Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Wątek: Fotografowanie w muzeach

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

czas 1/80 i przesłona 2,0-2,8 i manewruje iso ...

też byłem w mariackim i nie miałem problemu z fotkami ?! na przesłonie 2-2,8 i iso 800-400

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Twoje rzeźby bardzo ładne!
    Jaki czas?

Cytat Zamieszczone przez popmart
    czas 1/80 i przesłona 2,0-2,8 i manewruje iso ...
    też byłem w mariackim i nie miałem problemu z fotkami ?! na przesłonie 2-2,8 i iso 800-400

Może kwestia pogody i pory dnia - czyli światła wpadającego przez witraże.
    Robiłem Canonem 50mm II 1.8 i niestety kilka fotek wyszło mi poruszonych.
    Szkoda, że nie pozwalają rozstawic tam statywu.
    A nie sądzisz, że taki canon 17-55 IS by się tam nie przydał?
    Jasny, rozdzielczośc szkła wysoka, dystorsje chyba akceptoalne, IS.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Ja raczej stałki ... Choć Tamrona 17-50 Kupię .... do szerokiego ...

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

W wielu muzeach i kościałach nie pozwala się robić zdjęć z flashem. Często nie pozwalają nawet nosić aparatu z zamocowaną lampą błyskową, a szkoda, bo w ciemnych pomieszczeniach przydatne jest wspomagania AF z lampy (to czerwone światełko).

Nie orientuje się ktoś, czy jest do dostania taki system wspomagania AF, ale bez flasha - tylko czerwone światło? Nakładałoby się takie cudo na gorącą stopkę i wspomagałoby toto AF aparatu. Czasem byłoby to super pomocne.

P.S. Wiem, że jest takie wspomaganie wbudowane w wiele aparatów, ale na ogół skuteczność takiego światełka jest stosunkowo mała.
    P.S.2. Latarka też odepada

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ktosia Zobacz posta
    (Jesli jest taki temat prosze o zamkniecie- szukalam, ale nie znlazlam...)

Intryguje mnie taka mala sprawa...
    Dawno nie zwiedzalam, nie chodzilam po muzeach itp. Ale od paru dni bawilam sie troche w turystke i odwiedzilam pare muzeow- nie takich typowych a mozna powiedziec - plenerowych (kopalnie krzemienia k.ozarowa i skansen- muzeum wsi lubelskiej). O ile oplaty za fotografowanie jakos przelknelam (choc wcale nia male- po 5 zl) to zdenerwowaly mnie mocno 2 sprawy:
    1. w skansenie zabrania sie focenia wewnatrz obiektow (i nie ma znaczenia ze flashem itd.)... zeby tam jeszcze cenne jakies zabytki byly, a to w wiekszosci jakies stare taleze, szmaty, drewniane meble itd.
    2. przy krzeminiach jest calkowity zakaz publikacji (nie zalezne ... ze co czy komercyjnie czy zupelnie amatorsko-prywatnie) ; nawet wam tu teraz tych zdjec pokazac nie moge ?! ://

Pytanie mam takie czy to w ogole jest okreslone prawem, sa na to konkretne przepisy?? Jesli tak to jakie konkretnie? A moze to tylko czyis wymysl, coby przypadkiem nie robic konkurencji damu muzeu i nie wydac albumu/pocztowek ... ? W skasenie tlumaczon tez ze fot wnetrz robic ne mozna, bo ktos moze zobaczyc jakis 'przedmiot' i zapragnac go ukrasc, ale przy wejsciu do muzeum mozna kupic ich publikacje z dokladnymi zdjeciami i opisami tych rzeczy...

Odgrzewam temat ale chyba idą zmiany !!!
    http://prawo.vagla.pl/node/9027

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Ja zawsze fotografuję w muezach, nawet jak zakaz jest i w sumie zwłaszcza wtedy. Do takiej fotografii biorę kompakta Lumixa Lx3. Ma ten plus, że na przesłonę f/2.0 i spokojnie przy iso-200, ogniskowa 24mm, wbudowana stabilizacja obrazu, można min wyraźne zdjęcia robić. Te wychodzą bardzo dobrej jakości.
    Czasem niektóre zakazy są totalnie bzurne - np zakaz zapisany jest w regulamin muzeum dostępnym... na stronie www. (np Kozłówka)
    Albo opłata wynosi 5zł za... każde zdjęcie. (np muzeum w Przemyślu)
    Albo zakazu brak, ale panie pilnujące zabraniają i już. Koniec gadania.
    C 50D+grip | C 70-200/4 IS L | C 85/1.8 | T 17-50/2.8 | T 90/2.8 | S 8/3.5

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów