Witam i mam pytanie na temat balansu bieli w Lighroomie,chciałbym aby fotki po korekcji były ciepłe ,bardziej pod czerwień a nie tandetny żółty.Jak to zrobić,tinta mnie nie zadowala.
Witam i mam pytanie na temat balansu bieli w Lighroomie,chciałbym aby fotki po korekcji były ciepłe ,bardziej pod czerwień a nie tandetny żółty.Jak to zrobić,tinta mnie nie zadowala.
ciepły " pod czerwień" ...??
Zainstalowałeś Adobe DNG Profiles ? Poprawiają kolorystykę pod tym względem
marekb ,czego nie rozumiesz,pobaw się balansem kolorów w CS i zobaczysz ,co to jest ciepły balans kolorów z przewagą kanału Red a nie yellow.W sumie już rozwiązałem swój problem,tylko szkoda że tak późno.W lighroomie są suwaczki Split toning i tam można dodać piękną barwę czerwieni![]()
pomyslałem o twarzach i ostatnio wręcz denerwuje mnie nadmiar czerwieni przy auto WB w ACr
Jak dobrze pamietam w HSL również masz możliwość korekcji za pomocą suwaków z poszczególnymi kolorami. Możesz "docieplić" poszczególne barwy.
.
W Lightroom możesz ustawiać balans bieli stosując temperaturę wg Kelwina. i jeszcze suwaczkiem poniżej odcień. Ponadto w menu VB masz ustawienia balansu bieli z aparatu. Niestety pełną regulację możesz wykonać tylko na fotkach zapisanych jako raw. jpg nie dają takiej możliwości regulacji.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.