Witam wszystkich
Od niedawna zacząłem przygodę z fotografią i chciałbym zająć się głównie ludźmi i portretami, dlatego też proszę o konstruktywną krytykę moich zdjęć,
Pozdrawiam
2
3
4
![]()
Witam wszystkich
Od niedawna zacząłem przygodę z fotografią i chciałbym zająć się głównie ludźmi i portretami, dlatego też proszę o konstruktywną krytykę moich zdjęć,
Pozdrawiam
2
3
4
![]()
mydełko...
kadry takie sobie..
5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
Zdjęcia -> http://smolarek.info
Hm, moze napisz czym te zdjecia wykonales i w jakich warunkach.
Jakie to czasy iso i przyslona.
Nie wiadomo na ile nalezy Ci wybaczyc a na ile zganic
Jak wyzej napisano - dosc nieostro, dodatkowo wydaje mi sie ze chcesz uniknac flasha (jesli wbudowanego to slusznie) i robisz przy zastanym z reki - a ta jednak sie trzesie. W przypadku nr 2 i 4 wyglada to bardziej na poruszenie.
Zeby nie bylo tylko "be" - widze ze zalezy Ci na swietle na oczach i twarzy - dobry kierunek. Co do kadru: 1, 2 za ciasno. 3 cialbym wyzej zeby oczy podciagnac do mocnego punktu. 4 - za centralnie, zupelnie nie tak.
Cwicz, cwicz i jeszcze raz cwicz - to najlepsza droga do dobrych zdjec
Przy okazji troche literatury - jesli masz na to czas.
Cóż jeśli chodzi o charakterystykę zdjęć to Canon 400D + 18-200 is, brak lampy nie licząc pokojowejtrzaskane z reki f5.6 1/25 przy iso 400 nie chciałem używać flasha wbudowanego bo to porażka choć może gdyby zastosować na nim jais prosty dyfuzor to coś by to dało. jeśli chodzi o fotke nr 4 to rzeczywiście oczy można nieco podnieść co uczynie
No widzisz, to juz jakis punkt wyjscia.
Przy takiej ogniskowej jak np 200mm i 5,6 - oraz 1/25 - lepiej uzyj statywu i wyzwalaj sobie aparat wezykiem/pilotem/lub wbudowanym "wyzwalaczem"
Nie ryzykuj utrzymanie takiego czasu w warunkach domowych przy lampce, nawet jak widac is nie pomaga. Zobacz jakie efekty daje Ci iso 800 - czemu nie? Natomiast jesli sobie postawisz aparat na telewizorze, szafce, drabinie, suszarce do prasowania - ustabilizujesz puszke - bedziesz mial zdecydowanie lepsze efekty (zakladam ze nie masz statywu).
Inna sprawa ze nie jestem pewny czy nawet dobrze "usztywniony" aparat da Ci najlepszy efekt jesli model przy czasie 1/25 moze sie sam nieznacznie poruszyc. Szukaj wiec swiatla
Jak najwiecej swiatla i juz. Jesli nie lampa zew. to faktycznie - mozna dostac za jakies grosze takie niby to dyfuzory na lampy wbudowane - moze i to da jakis efekt - nie wiem, nie mialem nigdy.
Po nastepnych probach wklej cos i daj znac co zrobiles lepiej wg Ciebie![]()
Dzieki wam za radę
Pójdę za waszymi radami i postaram się ustrzelić coś bardziej ostrego. Jak tylko będę miał coś gotowe podziele sie z wami efektami![]()
Witam ponownie
Stosując się do waszych rad chciałbym podzielić się moim nowym zdjęciem.
Niestety czasu naświetlania nie mogę skrócić gdyż zdjęcia robione są późnym popołudniem ze względu pracy mojej modelki :/ dużo dało usztywnienie aparatu ( w tym wypadku statyw) lampy błyskowej brak no i to chyba wszystko. Powiedzcie co mogę jeszcze poprawić
Pozdrawiam
![]()
Stanowczo za długi czas naświetlania.
Ogniskowe masz dosyć długie więc czasy powinny być krótkie np. 1/100s lub jeszcze krótsze.
Ostatnio edytowane przez preinwher ; 22-02-2009 o 19:20
Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/
Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/