Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: LUZY NA BAGNECIE powodem bledow AF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Raczej chyba nie powinien sie przesuwac, mocowanie bagnetu nie dziala jak "śruba", zeby glebiej zachodzil poza zatrzask. A luz jest milimetr lub mniej (lewo-prawo) jak ruszyc...
    Byc moze poprzez zastosowanie microAdjustments matryca lub uklad AF jest inaczej zamontowany niz np. w 40D i reaguje tak dziwnie...
    Ależ działa jak śruba dociągając obiektyw do gniazda.Inaczej montaż na sztywno obiektywu byłby niemożliwy.Na początku jest luz i w miarę obracania w lewo luz znika obiektyw się usztywnia. Zatrzask zapobiega obrotowi powrotnemu obiektywu ale w żaden sposób nie dociska w osi wzdlużnej .Oczywiscie są to ułamki mm,ale wartosc GO na matrycy to też ulamki mm.Pozdrawiam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

U mnie wyglada to tak: Jak nakrece obiektyw (400mm jest nowy, 70-200 ma ok 2 lat) i docisne do konca to jest sztywno i wtedy AF dziala ok, jak rusze w przeciwna strone, to obiektyw minimalnie zaczyna odchodzic od body. Jest to doslownie ciut ciut, ale jak wiemy mAF jest na poziomie mikrometrow wiec jak najbardziej taka roznica moze wplywac znaczaco na ostrosc. Chyba jedynym wyjsciem jest zabranie szkiel do sklepu i nakrecenie na nowe body - jesli na kilku bedzie luz bedzie to znaczylo ze canon lipe robi, a jesli nie bedzie to trzeba zmienic puszke. ehhh
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ależ działa jak śruba dociągając obiektyw do gniazda.Inaczej montaż na sztywno obiektywu byłby niemożliwy.Na początku jest luz i w miarę obracania w lewo luz znika obiektyw się usztywnia. Zatrzask zapobiega obrotowi powrotnemu obiektywu ale w żaden sposób nie dociska w osi wzdlużnej .Oczywiscie są to ułamki mm,ale wartosc GO na matrycy to też ulamki mm.Pozdrawiam
    Mozna to podciagnac pod srube, choc wypustki dociagajace kołnierz bagnetu do obręczy w body przylegaja i nic glebiej nie wejdzie. I jest ciagle taki sam ustaw. A to, ze lekko porusza sie na boki, to nie powinno miec wplywu na rozstaw miedzy szklem a matryca. Podczas poruszania, przeswit raczej nie powstaje miedzy korpusem a kolnierzem bagnetu. Jedynie co moze byc skopane, to blokada 3 wypustek bagnetu (wewnatrz body) po przekreceniu. Nie dociskaja do obreczy wystarczajaco mocno aby zapobiegac ruchowi. Co zauwazylem, to plastikowy mniej sie giba (mniejszy poslizg ma...).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    U mnie wyglada to tak: Jak nakrece obiektyw (400mm jest nowy, 70-200 ma ok 2 lat) i docisne do konca to jest sztywno i wtedy AF dziala ok, jak rusze w przeciwna strone, to obiektyw minimalnie zaczyna odchodzic od body. Jest to doslownie ciut ciut, ale jak wiemy mAF jest na poziomie mikrometrow wiec jak najbardziej taka roznica moze wplywac znaczaco na ostrosc. Chyba jedynym wyjsciem jest zabranie szkiel do sklepu i nakrecenie na nowe body - jesli na kilku bedzie luz bedzie to znaczylo ze canon lipe robi, a jesli nie bedzie to trzeba zmienic puszke. ehhh
    to giba na boki czy odchodzi od obreczy puszki ? ... wez jakas kartke z bloku (ciensza, grubsza) i zobacz ile wlazi miedzy kolnierz a obrecz z 400mm i innymi...
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 24-02-2009 o 02:24 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

W poprzednim roku, na wiosnę, kupiłem nówkę 40D i 400mm f5,6 i od razu były luzy. Wina leży na 100% po stronie 400mm.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do 3 EOSow, 2 - cyfrowe i analogowa 1dynka, popodpinałem na przemian 3 obiektywy - sigme i 16-35 vII i 70-200. I w każdym zestawieniu można było to trochę poprzekręcać, ale są to bardzo i to bardzo minimalne luzy. Dodam że z 50D jakby o odrobinę, o 0,001% przekręca się więcej niż w pozostałych, ale może po prostu to ja się nakręciłem czytając ten wątek . Jeszcze mam wrażenie że 70-200 przekręca się na wszystkich korpusach też odrobinę więcej od pozostałych obiektywów.
    Może jakoś specjalnie zrobię test na pełnej dziurze czy to coś daje, ale fajnie by było gdy by ktoś zrobił taki test kto ma szkła 1.2-1.8, i komu się to też kręci na body .
    Acha i jeszcze na tych nowych EOSach, dopiero co zauważyłem, ciut w prawo od czerwonej kropki na bagnecie jest taki biały kwadrat, taki wgłębienie, stara i nowa 5D tego z nie ma. To tak po prostu jakieś tam oznakowanie, czy do czegoś to ma być? Czy to tylko w aparatach z matrycą APS-C?.
    PS Kurde, chodziłem robiłem zdjęcia i wszystko było w porządku aż tu taki wątek, no i kurcze znów powody do rozmyślań/obaw, znów te nieprzespane noce. Czasami lepiej żyć w niewiedzy . No ale już, nie offtopikuje.
    Ostatnio edytowane przez dark4blade ; 24-02-2009 o 10:39

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Canon ma za dokładny AF!
    Herezja?
    Nie - Każdy kto sobie policzy głębie ostrości przy f1,2 albo nawet 2,8 i przy ogniskowych już od 50mm (na cropie wychodzi 80) zauważy że z odległości 1m głębia ostrości jest parę mm.
    Jeśli weźmiemy pod uwagę to małe GO i jeszcze nasze ruchy przód tył to się okaże że strzelić w punkt z ręki jest okropnie trudno. Jak dodamy do tego trochę adrenalinki - no bo nasz puszka może się okazać nie taka jak powinna być nawet przy najlepszym AF liczba czynników jest tak ogromna że zaczyna działać podstawowe prawo automatyki - JEŚLI AUTOMAT MORZE SIĘ POMYLIĆ TO SIĘ NA PEWNO POMYLI -ALBO ON SIĘ NIE POMYLI TYLKO MY NIE DOSTRZEGAMY NASZYCH BŁĘDÓW.
    Dawniej pełna klatka kliszy, ciemne obiektywy, dużo staranniejsze przygotowanie do wciśnięcia spustu i wywołanie dopiero na papier pozwalały nie popełniać a często nie dostrzegać na wywołanym zdjęciu tych błędów.
    Tolerancja błędu obecnych układów AF jest dużo mniejsza niż dawniej a jednak narzekających jest więcej. To proste aparatów i zdjęć jest dużo więcej i tych co chcieli by mieć super zdjęcia bez większego przykładania się do pracy też.
    Dlaczego canon - bo canonów jest bardzo dużo - bo jest dużo jasnych obiektywów, bo jest masę czytających to forum.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

LUdzie zlitujcie sie i nie piszcie takich wypowiedzi ze z reki, ze adrenalina itp. Rece opadaja. Jak ide w plener i po 6h robienia zdjec w sniegu po kolana mam 100% mydlanych fotek (przy 1/2000 iso 100 monopod) to prosze mi nie mowic ze mi sie rece trzesa. Testy robilem na statywie z podniesionym lustrem i samowyzwalaczu...
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Gdybym miał 50% nietrafionych fotek przykładając się do roboty, to bym nie pisał o tym tylko posłał do serwisu.
    A jak by aparat wrócił z serwisu to opisał bym by inni nie tracili nerwów tylko posłali na Żytnią do Wiednia czy też gdzieś indziej....

Coś już napisał

Domyślnie

ja nie mam żadnego luzu w 50d- obiektywy tylko canona ,ale punkt ostrości trzeba było w poszczególnych obiektywach poprawić stałki 50 i 85 adjust -10 i -13, zoom 24-105 -4 i teraz wszystko trafia w punkt z duża dokładnościa

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna Zobacz posta
    Gdybym miał 50% nietrafionych fotek przykładając się do roboty, to bym nie pisał o tym tylko posłał do serwisu.
    A jak by aparat wrócił z serwisu to opisał bym by inni nie tracili nerwów tylko posłali na Żytnią do Wiednia czy też gdzieś indziej....

Ja wysłałem na Żytnią - mam coraz wiecej zdjec mydlanych, czasem nie trafia w punkt. Jak wroci to zrobie testy i napisze.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów