Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Problem z 40D

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sluzalekmichal Zobacz posta
    Moje doświadczenia z Tamronem zawsze były negatywne. Albo nie ostrzył jak trzeba, albo aparat się wyłączał. Zawsze było to coś. Stąd nawet nie dotykam tego sprzętu i nie dziwi mnie to, że ktoś tez ma jakies problemy z tym "sprzętem".

M>S>
    Może po prostu tak jak kolega z pierwszego posta chciałeś ustawić mu przesłonę na 400. A po ustawieniu ręcznego WB - Tamron przestał Ci ostrzyć. No błagam, nie róbmy z siebie wielbłądów.
    Regulamin pkt 8.

karon
    Guest

Domyślnie

Witam,

Nawiazujac do wczesniejszych wypowiedzi....chodzilo o czas, malo precyzyjnie sie wyrazilem i wychodzi na to ze aparat wspolpracuje z lampami do czasu 400. Co do balansu bieli to ustawialem ja wedlug instrukcji na bialej kartce, na ktorej to obiektyw nie chcial mi ustawic ostrosci. MANUALNIE=RECZNIE Co do samego obiektywu to poza ta mala przypadloscia spisuje sie wysmienice, ostrzy bardzo ladnie i AF pracuje dobrze, jak narazie nie mialem z nim zadnych problemow.

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Czekaj...
    1. Zobacz dokładnie zdjęcia na czasach między 1/250 a 1/400 - powinien byc dostrzegalny spadek jasności u dołu kadru, który stopniowo (wraz ze skracaniem ekspozycji) zacznie przypominać ów demoniczny czarny pas.
    2. Czy dobrze rozumiem, że próbowałeś ZŁAPAĆ OSTROŚĆ NA BIAŁEJ KARTCE? Czystej, białej, niezadrukowanej? Nic dziwnego że się nie dało. BTW, do wzorca balansu bieli ostrość jest niepotrzebna.

No ale zawsze można wytłumaczyć to inaczej. Tamrony, masony i cyklisty.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

karon
    Guest

Domyślnie

1) Dokladnie tak sie dzieje, jest zauwazalny spadek jasnosci.
    2) Nie chodzi tu nawet o lapanie ostrosci, nie mozna wogole zdjecia wykonac w trybie M (mowa o kartce), po przelaczeniu na AUTO bez problemu. Ustawiam WB gdyz czasami wpada mi nieco swiatla dziennego z zewnatrz.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karon Zobacz posta
    2) Nie chodzi tu nawet o lapanie ostrosci, nie mozna wogole zdjecia wykonac w trybie M (mowa o kartce), po przelaczeniu na AUTO bez problemu. Ustawiam WB gdyz czasami wpada mi nieco swiatla dziennego z zewnatrz.
    Nie mozna ? Jak ustawisz w trybie M parametry takie czy siakie, zdjecie bedzie zrobione. Czy po wcisnieciu spustu, nic sie nie dzieje ? Obiektyw na MF i jedziesz, przy kartce do WB nie trzeba ostrosci, zreszta i tak nie zlapiesz w trybie AF (nie ma nic kontrastowego...)

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja sądzę, że wszystkie problemy by się wyjaśniły po przeczytaniu instrukcji.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

karon
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Nie mozna ? Jak ustawisz w trybie M parametry takie czy siakie, zdjecie bedzie zrobione. Czy po wcisnieciu spustu, nic sie nie dzieje ? Obiektyw na MF i jedziesz, przy kartce do WB nie trzeba ostrosci, zreszta i tak nie zlapiesz w trybie AF (nie ma nic kontrastowego...)
    To juz wiem ze nie trzeba ostrosci, we wczesniejszych postach byla o tym mowa. Dokladnie, po wcisnieciu spustu aparat milczy. Instrukcje przeczytalem ze dwa razy, gdyz przesiadlem sie z kompaktu i nie mialem wczesniej do czynienienia z lustrzankami

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

To juz wiem ze nie trzeba ostrosci, we wczesniejszych postach byla o tym mowa. Dokladnie, po wcisnieciu spustu aparat milczy. Instrukcje przeczytalem ze dwa razy, gdyz przesiadlem sie z kompaktu i nie mialem wczesniej do czynienienia z lustrzankami
    A obiektyw miales w trybie AF ? Jak nie zlapal ostrosci AF, to i fotki nie zrobisz... W MF Ty decydujesz...

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A mnie się cały czas wydaje, że mylisz MF z M.
    MF to manualny fokus - ustawiane przełącznikiem na obiektywie.
    M to tryb robienia zdjęć, gdzie sam ustalasz czas i przesłonę - nie ma nic wspólnego z ostrzeniem.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Dopiero zaczyna Awatar Artur79
    Miasto
    Kraków/Tarnów

Domyślnie

domyslam sie ze z prawej strony w wizjerze zapala sie zielona "dioda" ? moze poprostu jestes za blisko kartki i obiektyw nie moze jej "zlapac" ? do balansu z kartki pobierana jest tylko próbka z tego srodkowego kólka, wiec spoko mozesz sie odsunac.

Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów