Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: System Cokin Z-PRO i LEE

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Rok minął, ale odświeżę wątek (związany też z tym Canon 10-22 i cokin p). Czy ktoś z was używa Cokina Z-Pro z Canonem 10-22 i może potwierdzić, że nie ma żadnej winiety. Ja używam tego P ze spiłowanymi wszystkimi slotami, ale dalej widać po po bokach fragmenty plastiku, przeszkadza to i często wolę przykładać filtr ręką... Widzę, że na allegro można kupić holder do Z i rozważam czy nie kupić.

Domyślnie

będziesz mieć i to nawet po spiłowaniu 2 slotów z-pro tylko lee daje swobode do 16 mm dla pełnej klatki, jest jeszcze spejlany zestaw do 14 mm ale cena z 1 filtremw zestawie to 2 tys zł

Dopiero zaczyna

Domyślnie a do 16-35 Canona?

Czy do tego szerokiego 16-35L to też tylko Lee Cokin Z-PRO odpada? będzie plastiki widać? a mam jeszcze stałkę 50/1.4 i 70-200L, czy z nimi też by były jakieś kłopoty po nałożeniu na pierścień? Właśnie się zastanawiam nad zakupem całego kompletu do tego z: polarem, szarymi połówkami 2-4-6,cały szary obojętny x 4, pierścień pośredni. I teraz jestem w kropce...
    pozdrawiam.
    Canon EOS 5D mkII + 50 1.4 USM; 70-200 4L USM; 15-36 2.8L; 100-400 4,5-5,6. www.vlodi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TheBest Zobacz posta
    Czy do tego szerokiego 16-35L to też tylko Lee Cokin Z-PRO odpada? będzie plastiki widać? a mam jeszcze stałkę 50/1.4 i 70-200L, czy z nimi też by były jakieś kłopoty po nałożeniu na pierścień? Właśnie się zastanawiam nad zakupem całego kompletu do tego z: polarem, szarymi połówkami 2-4-6,cały szary obojętny x 4, pierścień pośredni. I teraz jestem w kropce...
    pozdrawiam.
    Jaka cena takiego zestawu?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ceny to ci nie powiem bo się zastanawiam i kompletuję, ale właśnie mam dylemat po poczytaniu postów o Cokin i Lee.
    Canon EOS 5D mkII + 50 1.4 USM; 70-200 4L USM; 15-36 2.8L; 100-400 4,5-5,6. www.vlodi.pl

Domyślnie

Jest jeszcze Cokin X-PRO.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

pozdrawiam.
    Przecież wszystko jest podane jak na tacy na stronie Cokin.com:

http://www.cokin.fr/ico5-p1.html#3

4) What are the shortest focal lengths to be used with each of the Series A/P/Z-PRO/X-PRO/Z-PRO ?

To avoid vignetting :

- «A» Series is recommended for focal lengths from 35mm onwards (35mm format).
    - «P» Series is recommended for focal lengths from 28mm onwards (35mm format).
    - «Z-PRO» Series is recommended for focal lengths from 20mm onwards (35mm format).
    - «X-PRO» Series is recommended for focal lengths from15mm onwards (35mm format).

Due to the fact that every lens has a different optical formula, the above values are general trends. Of course, they are related to 35mm photography. Values for Medium-Format lenses digital photography or camcorders are different. Please approach your nearest COKIN dealer for further information.
    Teoretycznie Cokin X-PRO powinien być OK.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Czy do tego szerokiego 16-35L to też tylko Lee
    Sprawa nie jest taka prosta na jaką się wydaje ;-) W przypadku systemu LEE100 na winietowanie wpływa: rodzaj osłony przeciwsłonecznej (samodzielnej lub w kompendium), liczba slotów w uchwycie na filtry oraz rodzaj adaptera(pierścienia) łączącego obiektyw z uchwytem. Są bodajże trzy rodzaje kompendium: ze standardową osłoną, uniwersalne oraz szerokokątne. Przy maksymalnie złożonej (ściśniętej) osłonie w standardowym kompendium( z uchwytem 2-slotowym i standardowym adapterze ) - osłona przeciwsłoneczna przestaje być widoczna w kadrze w granicach ogniskowej 28/29 mm (na ff). Przy użyciu z kolei szerokokątnego adaptera winietowanie znika w okolicach 25/26 mm. Przy 24 mm winietka znika dopiero demontażu jednego slota (czyli w uchwycie pozostaje już tylko 1 slot), adapterze szerokokątnym i maksymalnie ściśniętej osłonie.
    Mniej problemów jest jak się zastosuje kompendium uniwersalne, które jest znacznie szersze od szerokokątnego. Przy k. uniwersalnym, częściowo rozłożonej osłonie przeciwsłonecznej (do połowy) oraz adapterze szerokokątnym i uchwycie zawierającym 2-sloty winietka znika przy 24 mm. Lekka winietka się pojawia jak przy takiej kombinacji przy ogniskowej 24 mm doda się jeszcze filterek nakręcany na obiektyw. I tu pomaga tylko demontaż jednego slota w kompendium. I tak ... można w kółko Macieju. Jak widać system LEE można całkiem przyjemnie skonfigurować na swoje potrzeby. Przy ogniskowej 16 mm nie mam możliwości sprawdzenia w jakiej konfiguracji jest winietka. Podejrzewam, że w uchwycie należy zostawić tylko jeden slot i maksymalnie ścisnąć k. uniwesalne lub zastosować kompendium szerokokątne .

Domyślnie lee i z-pro

pytanie do uzytkownikow holdera LEE
    czy mozna uzywac na nim okraglego polara cokina z-pro?

czy pozostaja jedynie wkrecane na obiektywy?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów