Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 2 pierścienie w canonie 28-105 USM II

Początki nałogu

Domyślnie 2 pierścienie w canonie 28-105 USM II

Witam, mam małe doświadczenie z lustrzankami, ostatnio kupiłem obiektyw canon 28-105 USM II i tutaj małe pytanie - obiektyw ma 2 pierścienie - 1 regulacja ogniskowej, a drugi - regulacja manualna ostrości bez konieczności przechodzenia w tryb MF, czyli na włączonym AF mogę dostrajać manualnie. Czy są jakieś wskazówki jak ustawić pierścień ostrości i ma to znacznie? Podam przykład - ustawiam wstępnie tym pierścieniem ostrości np. na 1 m, później celuję na obiekt oddalony np. 10 m i dostraja się AF. NIe wiem, czy dobrze myślę, ale to wstepne ustawienie pierścieniem ostrości chyba nie ma znaczenia, bo AF i tak dostosowuje odległość. Czy dobrze myślę?

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Tak, możesz ostrzyć manualnie beż przełączania w tryb MF. Nie należy jednak kręcić pierścieniem gdy układ AF aktualnie wykonuje ostrzenie. Ustawienie pierścienia ostrości nie ma powinno mieć znaczenia, gdyż układ będzie starał się odpowiednio ustawić ostrość.
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    Podam przykład - ustawiam wstępnie tym pierścieniem ostrości np. na 1 m, później celuję na obiekt oddalony np. 10 m i dostraja się AF. NIe wiem, czy dobrze myślę, ale to wstepne ustawienie pierścieniem ostrości chyba nie ma znaczenia, bo AF i tak dostosowuje odległość. Czy dobrze myślę?
    Ten pierścień nie służy do jakiegoś wstępnego ustawiania ostrości tylko łapiesz ostrość na AF i ewentualnie dzięki funkcji FTM (Full Time Manual) możesz dokonać ręcznego przeostrzenia bez konieczności używania jakiegokolwiek przełącznika. Jak chcesz ostrzyć ręcznie to przełączasz na MF i ostrzysz.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Początki nałogu

Domyślnie

ok, dzięki

Uprawnienia umieszczania postów