Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: LUZY NA BAGNECIE powodem bledow AF

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

"pierścieniowy" luz zawsze będzie i to z każdym szkłem imho. Jest to spowodowane wkręcanym systemem montowania. Po prostu gwint musi mieć miejsce żeby wskoczyć w zatrzask. Tak jest z każdym mechanizmem zapadkowym, że możemy lekko ruszyć w kierunku przeciwnym(tym do wykręcenia)ale nie wyjmiemy dopóki nie odpuścimy blokady.
    Z resztą jak już napisał ExploRa to gwint tutaj nie działa jak śruba więc obiektyw nie przesuwa się prostopadle do matrycy... A obrót nie ma wpływu na GO...
    Dziwne, jakoś nie znajduję wytłumaczenia dlaczego tak się dzieje. jesteście pewni, że to akurat wina tego luzu?? Może macie jakieś już leciwsze to szkiełko i lekko wyrobione i się przesuwa prostopadle?? Ja na 70-200 mam tylko luz pierścieniowy, prostopadle ani drgnie...
    A może po prostu zmiana pozycji obrotowo wpływa jakoś na komunikację na poziomie styków? Może coś nie do końca łapie i aparat źle odczytuje info z obiektywu albo na odwrót? Może powstaje jakieś opóźnienie sygnału o zatrzymani silnika obiektywu? Jedynie te dwie opcje mi się nasuwają...
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 24-02-2009 o 00:41
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uprawnienia umieszczania postów