Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: 30D - czas na zmiany?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    aptur różnica jest
    ja doskonale o tym wiem. Czy zauważalna gołym okiem na odbitkach nawet formatu A3 to już kwestia dyskusyjna.

tyle że proponujesz komuś kto ma ograniczone finanse uzbieranie kilku tysięcy złotych tylko po to żeby go ch... wzięła gdy zacznie podpinać pod 5D słabe obiektywy - .
    Sprecyzuję kilka spraw poruszanych w tym wątku:

1. Uważam że nie ma sensu zmieniać 30D na 40D/50D. Już zupełnie nie ma sensu tego robić oczekując poprawy działania AF w tamronie.

2. Jeśli fundusze są ograniczone proponuję pozostać przy 30D i zastanowić się nad innym lub dodatkowym obiektywem. Tutaj jest to zależne od preferencji kupującego i charakteru zdjęć.

3. Tamron 28-75 spokojnie daje radę na 5D. Oczywiście do rogów na max otwartej przysłonie zawsze można się przyczepić.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

tez uwazam ze zmiana 30D na 40D/50D nie ma sensu bo jesli mowic tylko o jakosci obrazka to zawsze bedzie to samo, nawet z 400D - to crop. Moze rozdzialka wieksza w tych nowych puszkach i inne ficzery bajery ale bez nich sie da zyc. 30D to swietna puszka, mi troche w krajobrazie brakowalo rozdzialki bo 8mpix to troszeczke malo zeby "odwaznie" scropowac fotke jesli cos nie tak. Kup szklo lepsze lepiej niz puszke.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Hejka!

Oj, chłopy, chłopy, chopok się pyta o 40D bo na 50D go nie stać, a wy mu "wciskacie" 5D.

@ToMo
    Taka zamiana IMHO nie ma sensu.
    Poprawy raczej nie odczujesz, jeśli nie masz "ciśnienia", to spokojnie poczekaj i odkładaj pieniądze.
    Może Canon coś lepszego niebawem wypuści...

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    30D to swietna puszka, mi troche w krajobrazie brakowalo rozdzialki bo 8mpix to troszeczke malo zeby "odwaznie" scropowac fotke jesli cos nie tak.
    Dobrze prawisz banan82 , za to w 50D jest przyjemna rezerwa przy 15Mpx, czyż nie??? Jest z czego "ukroić" w razie potrzeby.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 24-02-2009 o 20:03
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

dziękuję za taki wysyp postów ... naprawdę wiele mi to dało do myślenia i bardzo mi pomogliście ... 50D odpada nie ze względu na cenę lecz jak pisałem wcześniej tego co daje za tę cenę - uważam, że za mało. 5D to znowu za dużo do moich potrzeb (finansowo również). Jednak zmienię szkło ... poczytam o tym Canonie 17-55 IS 2,8. Robię dużo fotek dla syna (portrety) - 50-tka zostaje a drugie szkło powinno być do reportażu. Myślałem nad Tamronem 17-55 2,8 i sam nie wiem. Generalnie już wiem, że potrzebuję jasnego szkła. Bardzo się cieszę, że mnie ukierunkowaliście - 30-tka zostaje Teraz szukam fajnego szkiełka ...
    50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli masz sprzedać trzydziestkę i kupić nowe 40D, to finansowo taka zamiana nie ma specjalnie sensu. Sam dokonałem niedawno takiej zamiany, ale kupiłem używkę dokładając do tego "interesu" 450 zł. Myślałem, że następny korpus będzie już FF, ale przy cropie zatrzymał mnie na bliżej nieokreślony czas zakup EF-s 10-22 i pewne wydarzenie w życiu osobistym, które spowodowało drastyczną zmianę priorytetów w wydawaniu pieniędzy ;-)
    AF faktycznie jest pewniejszy, czujnik centralny praktycznie to samo, ale na bocznych w kiepskim świetle widać zdecydowaną różnicę
    LCD nie jest wcale tak koszmarny jak go niektórzy opisują. Szału nie ma, ale tragedii również
    Spore zmiany w menu, trochę czasu potrzeba na przestawienie się
    LV to również miły dodatek, czasem przydatny, ale jeszcze trochę brakuje do pełnej funkcjonalności
    Szumy 1:1 trochę większe niż w 30D, ale jak na cropa źle nie jest
    Generalnie warto zrobić upgrade jeśli potrzebujesz sprawnego AF na bocznych czujnikach, ale nie kosztem dopłacania ~1000 zł. Lepiej poszukać używki z niewielkim przebiegiem.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

dzięki ... ja chciałem zmienić aparat głównie ze względu na AF, jednak głos Merde przeważył los mojego 30D i zostaje on u mnie - ja robię fotki korzystając tylko z centralnego punktu AF, tak również mierzę światło, moja rodzina przyzwyczaiła się, że zanim zrobię fotkę: "tatuś chwieje się na boki" LCD jest dla mnie obojętny, LV ostatnio używałem w A95 i nie tęsknię do tego wynalazku - dzięki Merde za Twój post. Szukałem kosztów w tym miesiącu więc kupię 580 EX2 - 430-tka zostanie jako slave. Poszukam jeszcze T17-50 2,8 wśród moich znajomych w Białymstoku i zobaczę jak ten ostrzy przy ciemnym świetle. Reasumując: z 30D + T28-75, którego mam już prawie 4 lata (obiektyw ze starej serii) jestem bardzo zadowolony, jednak brakowało mi czegoś, czego będę szukał może w innych szkiełkach. Jeszcze pytanie: mam 430 EX pierwszej generacji (lampa zawsze w sufit z dyfuzorem) - czy 580EX2 może poprawić AF w trudnych warunkach w porównaniu do tej pierwszej?
    50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jeśli priorytetem jest AF to różnica IMO jest spora - szczególnie na centralnym (właśnie w kwestii precyzji). Co do bocznych to w 30-tce praktycznie ich nie używam jak jest ciemniej. W 40-tce robię to bez obaw. Z tym Tamronem cudów jednak nie oczekuj, bo sam mechanizm w obiektywie jest mało precyzyjny.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

... i wszystko jasne

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToMo Zobacz posta
    Witam,
    wiem, że było kilka razy (ale było dawno i może się coś zmieniło od tego czasu)
    Jeśli 'może coś się zmieniło' to co za problem dopisać się ze swoim pytaniem do już istniejącego wątku by sprawdzić czy coś się zmieniło?

Jeśli mimo że wiesz że było zakładasz nowy wątek to łamiesz z premedytacją Regulamin.
    Równie dobrze można się Policji tłumaczyć "wiem że nie wolno kraść/bić/zabijać/przejeżdżać na czerwonym ale i tak to robię" .

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów