Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: duży kontrast

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie duży kontrast

Witam

mam pytanie jak sobie radzic z duzym kontrastem? np. mam dwa psy jeden jasny drugi ciemny i co zrobic zeby zaden ani nie byl przepalony ani niedoswietlony?

PS: od tego moze sluzy narzedzie shadow/highlight w CS2 ? mam tylko CS wiec sie pytam.

Pozdrawiam
    Alzail

Dopiero zaczyna Awatar pysiek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mierzyc swiatlo na szarej karcie ;-)

pozdrawiam, Jarek.
    Canon, Horizon, Mamiya & Zorki

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

lub tzw. metoda IRE: mierzysz punktem na bialym z ustaionym +2.5EV (ale takim bialym, co chcesz jeszcze widziec szczegoly) i focisz! ja mam 300d i nie mam punktu nie mam +2.5EV ale mam skupiony oraz +2EV i wychodzi O.K.! powodzenia!
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

jak nie masz punktu? punktem tzn. punktem af? mierze ostosc itp? ja mam 350d i tam tez jest tylko +2EV wiec pewnie skorzystam z tej twojej metody

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    jak nie masz punktu? punktem tzn. punktem af?
    punktem znaczy punktowym pomiarem swiatla. Canony maja "punktowy" w centrum kadru ktory zajmuje z tego co pamietam 13% powierzchni. Nikon na przyklad ma juz typowy punktowy bo tam jest 1%.

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

no to lepiej punktowy czy skupiony ?czy to to samo :P

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ten "punktowy" w canonie nazywa sie skupiony. I nie 13% jak napisalem wyzej a 9%. A czy Ty przypadkiem nie zapomniales przeczytac instrukcji? A szczegolnie jej 77 strony

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alzail
    jak nie masz punktu? punktem tzn. punktem af? mierze ostosc itp? ja mam 350d i tam tez jest tylko +2EV wiec pewnie skorzystam z tej twojej metody
    to nie moja metoda. mozna o niej przeczytac w ,,Ksiazce o fotografowaniu'' A. Mroczka.
    i jest tak, jak Ci juz podpowiedzieli - punktem znaczy punktowym pomiarem swiatla. ja w swoim body mam tylko skupiony, czyli wymatruje czegos bialego, zoomuje tak, by moj skupiony nie byl ,,oszukiwany'' i jest niezle. lepsze to niz noszenie szarych kart wzorcowych acha - a jak nie ma bialego, to szukam... oczywiscie czarnego i daje -2EV (szkoda, ze nie moge dac -2.5EV, ale te ,,brakujace'' 0.5EV da sie z RAWa wyciagnac)
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    oczywiscie czarnego i daje -2EV (szkoda, ze nie moge dac -2.5EV, ale te ,,brakujace'' 0.5EV da sie z RAWa wyciagnac)
    Jak to nie możesz ? Czy te 2.5 EV to musi być koniecznie korekcja w trybie Av/Tv ? Przecież możesz sobie zmierzyć w M i odliczyć dwie i pół działki patrząc i odliczając czas / przesłonę i po problemie... Chyba że chodziło Ci o drabinkę, ale ona też przecież nie jest niezbędna...

A jeszcze do co pomiarów - warto by zmierzyć ile odbija biały i ile odbija czarny, bo się najprawdopodobniej okaże że różnica w kontraście przekracza możliwości matrycy i tzw. **** blada... A co do szarej karty - można kupić światłomierz mierzący światło padające (bywają tanie i dobrze mierzące egzemplarze), od razu dostajemy pomiar jak-od-szarej karty... Problem oczywiście jak obiekt fotografowany jest półtora kilometra od nas ale to już inna bajka...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mozna dac 2.5 jak pisze Krzychu, ale w ten to malo wygodne w niektorych zastosowaniach. Jednak zaobserwowalem, ze z powodu braku punktu, pole obejmie zazwyczaj troche miejsc ciemniejszych i +2 starcza.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów