Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: LUZY NA BAGNECIE powodem bledow AF

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tak, luz jest taki sam - roznice widac najbardziej przy 400mm.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    z tego co widze to jak najbardziej ma to wplyw na BF/FF. Czasem jednak jak zdejme i nakrece obiektyw to moge nim ruszac do woli i jest prawie ok. Innym jednak razem roznica jest kolosalna (jak na zalaczonym obrazku)
    Ostatnio edytowane przez CyprianD ; 23-02-2009 o 22:31 Powód: Automerged Doublepost
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Luz chyba wszedzie wystepuje na bagnecie... Ale wplyw na AF... 400mm to juz niewielka odchylka i moze faktycznie to wtedy widac. Trzeba potestowac

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Obiektyw przy lekkim przekręcaniu przysuwa sie do matrycy lub odsuwa.Jakby AF się nie starał ,obraz traci ostrość IMHO .Nie mam 50d wiec teoretyzuję :smile:Ja nie mam w ogóle takiego luzu na bagnecie.

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Obiektyw przy lekkim przekręcaniu przysuwa sie do matrycy lub odsuwa.Jakby AF się nie starał ,obraz traci ostrość IMHO .Nie mam 50d wiec teoretyzuję :smile:Ja nie mam w ogóle takiego luzu na bagnecie.
    Raczej chyba nie powinien sie przesuwac, mocowanie bagnetu nie dziala jak "śruba", zeby glebiej zachodzil poza zatrzask. A luz jest milimetr lub mniej (lewo-prawo) jak ruszyc...
    Byc moze poprzez zastosowanie microAdjustments matryca lub uklad AF jest inaczej zamontowany niz np. w 40D i reaguje tak dziwnie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Raczej chyba nie powinien sie przesuwac, mocowanie bagnetu nie dziala jak "śruba", zeby glebiej zachodzil poza zatrzask. A luz jest milimetr lub mniej (lewo-prawo) jak ruszyc...
    Byc moze poprzez zastosowanie microAdjustments matryca lub uklad AF jest inaczej zamontowany niz np. w 40D i reaguje tak dziwnie...
    Ależ działa jak śruba dociągając obiektyw do gniazda.Inaczej montaż na sztywno obiektywu byłby niemożliwy.Na początku jest luz i w miarę obracania w lewo luz znika obiektyw się usztywnia. Zatrzask zapobiega obrotowi powrotnemu obiektywu ale w żaden sposób nie dociska w osi wzdlużnej .Oczywiscie są to ułamki mm,ale wartosc GO na matrycy to też ulamki mm.Pozdrawiam

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Ależ działa jak śruba dociągając obiektyw do gniazda.Inaczej montaż na sztywno obiektywu byłby niemożliwy.Na początku jest luz i w miarę obracania w lewo luz znika obiektyw się usztywnia. Zatrzask zapobiega obrotowi powrotnemu obiektywu ale w żaden sposób nie dociska w osi wzdlużnej .Oczywiscie są to ułamki mm,ale wartosc GO na matrycy to też ulamki mm.Pozdrawiam
    Mozna to podciagnac pod srube, choc wypustki dociagajace kołnierz bagnetu do obręczy w body przylegaja i nic glebiej nie wejdzie. I jest ciagle taki sam ustaw. A to, ze lekko porusza sie na boki, to nie powinno miec wplywu na rozstaw miedzy szklem a matryca. Podczas poruszania, przeswit raczej nie powstaje miedzy korpusem a kolnierzem bagnetu. Jedynie co moze byc skopane, to blokada 3 wypustek bagnetu (wewnatrz body) po przekreceniu. Nie dociskaja do obreczy wystarczajaco mocno aby zapobiegac ruchowi. Co zauwazylem, to plastikowy mniej sie giba (mniejszy poslizg ma...).
    Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    U mnie wyglada to tak: Jak nakrece obiektyw (400mm jest nowy, 70-200 ma ok 2 lat) i docisne do konca to jest sztywno i wtedy AF dziala ok, jak rusze w przeciwna strone, to obiektyw minimalnie zaczyna odchodzic od body. Jest to doslownie ciut ciut, ale jak wiemy mAF jest na poziomie mikrometrow wiec jak najbardziej taka roznica moze wplywac znaczaco na ostrosc. Chyba jedynym wyjsciem jest zabranie szkiel do sklepu i nakrecenie na nowe body - jesli na kilku bedzie luz bedzie to znaczylo ze canon lipe robi, a jesli nie bedzie to trzeba zmienic puszke. ehhh
    to giba na boki czy odchodzi od obreczy puszki ? ... wez jakas kartke z bloku (ciensza, grubsza) i zobacz ile wlazi miedzy kolnierz a obrecz z 400mm i innymi...
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 24-02-2009 o 02:24 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    tak, luz jest taki sam - roznice widac najbardziej przy 400mm.
    z tego co widze to jak najbardziej ma to wplyw na BF/FF. Czasem jednak jak zdejme i nakrece obiektyw to moge nim ruszac do woli i jest prawie ok. Innym jednak razem roznica jest kolosalna (jak na zalaczonym obrazku)
    A ja sie k..wa tyle zastanawiałem dlaczego czasami mi lekko mydlane zdjęcia wychodzą z mojej 400mm f/5.6 L +40D. Też mam duże luzy na bagnecie. Jutro jak bede miał wolny czas to postaram się zrobić kilka fotek zmieniając "pozycję" obiektywu. Jak to jest do cholery możliwe, że obiektyw klasy L ma takie luzy? Za to moja 85mm f/1.8 ani drgnie na bagnecie. Czy w takim przypadku serwis ma obowiązek coś z tym zrobić?
    Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Luz chyba wszedzie wystepuje na bagnecie...
    No ok. luz luzem ale w przypadku mojej 400mm 5.6 to na pewno przesada. Po podpięciu do 40D ona fruwa na bagnecie jak majtki na dziFce. 85mm f1.8 ani drgnie - jakby była przyspawana.
    Ostatnio edytowane przez pjoter ; 23-02-2009 o 23:28 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów