Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Fotografowanie w muzeach

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Sigma 20 1.8 - jakość zapewne ma lepszą niż zoom ze stabiblizacją i o świetle 4-5.6.
    Pojawia się jednak problem natury technicznej. Nie wszystkie eksponaty dostępne są w jednakowej odległości. Poza tym w bardziej obleganych muzeach trzeba jeszcze obejść problem przewalających się tłumów turystów (np. wejść na jakiś schodek, żeby zrobić fotkę nad ich głowami) - trochę taka reporterka

Czy Waszym zdaniem Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM mógłby spełniać funkcję obiektywu do muzeum, gdzie dobra, jasna stałka może być uciążliwa w użyciu?
    Ostatnio edytowane przez Ramirez ; 28-08-2005 o 10:59

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Czy Waszym zdaniem Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM mógłby spełniać funkcję obiektywu do muzeum, gdzie dobra, jasna stałka może być uciążliwa w użyciu?
    Stary,chcesz uniwersalnej recepty,a taka nie istnieje,podobnie jak uniwersalny
    obiektyw.Powiedz co chcesz i gdzie zarejestrowac to "bendziem" lamac sobie glowe...
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mimo tego co ci wyzej napisales to ty upierasz sie na tego IS ...
    Twoj wybor... spojrz jednak w strone jasnych szkiel raczej a jesli uwazasz ze nie-stalka i nie-szeroki to spokojnie znajdziesz jasne szkla typu zoom i dobrej jakosci... wot daleko nie szukac - Tamron 28-75 2.8 da ci roznice pomiedzy zdjeciem ostrym a nieporuszonym .

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Wielkie dzięki za radę.
    I chyba pójdę w tym kierunku. Ten IS jest dosyć ciemny i nie wiem, czy stabilizacja skompensowałaby małe światło (abstrahując od jego optyki).
    Wstąpię jeszcze do jakiegoś sklepu przetestować tego Tamrona przy sztucznym świetle - choć może być trudno, sądząc po długich okresach oczekiwania na te szkła.

Sprawdzałem parametry ekspozycji zdjęć, jakie robiłem kiedyś kompaktem w kilku muzeach. Natężenie światła na większości z nich było podobne. Z moich obliczeń wychodzi mi, że przy przysłonie 2,8 i ISO 200 mógłbym liczyć na czasy rzędu 1/30 s.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdzałem parametry ekspozycji zdjęć, jakie robiłem kiedyś kompaktem w kilku muzeach. Natężenie światła na większości z nich było podobne. Z moich obliczeń wychodzi mi, że przy przysłonie 2,8 i ISO 200 mógłbym liczyć na czasy rzędu 1/30 s.

To teraz kontynuujac teoretyke... 350D czyli iso800 bez obaw a i 1600 jak musisz.
    Zalozmy 800... = czas ok 1/125 sek. Co da cie bez obawy nieporuszone zdjecia nawet na dlugim koncu Tamrona (75 * 1.6 = 120). Jak bedzie ciemniej to bez obaw iso1600.

Uprawnienia umieszczania postów