Strona 20 z 41 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 401

Wątek: Kielce

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

na oko to .. to wiesz co
    kalibrcja jest potrzebna po to żeby kolory w druku wychodziły takie jak w obróbce - bo potem się okaże że n papierze są uroczo sine, albo pięknie zielonkawe

eee.. jeden kolega z forum ma ale jak chce to niech się przyzna , ja prawdopodobnie będę miał za około miesiąc, półtora.. planuję zakup monitora Nec 2190UXI + kalibrator X-Rite Display 2.. ale to dopiero plany - mam nadzieję że pod koniec lipca sobie kupię..
    niedawno widziałem też kalibrator w MasterFoto - kiedyś odpłatnie kalibrowali ale nie wiem czy jeszcze to robią..

ewentualnie - w MM kiedyś Spydery po około 3 stówki były
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce (okolice)

Domyślnie

te te... forumowy mądralo

ja tam w pracy skalibrowalem sobie monitorek pod Cmyka jak to juz mowilem "na oko" czy tez jak w pracy mowia "na papier" i w druku wychodzi mi dokladnie to co na monitorze (nie wazne czy to offset czy cyfra).

tak ze nie wiem, czy jest sens zakupu kalibratora.

jak kto uwaza.

dla mnie to wyrzucone kilka stówek po prostu.

6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4

[B]Sprzedam Samyang 8mm

Awatar Palmerus
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzięki Artus. dokładnie o to chodzi, że oddając zdjęcia do labu, jeśli nie zrobią żadnych poprawek to zdjęcia nadają się do wyrzucenia. monitora na razie nie zmienię na nic lepszego, obecnie na pierwszym planie lampa i jeszcze jedno szkło.
    Muszę przedzwonić do Master Foto i zapytać, jak się dowiem to dam znać. Może wreszcie uda mi się wybrać z wami w plener (focenie tudzież browar)
    Canon 40d + Sigma 18-50 f2.8, canon 50 f1.4 + canon 580EXII
    www.fotopalmer.pl

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Sławek, ale ty drukujesz w robocie na ofsecie czy jakimś innym wynalazku kalendarzyki lub foldery reklamowe - gdzie oddanie barw jest owszem ważne, ale nie krytyczne więc metoda "na oko" wystarczy.. a my piszemy o zdjęciach 20x30 z dokładnymi szczegółami które się ogląda z 30cm i klient za to płaci kupę kasy więc jak płaci to wymaga żeby nie mieć trupiego odcieniu skóry albo fioletowych ust..

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce (okolice)

Domyślnie

Arturze.

W pracy drukuje nie tylko foldery, ale również zdjęcia w formatach większych niż 20X30 cm.
    I jeszcze nie miałem klienta, który nie byłby zadowolony.
    I nie wszyscy przynoszą mi te zdjęcia obrobione, a jakoś nie miałem problemu z dopasowaniem barw.

Prasa Xerox Docucolor 5000 robi swoje.

A tak swoją drogą - gdyby ktoś chciał to zdjęcia do formatu 480x316 mm w pełnym kolorze sztuka koło 5 zł kosztuje.
    W odcieniach szarości - 2 - 2,5 zl.
    Oczywiscie w rozdziałce 300 dpi.

Wydaje mi się, że to taniej niż w fotolabie.

I myślę, że to na tyle. Bo chyba okazuję się arogancki
    Ostatnio edytowane przez slavek_g ; 05-06-2009 o 06:56
    6D, 5DII, 50D, S35 1.4, S24 1.4, C85 1.8, C50 1.4

[B]Sprzedam Samyang 8mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Palmerus Zobacz posta
    Dzięki Artus. dokładnie o to chodzi, że oddając zdjęcia do labu, jeśli nie zrobią żadnych poprawek to zdjęcia nadają się do wyrzucenia. monitora na razie nie zmienię na nic lepszego, obecnie na pierwszym planie lampa i jeszcze jedno szkło.
    Muszę przedzwonić do Master Foto i zapytać, jak się dowiem to dam znać. Może wreszcie uda mi się wybrać z wami w plener (focenie tudzież browar)
    Kalibracja monitora jest bardzo istotna jednak żeby było tak jak piszesz to jeszcze lab musi udostępniać profile barwne, a takiego w Kielcach nie znam. Zna ktoś ? W innym przypadku to dalej zgadywanka. Z urządzeń najbardziej ekonomiczny wydaje się zakup color munki photo. Wprawdzie jest to bardziej zautomatyzowane urządzenie od display... ale można nim także skalibrować drukarkę. Minusem (niekiedy plusem) jest wspomniana automatyzacja oraz brak możliwości kalibracji drukarek poniżej A4. Selphy odpada, podobno pracują nad tym. Teoretycznie można nim skalibrować każdy monitor, nawet laptopowy jednak ja nie byłem do końca zadowolony z efektów na lapie i starszym monitorze Sony. Dopiero na porządnym NECu wszystko śmiga jak trzeba.
    Smiena 8M

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Master foto udostępnia profil
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slavek_g Zobacz posta
    Eee... żeby wszyscy tacy byli ..

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Kalibracja monitora jest bardzo istotna jednak żeby było tak jak piszesz to jeszcze lab musi udostępniać profile barwne, a takiego w Kielcach nie znam. Zna ktoś ? W innym przypadku to dalej zgadywanka. Z urządzeń najbardziej ekonomiczny wydaje się zakup color munki photo. Wprawdzie jest to bardziej zautomatyzowane urządzenie od display... ale można nim także skalibrować drukarkę. Minusem (niekiedy plusem) jest wspomniana automatyzacja oraz brak możliwości kalibracji drukarek poniżej A4. Selphy odpada, podobno pracują nad tym. Teoretycznie można nim skalibrować każdy monitor, nawet laptopowy jednak ja nie byłem do końca zadowolony z efektów na lapie i starszym monitorze Sony. Dopiero na porządnym NECu wszystko śmiga jak trzeba.
    Własnie w Selphy mi tego brakuje..
    Co do kalibratora to taki polecił Tom01 a czornyj nie krzyczał nigdzie że jest do **** więc zakładam że akurat będzie całkiem dobry.. tu polegam na tym co piszą znawcy tematu którzy siedzą w tym od lat..

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Master foto udostępnia profil
    No właśnie miałem to napisać.. Parę razy od nich brałem, drukowałem 30x45 i całkiem ładnie to wyszło..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ... Co do kalibratora to taki polecił Tom01 a czornyj nie krzyczał...
    Żeby nie było niejasności. Display... jest lepszy od Munki...
    Munki polecałem jako ekonomiczne rozwiązanie do profilowania monitora i drukarki.

Co do profili w Master Foto to ciekawostka . Jak ja pytałem całkiem niedawno to Pan z Labu machnął zniesmaczony ręką a Grzegorz wspomniał o pliku referencyjnym, natomiast profili nie udostępniali. Muszę się tam udać jeszcze raz.
    Smiena 8M

Coś już napisał Awatar Waldeczek
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Arturze.

W pracy drukuje nie tylko foldery, ale również zdjęcia w formatach większych niż 20X30 cm.
    A tak swoją drogą - gdyby ktoś chciał to zdjęcia do formatu 480x316 mm w pełnym kolorze sztuka koło 5 zł kosztuje.
    Chyba byłbym zainteresowany........

Arturze.

I jeszcze nie miałem klienta, który nie byłby zadowolony.
    a to jest ciekawe dosyć

Jeśli masz czerwonego ścigacza to w ciemno drukuj.......... to dla syna
    Waldeczek
    40D, 7DII i zabawki

Strona 20 z 41 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów