Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: [Nightvolf] Początki portretu

Mieszany widok

nightvolf
    Guest

Domyślnie [Nightvolf] Początki portretu

Witam wszystkich
    Od niedawna zacząłem przygodę z fotografią i chciałbym zająć się głównie ludźmi i portretami, dlatego też proszę o konstruktywną krytykę moich zdjęć,
    Pozdrawiam

2

3

4

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

mydełko...
    Na świat spoglądam przez armatę...

Domyślnie

Gdzieś ostrość uciekła kolego, oczy rozmyte...

Początki nałogu Awatar TomekS
    Miasto
    Poland

Domyślnie

kadry takie sobie..
    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hm, moze napisz czym te zdjecia wykonales i w jakich warunkach.
    Jakie to czasy iso i przyslona.

Nie wiadomo na ile nalezy Ci wybaczyc a na ile zganic

Jak wyzej napisano - dosc nieostro, dodatkowo wydaje mi sie ze chcesz uniknac flasha (jesli wbudowanego to slusznie) i robisz przy zastanym z reki - a ta jednak sie trzesie. W przypadku nr 2 i 4 wyglada to bardziej na poruszenie.

Zeby nie bylo tylko "be" - widze ze zalezy Ci na swietle na oczach i twarzy - dobry kierunek. Co do kadru: 1, 2 za ciasno. 3 cialbym wyzej zeby oczy podciagnac do mocnego punktu. 4 - za centralnie, zupelnie nie tak.

Cwicz, cwicz i jeszcze raz cwicz - to najlepsza droga do dobrych zdjec
    Przy okazji troche literatury - jesli masz na to czas.

nightvolf
    Guest

Domyślnie

Cóż jeśli chodzi o charakterystykę zdjęć to Canon 400D + 18-200 is, brak lampy nie licząc pokojowej trzaskane z reki f5.6 1/25 przy iso 400 nie chciałem używać flasha wbudowanego bo to porażka choć może gdyby zastosować na nim jais prosty dyfuzor to coś by to dało. jeśli chodzi o fotke nr 4 to rzeczywiście oczy można nieco podnieść co uczynie

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Smile

Cytat Zamieszczone przez nightvolf Zobacz posta
    Cóż jeśli chodzi o charakterystykę zdjęć to Canon 400D + 18-200 is, brak lampy nie licząc pokojowej trzaskane z reki f5.6 1/25 przy iso 400 nie chciałem używać flasha wbudowanego bo to porażka choć może gdyby zastosować na nim jais prosty dyfuzor to coś by to dało. jeśli chodzi o fotke nr 4 to rzeczywiście oczy można nieco podnieść co uczynie
    No widzisz, to juz jakis punkt wyjscia.
    Przy takiej ogniskowej jak np 200mm i 5,6 - oraz 1/25 - lepiej uzyj statywu i wyzwalaj sobie aparat wezykiem/pilotem/lub wbudowanym "wyzwalaczem"

Nie ryzykuj utrzymanie takiego czasu w warunkach domowych przy lampce, nawet jak widac is nie pomaga. Zobacz jakie efekty daje Ci iso 800 - czemu nie? Natomiast jesli sobie postawisz aparat na telewizorze, szafce, drabinie, suszarce do prasowania - ustabilizujesz puszke - bedziesz mial zdecydowanie lepsze efekty (zakladam ze nie masz statywu).

Inna sprawa ze nie jestem pewny czy nawet dobrze "usztywniony" aparat da Ci najlepszy efekt jesli model przy czasie 1/25 moze sie sam nieznacznie poruszyc. Szukaj wiec swiatla
    Jak najwiecej swiatla i juz . Jesli nie lampa zew. to faktycznie - mozna dostac za jakies grosze takie niby to dyfuzory na lampy wbudowane - moze i to da jakis efekt - nie wiem, nie mialem nigdy.

Po nastepnych probach wklej cos i daj znac co zrobiles lepiej wg Ciebie

nightvolf
    Guest

Domyślnie

Dzieki wam za radę
    Pójdę za waszymi radami i postaram się ustrzelić coś bardziej ostrego. Jak tylko będę miał coś gotowe podziele sie z wami efektami

nightvolf
    Guest

Domyślnie

Witam ponownie
    Stosując się do waszych rad chciałbym podzielić się moim nowym zdjęciem.
    Niestety czasu naświetlania nie mogę skrócić gdyż zdjęcia robione są późnym popołudniem ze względu pracy mojej modelki :/ dużo dało usztywnienie aparatu ( w tym wypadku statyw) lampy błyskowej brak no i to chyba wszystko. Powiedzcie co mogę jeszcze poprawić
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Stanowczo za długi czas naświetlania.
    Ogniskowe masz dosyć długie więc czasy powinny być krótkie np. 1/100s lub jeszcze krótsze.
    Ostatnio edytowane przez preinwher ; 22-02-2009 o 19:20
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów