Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 30D - czas na zmiany?

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie 30D - czas na zmiany?

Witam,
    wiem, że było kilka razy (ale było dawno i może się coś zmieniło od tego czasu) - generalnie moja 30-stka jest celna ale brakuje mi dokładności AF (Tamron 28-75) przy 2,8 i sztucznym oświetleniu wieczornym w domu. Muszę wspomagać się lampą (430) aby coś ustrzelić. Pytanie moje dotyczy AF - czy faktycznie warto dopłacić do 40D? 50-tka nie wchodzi w grę ze względu cena/jakość. 40-tka jest w FotoJoker-ze za 2600 - więc przyzwoicie. Chciałbym się Was poradzić (innego tak szerokiego grona praktyków nie znam) czy warto zmienić? Różne opinie czytałem na tym forum, włącznie z taką, że człowiek powrócił do 30-tki "walcząc" po drodze z dwiema 40-tkami i 300-tką Nikona. Jednak większość wypowiedzi była na korzyść 40D - w tym wszystkim najbardziej mnie intryguje krzyżowy AF. Chcę wyciskać wszystko z mojego szkła. A może poczekać na konstrukcję naprawdę pół zawodową - pół amatorską i oczekiwać xxD z pełną klatką?
    50D + BG-E2N | 50 1,8 II | Tamron 28-75 2,8 | Sigma 17-70 2,8-4 OS | 580EX II | 430EX

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToMo Zobacz posta
    Witam,
    . Chcę wyciskać wszystko z mojego szkła. A może poczekać na konstrukcję naprawdę pół zawodową - pół amatorską i oczekiwać xxD z pełną klatką?
    Zmiana XXD na inne XXD jest IMO mało sensowna. 40D czy 50D mają nieco lepszy AF ale cudów się nie spodziewaj, szczególnie z tamronem. Dużo większy sens ma zamiana tej puszki na 5D. Tutaj ten tamron Ciebie pozytywnie zadziwi jeśli chodzi o obrazowanie.

Początki nałogu

Domyślnie

Nie powiedzialbym, ze 2600 to przyzwoita cena! Te aparaty byly fenomenalne w stosunku cena/jakosc gdy kosztowaly 2200 . Mimo wszystko jest to fenomenalny aparat.

Ale czy AF w 40d jest duzo lepszy to ciezko mi powiedziec. W ciemnych pokojach przy sztucznym oswietleniu tez sie gubi i trzeba dluzej czekac az wyostrzy albo wspomagac lampa...

Mimo wszystko ma przewagi nad 30d w postaci LCD, jest pieknielnie szybki... Twoja decyzja, jednak lepiej poczekac az euro pojdzie w dol

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Dużo większy sens ma zamiana tej puszki na 5D.
    a cóż więcej daje 5D (rozumiem że chodzi o I wersję) normalnemu użytkownikowi który ma ograniczone finanse?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    a cóż więcej daje 5D (rozumiem że chodzi o I wersję) normalnemu użytkownikowi który ma ograniczone finanse?
    W przypadku pytania z początku wątku przede wszystkim lepszy zakres tamrona 28-75.
    Rozważania zresztą tylko teoretyczne ponieważ jak sądzę pytający nie chce wydać więcej niż 2600. Jeśli chodzi o tamrona i jego AF to nie spodziewałbym się zasadniczej poprawy AF po przesiadce na 40D.
    Osobiście zostałbym przy 30D (to naprawdę dobre body) i odkładał na pełną klatkę.

Miasto
    kielce

Domyślnie

Osobiście zostałbym przy 30D (to naprawdę dobre body)
    30 D jest dobre tyle że 40/50 jest lepsze choćby ze względu na procesor i szybkość. Wielkiej różnicy co prawda nie będzie poza kilkoma pierdołami jak prawie punktowy pomiar światła, czujniki krzyżowe większy ekran, możliwość cichego wyzwalania migawki, czyszczenie matrycy itp.
    Czy warto zmieniać teraz - osobiści wątpię ale również jestem jak najdalej od polecania:

i odkładał na pełną klatkę.
    bo znów zapytam co da amatorowi ta pełna klatka?

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

ToMo na Twoim miejscu pozbyłbym się Tamrona, nawet i 50 1.8 i nabyłbym 17-55 2.8 IS Canona, myślę że byś odczuł większą poprawę, szczególnie jeśli chodzi o AF niż przy wymianie 30D na 40D

Początki nałogu Awatar 5pirit

Domyślnie

Dobrze gada, też bym sprzedał Tamrona i kupił C17-55 IS i sam się nad tym zastanawiam, ale 50mm bym sobie zostawił chociażby z tego względu żeby w razie czego było jakieś szkło awaryjne (czego nikomu nie życzę)

Co do puchy to chyba lepiej odkładać na 5D, osobiście będę się nad tym zastanawiał w przyszłym roku z tym że na Marka II.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta

bo znów zapytam co da amatorowi ta pełna klatka?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=35157
    oraz inne podobne tematy na forum

Oczywiście jeśli ktoś nie widzi różnicy to nie ma sensu zmieniać :-D

Miasto
    kielce

Domyślnie

aptur różnica jest
    ja doskonale o tym wiem. Czy zauważalna gołym okiem na odbitkach nawet formatu A3 to już kwestia dyskusyjna.

tyle że proponujesz komuś kto ma ograniczone finanse uzbieranie kilku tysięcy złotych tylko po to żeby go ch... wzięła gdy zacznie podpinać pod 5D słabe obiektywy - bo jak sądzę na razie nie może sobie pozwolić na wydanie dodatkowych kilku tysięcy na obiektywy. Sprzęt do zdjęć to nie tylko body - to również obiektywy. A moim zdaniem llepsze efekty da słabsze body z lepszym obiektywem niż super puszka z g... obiektywem.
    5D daje bardzo fajny obraz tyle że jak założysz słaby obiektyw to będzie to mało zauważalne. Ponadto piątka ma ograniczenia - jednym z nich dla mnie osobiście decydującym jest szybkość. Nawet wśród fotografów ślubnych słyszałem narzekania na szybkość 5, który to problem rozwiązują drugim body, którym bardzo często jest 30/40/50.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów