Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: LUZY NA BAGNECIE powodem bledow AF

Dopiero zaczyna

Thumbs down LUZY NA BAGNECIE powodem bledow AF

Zalamka totalna - przez parenascie dni borykam sie z problemem "plywajacego" mAF w 50D. Dzis znalazlem porazajaca przyczyne

LUZY NA BAGNECIE sa powodem plywania AF - jak przekrece obiektyw w lewo (mniej niz milimetr) to mam idealny obraz, na srodek i w prawo juz fatalnie.

(do moderatorow - zalozylem nowy watek by nikt nie przegapil)

Prosze o sprawdzenie czy Wy tez tak macie??? (pisze do osob borykajacych sie z tym samym problemem)

Pozdrawiam
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    Zalamka totalna - przez parenascie dni borykam sie z problemem "plywajacego" mAF w 50D. Dzis znalazlem porazajaca przyczyne

LUZY NA BAGNECIE sa powodem plywania AF - jak przekrece obiektyw w lewo (mniej niz milimetr) to mam idealny obraz, na srodek i w prawo juz fatalnie.
    Pisałem ci o tym w innym wątku że podejrzewałem że luz na bagnecie jakoś wpływa. Czy widzisz związek (FF/BF) z obiektywem w konkretnej pozycji?

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Ze wszystkimi obiektywami tak masz ?
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tak, luz jest taki sam - roznice widac najbardziej przy 400mm.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    z tego co widze to jak najbardziej ma to wplyw na BF/FF. Czasem jednak jak zdejme i nakrece obiektyw to moge nim ruszac do woli i jest prawie ok. Innym jednak razem roznica jest kolosalna (jak na zalaczonym obrazku)
    Ostatnio edytowane przez CyprianD ; 23-02-2009 o 22:31 Powód: Automerged Doublepost
    EOS-1DMKII; EOS40D; Sigma 10-20 EX; Sigma 24-70 EX; Canon 400mmL F5.6; Canon 70-200L F2.8 Tamron 90mm 1:1; 430 EX; Tamrac 6x; Case Logic SLR3; Statyw; Monopod Manfrotto 334; 234RC; 2xLexar x300 8GB

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Luz chyba wszedzie wystepuje na bagnecie... Ale wplyw na AF... 400mm to juz niewielka odchylka i moze faktycznie to wtedy widac. Trzeba potestowac

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Obiektyw przy lekkim przekręcaniu przysuwa sie do matrycy lub odsuwa.Jakby AF się nie starał ,obraz traci ostrość IMHO .Nie mam 50d wiec teoretyzuję :smile:Ja nie mam w ogóle takiego luzu na bagnecie.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Obiektyw przy lekkim przekręcaniu przysuwa sie do matrycy lub odsuwa.Jakby AF się nie starał ,obraz traci ostrość IMHO .Nie mam 50d wiec teoretyzuję :smile:Ja nie mam w ogóle takiego luzu na bagnecie.
    Raczej chyba nie powinien sie przesuwac, mocowanie bagnetu nie dziala jak "śruba", zeby glebiej zachodzil poza zatrzask. A luz jest milimetr lub mniej (lewo-prawo) jak ruszyc...
    Byc moze poprzez zastosowanie microAdjustments matryca lub uklad AF jest inaczej zamontowany niz np. w 40D i reaguje tak dziwnie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CyprianD Zobacz posta
    tak, luz jest taki sam - roznice widac najbardziej przy 400mm.
    z tego co widze to jak najbardziej ma to wplyw na BF/FF. Czasem jednak jak zdejme i nakrece obiektyw to moge nim ruszac do woli i jest prawie ok. Innym jednak razem roznica jest kolosalna (jak na zalaczonym obrazku)
    A ja sie k..wa tyle zastanawiałem dlaczego czasami mi lekko mydlane zdjęcia wychodzą z mojej 400mm f/5.6 L +40D. Też mam duże luzy na bagnecie. Jutro jak bede miał wolny czas to postaram się zrobić kilka fotek zmieniając "pozycję" obiektywu. Jak to jest do cholery możliwe, że obiektyw klasy L ma takie luzy? Za to moja 85mm f/1.8 ani drgnie na bagnecie. Czy w takim przypadku serwis ma obowiązek coś z tym zrobić?
    Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Luz chyba wszedzie wystepuje na bagnecie...
    No ok. luz luzem ale w przypadku mojej 400mm 5.6 to na pewno przesada. Po podpięciu do 40D ona fruwa na bagnecie jak majtki na dziFce. 85mm f1.8 ani drgnie - jakby była przyspawana.
    Ostatnio edytowane przez pjoter ; 23-02-2009 o 23:28 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ale co ciekawe u mnie na tamronie, sigmie i canonie luzy sa podobne - tzn zaden obiektyw nie trzyma sie idealnie. Moze w moim przypadku problem jest po stronie aparatu. Przejade sie do jakiegos sklepu i podepne do innej puszki.
    Jesli sie okaze ze nie ma luzu - ciekawe co na to serwis.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

"pierścieniowy" luz zawsze będzie i to z każdym szkłem imho. Jest to spowodowane wkręcanym systemem montowania. Po prostu gwint musi mieć miejsce żeby wskoczyć w zatrzask. Tak jest z każdym mechanizmem zapadkowym, że możemy lekko ruszyć w kierunku przeciwnym(tym do wykręcenia)ale nie wyjmiemy dopóki nie odpuścimy blokady.
    Z resztą jak już napisał ExploRa to gwint tutaj nie działa jak śruba więc obiektyw nie przesuwa się prostopadle do matrycy... A obrót nie ma wpływu na GO...
    Dziwne, jakoś nie znajduję wytłumaczenia dlaczego tak się dzieje. jesteście pewni, że to akurat wina tego luzu?? Może macie jakieś już leciwsze to szkiełko i lekko wyrobione i się przesuwa prostopadle?? Ja na 70-200 mam tylko luz pierścieniowy, prostopadle ani drgnie...
    A może po prostu zmiana pozycji obrotowo wpływa jakoś na komunikację na poziomie styków? Może coś nie do końca łapie i aparat źle odczytuje info z obiektywu albo na odwrót? Może powstaje jakieś opóźnienie sygnału o zatrzymani silnika obiektywu? Jedynie te dwie opcje mi się nasuwają...
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 24-02-2009 o 00:41
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów