Mozna dac 2.5 jak pisze Krzychu, ale w ten to malo wygodne w niektorych zastosowaniach. Jednak zaobserwowalem, ze z powodu braku punktu, pole obejmie zazwyczaj troche miejsc ciemniejszych i +2 starcza.
Mozna dac 2.5 jak pisze Krzychu, ale w ten to malo wygodne w niektorych zastosowaniach. Jednak zaobserwowalem, ze z powodu braku punktu, pole obejmie zazwyczaj troche miejsc ciemniejszych i +2 starcza.
true. skleroza? czy wole juz bardziej nie pograzac swojego ,,nowego'' ?Zamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Można zrobić 2.5 poprzez ustawienie w aparacie dwukrotnie niższej czułości od założonej dla danego materiału. Wtedy ustawienie ,,0'' juz pokaże o jedną działkę prześwietlone. Wystarczy przesunąć o 1.5 na plus i będzie 2.5.
Czasami tak robię jak mi brakuje skali na drabince (-:
Ale pytanie w wątku chyba było o problem z kontrastem, nie naświetleniem.
Kontrast zawsze może być większy, niezaleznie od poprawnego naświetlenia.
O sposobach nań, polecam ,,książkę o fotografowaniu'' Mroczka. Jest tam cały rozdział o sposobach na kontrasty - połówki, poprawne zastosowanie polaryzatora, doświetlenie itp.
mozna. w analogu. w stopce u mnie widac, ze mam cyfraka - stad takie a nie inne podejscie do tematu.Zamieszczone przez minek
niby w tytule pada ,,kontrast'', ale jak przeczytasz pierwsze zdanie pytajacego, to zobaczysz, ze chodzi jednak o prawidlowa ekspozycje (ludzie ,,dziwnie'' formuluja pytaniaZamieszczone przez minek
)
polecam ja i jaZamieszczone przez minek
![]()
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
moze i dziwnie ale przynajmniej odpowiedz uzyskalem
instrukcje przeczytalem cala ale zeby to wszystko zapamietac musialbym ja ze 4 razy przeczytac ;] tak wiec dzieki za wszystkie odpowiedzi
:P hehe to zabieram sie za drugi raz :]