Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: jak przygotować pliki do wywołania - (hurtowe skalowanie) ???

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Jedynie co moze z tego przycinania wyjsc i dodawania ramek samemu, to to iz laby obcinaja technologicznie ok 3% kadru i taka ramka bedzie krzywa potem. Trzeba przycinac.
    Wykadruj sobie w jpegCrops jak chcesz (3% w pamieci) jak z ramkami, to zaznacz w opcji dla danego labu.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    laby obcinaja technologicznie ok 3% kadru
    oj przycinają % czasem 5% i to nawet jak prosisz, aby bardzo uważali, bo wykadrowane jest na styk /wyskalowane do formatu 45x30 - mnie na focie w układzie pionowym gdzie u góry kadru w odległości 1 cm był koniec czapki portretowanej osoby ucili czapkę o centymetr tj. dokładnie 4,5% z wysokości kadru [45 cm to 100% 1cm nad dodać 1 cm czapki= 2 cm to jest4,4444%] dla labu to było bez znaczenia, ale fotografia nie nadawał się na wystawę
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamut9 Zobacz posta
    oj przycinają % czasem 5% i to nawet jak prosisz, aby bardzo uważali, bo wykadrowane jest na styk /wyskalowane do formatu 45x30 - mnie na focie w układzie pionowym gdzie u góry kadru w odległości 1 cm był koniec czapki portretowanej osoby ucili czapkę o centymetr tj. dokładnie 4,5% z wysokości kadru [45 cm to 100% 1cm nad dodać 1 cm czapki= 2 cm to jest4,4444%] dla labu to było bez znaczenia, ale fotografia nie nadawał się na wystawę
    Zeby bylo ok, niektore laby Agfy jak sie nie myle a moze i inne, maja opcje REPRODUCTION i wymiary powinny byc takie jakie zalozono.

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie

dobra, coś z życia:

mam fotę z 5d Marka II: 5616 x 3744 pikseli (proporcje 1:1,5)
    lab podaje mi wymiary (300dpi) do formatu 15x21 - 1795 x 2480 pikseli
    i ja właśnie takie pliki chce im przekazać (proporcje 1:1,38)

co więcej - jeżeli będe chciał w tym zawrzeć ramkę ta proporcje samego zdjęcia wyniosą ok. 1:1,35

zakładam że fotki nie będe cropować bo zburzę całą kompozycję

JAK TO ZROBIĆ W TAKIEJ SYTUACJI ŻEBY WSZYSTKO GRAŁO ???
    (mi przychodzi do głóowy kadrowanie - ale to znowu "poszerzy" zdjęcia i np. ludzie będą o kilka procent grubsi...).

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    dobra, coś z życia:

mam fotę z 5d Marka II

[...]

zakładam że fotki nie będe cropować bo zburzę całą kompozycję

JAK TO ZROBIĆ W TAKIEJ SYTUACJI ŻEBY WSZYSTKO GRAŁO ???
    Masz kilka opcji. Przygotuj zdjęcie tak aby się Tobie zgadzał kadr i ramka, następnie w labie zaznacz że chcesz całaby widoczny był cały motyw (100% tego co w pliku). W takim przypadku bedziesz miał dokładnie to co sobie na kompie ustawiłeś, tylko bedziesz sie musiał zabawić w odcinanie białych krawedzi, które powstały w wyniku dopasowania Twoich plików do danego formatu papieru. No i po takich zabiegach odbitka bedzie miała fizycznie nieco inny (mniejszy) rozmiar.

Mniej zabawy bedzie, jak jednak skusisz sie o wykadrowanie obrazów (do tego polecam JPEGcrops'a) do np. tego formatu 21x15, a pozniej w labie zaznaczysz opcję "dodaj białe ramki" czy coś w ten deseń (sporo labów ma taką opcję). Nie musisz sie wtedy bryndzlowac ze wstawianiem w odpowiednich proporchach ramek i pozniej przycinaniem gotowych odbitek, a i one mają fizycznie taki rozmiar jak sobie zamówiles.

Cytat Zamieszczone przez wacho Zobacz posta
    (mi przychodzi do głóowy kadrowanie - ale to znowu "poszerzy" zdjęcia i np. ludzie będą o kilka procent grubsi...).
    Poczytaj o tym co to jest kadrowanie...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Coś już napisał Awatar wacho

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Poczytaj o tym co to jest kadrowanie...
    sorki - źle się wyraziłem - chodzi mi o przekalowanie.

I pytanie z nieco innej beczki - znacie jakieś Laby w Warszawie gdzie zrobią odbitki 152x240mm ??
    - najlepiej dobrze i nie najdrożej (ceny powyżej 3zł raczej mnie nie interesują...)

Uprawnienia umieszczania postów