Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: WB -jak z tym sobie radzicie?

Uzależniony

Domyślnie WB -jak z tym sobie radzicie?

Witam,
    ostatnio robiłem trochę zdjęć na ślubie, było dużo różnych świateł w kościele( słońce, oświetlenie koscioła, oświetlenie operatora kamery i moja 420EX plus 350D)zdjęcia na pierwszym planie są dobrze doświetlone ale drugi plan już domianata żółtego koloru. Raw w tym przypadku też na wiele się nie przydał,kilka ujęć bez lampy wyszło ok, Szara kartka, jakieś filtry...?
    Jak sobie Wy z tym radzicie?
    pozdrawiam
    Heniek

Dopiero zaczyna Awatar pysiek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wyglada na to ze miales swiatla o roznym kolorze. Moim zdaniem nic sie na to poradzic nie da. Konwersje mozna stosowac jesli masz caly plan oswietlony z taka sama tempertatura. Jesli efekt jest rzeczywiscie nieznosny, mozna zawsze konwertowac na czarno-bialy. Sam pare razy tak musialem zrobic :-?

pozdrawiam, Jarek.
    Canon, Horizon, Mamiya & Zorki

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

RAW daje Ci mozliwosc zmiany BW przy kompie, wiec jesli RAW nie przydal sie na wile, tylko sie powiesic co oznacza, ze za malo przy kompie siedziales lub miales ,,dziwne'' oczekiwania (np. twarz w swietle 10 kolorow chciales sprowadzic do jednolitego odciania).
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek
    Witam,
    ostatnio robiłem trochę zdjęć na ślubie, było dużo różnych świateł w kościele( słońce, oświetlenie koscioła, oświetlenie operatora kamery i moja 420EX plus 350D)zdjęcia na pierwszym planie są dobrze doświetlone ale drugi plan już domianata żółtego koloru. Raw w tym przypadku też na wiele się nie przydał,kilka ujęć bez lampy wyszło ok, Szara kartka, jakieś filtry...?
    Jak sobie Wy z tym radzicie?
    pozdrawiam
    Jesli oswietlenie zastane masz w miare jednolite ("jednokolorowe") to stosunkowo prostym i sprawdzonym sposobem jest "ocieplenie" swiatla lampy do temperatury swiatla zastanego w obiekcie. Wystarczy kupic foliekonwersyjna okolo 15zl za arkusz A4 (rok temu) u zakladasz ja na palnik lampy - tyle warstw ile chcesz zjechac w dol z temperatura barwowa lampy. W efekcie dostaniesz plan oswietlony swiatlem o zblizonej temperaturze co juz potem latwo skorygowac przy obrobce RAWa.
    Proste i sprawdzone w praktyce.

Uprawnienia umieszczania postów