Witam,
Nawiazujac do wczesniejszych wypowiedzi....chodzilo o czas, malo precyzyjnie sie wyrazilem i wychodzi na to ze aparat wspolpracuje z lampami do czasu 400. Co do balansu bieli to ustawialem ja wedlug instrukcji na bialej kartce, na ktorej to obiektyw nie chcial mi ustawic ostrosci. MANUALNIE=RECZNIECo do samego obiektywu to poza ta mala przypadloscia spisuje sie wysmienice, ostrzy bardzo ladnie i AF pracuje dobrze, jak narazie nie mialem z nim zadnych problemow.
Dziekuje wszystkim za pomoc.
Czekaj...
1. Zobacz dokładnie zdjęcia na czasach między 1/250 a 1/400 - powinien byc dostrzegalny spadek jasności u dołu kadru, który stopniowo (wraz ze skracaniem ekspozycji) zacznie przypominać ów demoniczny czarny pas.
2. Czy dobrze rozumiem, że próbowałeś ZŁAPAĆ OSTROŚĆ NA BIAŁEJ KARTCE? Czystej, białej, niezadrukowanej? Nic dziwnego że się nie dało. BTW, do wzorca balansu bieli ostrość jest niepotrzebna.
No ale zawsze można wytłumaczyć to inaczej. Tamrony, masony i cyklisty.![]()
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
1) Dokladnie tak sie dzieje, jest zauwazalny spadek jasnosci.
2) Nie chodzi tu nawet o lapanie ostrosci, nie mozna wogole zdjecia wykonac w trybie M (mowa o kartce), po przelaczeniu na AUTO bez problemu. Ustawiam WB gdyz czasami wpada mi nieco swiatla dziennego z zewnatrz.
Ja sądzę, że wszystkie problemy by się wyjaśniły po przeczytaniu instrukcji.
Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP