Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Rozdzielczość obiektywu

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Coz - powiem uczciwie - nadal dla mnie rozdzielczosc nie ma nic wspolnego (bezposrednio) z ostroscia a mowienie o "rozdzielczosci" obiektywow przygotowanych pod wieksze matryce, to nic innego jak chwyt marketingowy i tyle.
    To chyba normalne, ze w nowszych obiektywach powinnismy sie spodziewac lepszej jakosci - CA, winieta, ostrosc, czy bokeh. Jednak co to ma wspolnego z wiekszymi matrycami? Ano wg mnie, tylko tyle, ze gdzie wiecej szczegolow tam wymagana jest lepsza jakosc. Ale to wszystko.
    IMHO nowe wersje szkiel to nic innego jak lekko zmodyfikowane/ulepszone pierwotne jednostki majace na celu zwiekszenie potencjalnych kupcow a nie zwiekszenie rozdzielczosci.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    a mowienie o "rozdzielczosci" obiektywow przygotowanych pod wieksze matryce, to nic innego jak chwyt marketingowy i tyle.
    No nie zupełnie.. Potrzebna jest produkcja coraz lepszych szkieł (coraz ostrzejszych, lub o większej rozdzielczości jak kto woli) żeby nie ograniczały matryc. Najprostszy przykład: Czytasz testy Canona 1DMkIII, Canona 5DMkII, Nikona D3x, redakcja chce przetestować faktyczną rozdzielczość aparatu, ale.. nie jest w stanie! Bo trudno znaleźć oiektyw o takiej rozdzielczości, pokazujący ilośc detali, która rzekomo powinna generowac matryca. Więc znowu dochodzimy do wniosku, że chwytem marketingowym są Mpix, których i tak żadne szkło nie wykorzysta..:wink:
    Nie chciałbym tu głosić referatów na ten temat, bo nie czuję się do tego w pełni kompetentny, ale tak to mniej więcej wygląda z mojego punktu widzenia..:-)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No to ciekaw jestem jak tym redakcjom wystraczały dotąd do testów takie 350D czy 20/30D 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No to ciekaw jestem jak tym redakcjom wystraczały dotąd do testów takie 350D czy 20/30D 8).
    też się zastanawiam..:-) ale zauważ, że w zalezności od wielkości matrycy na poszczególnych korpusach można było zauważyć różnicę w otrzymywanej rozdzielczości obiektywów. Tak więc czy "wystarczyły" to sprawa raczej dyskusyjna..:wink:
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony

Domyślnie

IMHO nowe wersje szkiel to nic innego jak lekko zmodyfikowane/ulepszone pierwotne jednostki majace na celu zwiekszenie potencjalnych kupcow a nie zwiekszenie rozdzielczosci.
    Oj, co faktycznie przyświeca producentom w konkretnej sytuacji, to możemy sobie... najwyżej powypisywać na forum , co natomiast mówią wyniki różnych testów nowszych/starszych obiektywów zapiętych na te same/różne korpusy (znów, jeśli wierzyć testującym :wink i jak to się jeszcze potem przekłada na nasze (użytkowników) faktyczne potrzeby i możliwości (tak w kwestii matryc jak i rozdzielczości optyki), to już inna sprawa.

Myślałem, że w tym wątku o co innego chodziło
    Jednak podpucha, Pikczer. Niezła
    W bólu bycia "podpuszczonym" chyba pogodzę się z rubio

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    też się zastanawiam..:-) ale zauważ, że w zalezności od wielkości matrycy na poszczególnych korpusach można było zauważyć różnicę w otrzymywanej rozdzielczości obiektywów. Tak więc czy "wystarczyły" to sprawa raczej dyskusyjna..:wink:
    Kłopot tylko w tym, że 5d mkII ma taki sam stopień upakowania pikseli jak np. 30D czy 350D. Więc dlaczego potrzebuje jakichś "megalepszych" szkieł żeby wykorzystać jego matrycę. Żeby pokazać rozmycie na rogach w większej rozdzielczości ? Wydaje mi się, że póki co te potrzeby co do optyki są mocno mityczne. Pewnym wyjątkiem jest może 50D ale to inna bajka.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Kłopot tylko w tym, że 5d mkII ma taki sam stopień upakowania pikseli jak np. 30D czy 350D.
    Zgadza się, ciekawe tylko dlaczego w przypadku 5DMkII i innych jemu podobnych mówią o ograniczeniu matrycy przez szkła, a w 30D jakoś nie btw myslę, że te testy, które czytamy np. na optycznych służą porównaniu tych szkieł pod względem ostrości, a nie pokazania ich rozdzielczości bezwzględnej, bo jak zmienią korpus, o wiekszej matrycy, to zawsze skrupulatnie to zaznaczają i notują..;-) i co ciekawe często na innych matrycach testy wykazują inne wyniki..

Pozdrawiam!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów