Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: RAW wywołanie, problem z kolorami

Domyślnie RAW wywołanie, problem z kolorami

Witam, mam problem mianowicie używam laptopa z win XP i jako przeglądarki obrazów "IrfanView" z racji na możliwość podglądu plików RAW.

Problem:
    kopiuje z karty CF fotografie na kompa oglądam w IrfanView w formacie RAW i wygląda fotka tak:

następnie otwieram tą samą fotkę w Adobe Photoshop CS2 i po otwarciu widzie coś zupełnie innego (zapisałem do JPG nic na suwakach nie ruszałem, tylko zapisałem do JPG) i wygląda to tak:

1) skąd ta różnica, czy to wina IrfanView?
    2) jeśli tak bo zakładam że to IrfanView, przekłamuje (adobe nie kłamie :-)) to czy znacie coś pod XP co nie będzie "kłamać"?

Dopiero zaczyna

Domyślnie .

Pierwszy z brzegu
    http://canon-board.info/showthread.php?t=42072

i kolejny

http://canon-board.info/showthread.p...oblem+kolorami

Znam się mało, ale tak to jest że RAW ma inne kolory niż jpg.
    Ostatnio edytowane przez marcinmarg ; 23-02-2009 o 16:06

Bywalec Awatar zyyys
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hanibal Zobacz posta
    1) skąd ta różnica, czy to wina IrfanView?
    2) jeśli tak bo zakładam że to IrfanView, przekłamuje (adobe nie kłamie :-)) to czy znacie coś pod XP co nie będzie "kłamać"?
    zdjęcie zapisane w formacie RAW to tzw cyfrowy negatyw który musisz dopiero wywołać.
    Nie znam IrfanView ale zakładam, że działa podobnie jak PS czyli wstępnie wywołuje Ci rawa być mógł go obejrzeć. możesz w opcjach wyłączyć wstępne wołanie Rawa tak by widzieć go w postaci surowej i dopiero wywołać i wyostrzyć wg uznania i dopiero zapisać gotowe zdjęcie np w jpg czy też jak chcesz dalej się nim bawić to np w tiff

Słowem różne programy do podglądu Rawa wyświetlają Ci go wg własnych ustawień stąd różnica.

Ja osobiście używam Adobe Bridge to skopiowania zdjęć z karty na kompa i przeglądam usuwając foty nie ostre lub te które mi się nie podobają (o ile nie zrobiłem tego jeszcze w samej puszce) później otwieram w ACR i dopiero tam badam co udaje mi się ze zdjęcia wycisnąć itd.
    Nie bawię się w podgląd Rawa bo to tak jak pisałem tylko półprodukt.

noexnoec
    Guest

Domyślnie

ja mam poodbny problem ale z corelem, wywoluje zdjecie w DPP i wszystko jest ok, kolory takie jak ustawilem (na roznych monitorach wszystko w normie) a gdy w momencie otwarcia tego wywolanego jpg w corel photo to zdjecie ejst dziwacznie czerwone:/ moze ktos sie spotkal z takimi objawami

Domyślnie

zyyys - dzięki, faktycznie w adobe bridge nie ma tego problemu nie wiedziałem że mogę go użyć do tego Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów