Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Rozmyte tło

Mieszany widok

dvdek
    Guest

Domyślnie Rozmyte tło

Witam, mam pytanie odnośnie wykonania zdjęcia z efektem rozmycia tła, chodzi mi o to żeby wybrany element w kadrze był ostry a dalszy plan rozmyty. Mam powershot S5 IS. Siedzę nad tym i nie mogę do tego dojść choć pewnie jest banalne.
    Pozdrawiam
    dvdek

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Rozmycie zależy od przysłony. Na chłopski rozum im mniejsze f wartość przysłony(więcej światła wpada przez obiektyw) tym mniejsza głębia i rozmywanie zaczyna się bliżej punktu ostrzenia. A możesz też rozmyć przy pomocy PS-a .
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 21-02-2009 o 15:42

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

głębia ostrości prócz przysłony, zależy jeszcze od odległości: im bliżej, tym płytsza głębia i co za tym idzie większe rozmycie tła.
    Polecam http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Ustaw przysłonę f/ 2,7 (największa w tym obiektywie) staraj się podejść blisko fotografowanego obiektu, lub użyj zoomu ale tak by trzymała się wartość f/ 2,7
    Chociaż przy tak małej matrycy rozmycie tła jest stosunkowo małe.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez preinwher Zobacz posta
    lub użyj zoomu ale tak by trzymała się wartość f/ 2,7
    Trochę bez sensu.. ten aparat traci jasnośc 2,7 (do bodajże 3.5) już ponizej 50mm (ekwiwalent), a z tego co wiem, to trochę mało na rozmycie tła (przy tej matrycy). btw przy kompaktach przysłona odrgywa drugorzedne znaczenie jesli chodzi o bokeh. zdecydowanie lepszy efekt uzyskuje się przy wydłużonej ogniskowej i jak koledzy powiedzieli, z przedmotem blisko aparatu. Ew. ładny bokeh daje skala macro, ale nie wiem do czego były Ci on potrzebny, bo jesli do portretów, to macro odpada..:razz:

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 21-02-2009 o 23:00
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec Awatar armageddon
    Miasto
    Sopot

Domyślnie

S5 jest super zoomem i mozna to calkiem dobrze wykorzystac do rozmycia tla. Zapomnij o otwieraniu przeslony, to i tak niewiele da w tym aparacie ze wzgledu na mala matryce i realną krotka ogniskowa. Wyciagnij ogniskowa ile można, zbliz sie do obiektu i bokeh gotowy
    Canon EOS 450D, 18-55 IS, 50mm 1.8, Speedlite 430 EX mark II kiedyś: 70-200mm f/4L, Lowepro Rezo 170AW

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

dokladnie, uzyj duzej ogniskowej i to odizoluje temat od tla ale niestety to nie bedzie taki sam efekt jak np na przeslone f1.4 na jakiejs stalce. Po prostu sie nie da. To byl glowny powod dlaczego porzucilem mojego starego superowego PowerShota A610 Tego mi brakowalo.
    Niestety problemem z dluga ognoskowa jest to ze masz ciasny kadr i musisz dalej odejsc.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

dvdek
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Dziękuję za podpowiedzi, dzisiaj spróbuję
    pozdrawiam
    Dawid

Coś już napisał

Domyślnie

Sproboj na portrecie. Odejdz od osoby na 2-3metry. Wybierz tryb makro, przybliż zoomem na twarz i pozwol aparatowi ustawic ostrosc.
    Powinno dzialac.
    Potem to samo sprawdz na jakims kwiatku/lisciu (czymkolwiek malym) i wyroznialnym z tla

Uprawnienia umieszczania postów