Photomatix + RAW

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zimi2k
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 18

Photomatix + RAW

Witam,
    Jestem poczatkujacym amaatorem fotografii. Kilka dni temu nabyłem 450d i mam mały problem z RAW'ami.

Troche pogooglowalem ale bez rezultatu mianowicie po wrzucenieu RAW do photomatix wszytsko robi sie rozowe ??.
    Gdy wrzuce RAW od znajomego z 400d - zdjecie wskakuje idelanie.

O co chodzi - co moze byc nie tak z moim aparatem ?? :> jakies ustawienia ??
    Na jednym z forum znalalzem ze trzeba zaminic sRGB na AdobeRGB - niestety to nic nie daje... (a byl to jedyny topic zwiazany z tematem)

Macie jakies pomysly ??
    Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam
    --
  • Tezet-gdynia
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1283

Rozumiem ze chcesz zrobic pseudo hrd'a czyli dri ? Photomatix ma jakas taka dziwna maniere ze wyciaga balans bieli z rawa - as shot. Czyli pomimo ze raw niby nie ma info o balansie bieli, to photomatix i tak wyciaga sobie to info. Przynajmniej ja do takich wnioskow doszedlem.
    www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez zimi2k Zobacz wpis
      Witam,
      Jestem poczatkujacym amaatorem fotografii. Kilka dni temu nabyłem 450d i mam mały problem z RAW'ami.

Troche pogooglowalem ale bez rezultatu mianowicie po wrzucenieu RAW do photomatix wszytsko robi sie rozowe ??.
      Gdy wrzuce RAW od znajomego z 400d - zdjecie wskakuje idelanie.

O co chodzi - co moze byc nie tak z moim aparatem ?? :> jakies ustawienia ??
      Na jednym z forum znalalzem ze trzeba zaminic sRGB na AdobeRGB - niestety to nic nie daje... (a byl to jedyny topic zwiazany z tematem)

Macie jakies pomysly ??
      Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam
      Szklana kula mi szwankuje. Napisz DOKŁADNIE co i jak "wrzucasz". Który Photomatix? Przestrzeń sRGB czy Adobe RGB nie ma znaczenia dla RAWu. Tylko zaszyty jpeg bedzie sie różnił conieco.

Jak chcesz robic HDRa to o tych wszystkich "pseudo" najlepiej zapomnij. Photomatix i HDR to składanie KILKU RAWów różnie naswietlonych. Składa się RAWy bo to jest zwykłe dodawanie (RAWy są liniowe) i nie trzeba się martwić o gamma i inne rzeczy. WB ustala sie PO złożeniu rawów więc też nie powinno to stanowić problemu.

EDIT: RAW ma pełnego exifa więc i WB jaki był ustawiony w aparacie tez tam jest.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Tezet-gdynia
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1283

Janusz'u witam po przerwie Widze ze i na photomatixie zjadles zęby. Z tego co napisales to rozumiem ze kolejnosc taka: x rawow -> photomatix -> zapis 16bit tif -> balans, wyostrzenie itp ?
        www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• zimi2k
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 18

@Janusz Body, a wiec, mam Photomatix 3.0 Pro.
          Robie Plik > otworz > wstawiam RAW > OK, komp mieli kilkanascie sekund i mam...

Próbowałem też podłożyć trzy RAWy, wybierajac generate HDR - efekt ten sam. (mialem jednego rawa i "wywolalem" zminiajac ekspozycje o 2.)

Co do HDR - to narazie chce poznac co tj - i z czym to sie je a wszyscy polecaja Photomatix

@lukaszstysiu - tak z ciekawosci - czemu wbiles mi sie w moj topic ?? :> wg nie chce sie rzadzic ale chba Twoje posty powinny trafic gdzies indziej :>
          Ostatnio edytowany przez zimi2k; 24322.
          --

Komentarz

• Tezet-gdynia
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1283

A obok jak byk jest opcja: tutorial

Z tego co ja widze to zrobiles tylko mniejsza czesc tworzenia hdr'a. Teraz poszukaj u gory w menu opcji tone maping. I dopiero tam zobacz co sie dzieje
            www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• zimi2k
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 18

@Tezet-gdynia, grzebalem w tone maping, ale nie idzie /lub nie potrafie osiagnac normlanych kolorow na fotce , a wrzucajac RAW z 400d wszytsko jest w porządku.
              --

Komentarz

• Tezet-gdynia
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1283

Wrzuc tego swojego rawa na jakies wyslijto.pl albo sendspace.com i rzuc linkiem, zobacze u siebie
                www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• zimi2k
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 18

rapidshare moze byc :>
                  Ostatnio edytowany przez zimi2k; 24322.
                  --

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Co do HDR - to narazie chce poznac co tj - i z czym to sie je a wszyscy polecaja Photomatix ...
                    Nie wszyscy - jeśli ktoś ma PS CS3 lub CS4 to posiadanie photomatixa traci sens.

Polecać to mogę książkę - Christian Bloch "The HDRI Handbook" - nic lepszego na ten temat nie napisano. Ewentulanie tutoriale lonleywoolf'a (chyba nie przekręciłem nicka).

Aha, jest jeszcze Jack Howard "Practical HDRI" ale Bloch jest dużo lepszy.

EDIT: Zupełnie nie rozumiem PO CO jednego rawa wrzucac do Photomatixa. Od wywoływania RAWów są inne programy, w tym darmowe. Photomatix jest do HDI/HDRI. Kropka.
                    Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• zimi2k
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 18

PS CS 3 - mam, ale jakos brakuje mi odwagi by to uruchomic
                      --

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

PS CS 3 - mam, ale jakos brakuje mi odwagi by to uruchomic
                        Puk, puk... otwierać Policja. Ma Pan pirackie oprogramowanie? A Photomatix legalny?
                        Ehhhhhh....

Janusz,

Komentarz

• Tezet-gdynia
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1283

Oj Janusz, Janusz, a moze to wersja trial
                          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• zimi2k
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 18

Jasne ze trail, kupie jak stwierdze ze bedzie mi potrzebny :P jak narazie jednak mam wszystko rozowe ;(
                            --

Komentarz

• Tezet-gdynia
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1283

Ta fotka jest jakas zla :P Ja nic z tego nie umiem wyciagnac Sproboj zrobi inne zdjecie i wrzucic do photomatixa Bardziej ze tak powiem normalne a nie sniezne
                              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

Pracuję...
                              X