodatkowo przed zrobieniem samego zdjęcia powinienem wcisnąć AF-ON??? W trybie AI SERVO aparat wkońcu śledzi poruszający się obiekt??? Moje pytanie brzmi, jak mogę pratycznie dodatkowo wykorzystać AF-ON??? pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemasban Zobacz posta
    Dołącze się do dyskusji, jako użytkownik 7D też takim guzikiem dysponuje, ostatnio będąc na meczu żużlowym miałem kilka nieostrych fotek (oczywiście wynika to z mojej niewiedzy) i teraz zastanawiam się nad tym co tu przeczytałem.
    Aparat oczywiście w AI SERVO, spust migawki do połowy i łape chłopaków i cyk, czy dodatkowo przed zrobieniem samego zdjęcia powinienem wcisnąć AF-ON??? W trybie AI SERVO aparat wkońcu śledzi poruszający się obiekt??? Moje pytanie brzmi, jak mogę pratycznie dodatkowo wykorzystać AF-ON??? pozdrawiam
    Możesz ustawić puszkę tak, żeby oddzielić AF od pomiaru światła, wtedy AF-ON uruchamia AF, a spust pomiar światła. Ale nie sądzę aby to znacząco wpłynęło na sam pomiar ostrości.
    W normalnym trybie naciśnięcie AF-ON blokuje fokusa, przestaje śledzić ruch. Czy powinieneś wciskać, to zależy od sytuacji. Jak akurat masz ruch prostopadły do osi obiektywu, można nacisnąć. Jak zawodnicy walą na ciebie, to nie polecam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Możesz ustawić puszkę tak, żeby oddzielić AF od pomiaru światła, wtedy AF-ON uruchamia AF, a spust pomiar światła.
    Te zastosowanie jest właśnie opisane w instrukcji... śledzisz poruszający się obiekt przyciskiem AF-ON, który raz jest w cieniu, raz w słońcu - ekspozycję mierzysz w momencie naciśnięcia spustu migawki...
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie Odp: Przycisk AF-ON

Rozumiem że za taki stan rzeczy w 5DMKII odpowiada
    C.Fn IV: Operowanie/Inne 3: Blokada AE/Pomiar+AF start
    Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione na podstawie różnych elementów kadru. Naciśnięcie przycisku <p> uruchamia pomiar i automatyczną regulację ostrości, natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Przycisk AF-ON

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Rozumiem że za taki stan rzeczy w 5DMKII odpowiada:
    C.Fn IV: Operowanie/Inne 3: Blokada AE/Pomiar+AF start
    Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być ustawione na podstawie różnych elementów kadru. Naciśnięcie przycisku <p> uruchamia pomiar i automatyczną regulację ostrości, natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje parametry ekspozycji
    .
    Jeśli to komuś nie przeszkadza, że w tym trybie nie świeci(-ą) punkt(-y) AF...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów