Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Czy ktoś wie jak uzyskać taki efekt...

Dopiero zaczyna Awatar kristiang
    Miasto
    PODKARPACIE

Domyślnie

udało mi się uzyskać jedynie taki efekt z wielkimi trudnościami, do pierwszego zdjęcia użyłem Dynamic-Photo HDR a druga fota to regulacja jasności i kontrastu

1

2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kristiang Zobacz posta
    dokładnie chodzi mi o taki efekt, możesz napisać jak to uzyskałeś bo nie mogę sobie poradzić z tym
    POZDRAWIAM
    Zdjęcie zrobione Canonem 40D, obiektyw - 50 1.4 - 2.0f
    Zaczynamy od tego, że mamy dość fajne źródło światła - słońce przed chłopcem.
    Wywołujemy RAW:
    1.Balans Bieli: Temp: 6000, Tint: 0
    2.Expozycja: -0,55, recovery: 10, Fill light: 20, Blacks:13, Brightness: 50, Contrast: 25
    3.Tone curve: Highlights: -23, Lights: 5, Darks: -92, Shadows: -91
    4.HSL/Grayscale: Reds: 9, Oranges: 11 . Zaznaczamy: convert to grayscale.
    PS:
    1.Tworzymy przez kopiowanie 3 warstwy: Multiply, Soft light, Screen.
    2. Tworzymy maski dla wszystkich trzech warstw - następnie maskę Multiply wypełniamy kolorem czarnym - Edit/Fill/Black.
    3. Ustawiamy krycie: Soft light - 45%, Screen - 17%
    4. Na czarnej masce warstwy : Multiply malujemy białym pędzlem z kryciem około 20% - śnieg wokół chłopca - aby wydobyć szczegóły w światłach, tło za chłopcem - aby przyciemnić krzew i dom za chłopcem.
    5. Spłaszczamy obrazek.
    6.Image/Adjustments/Shadow-Highlight i bez rozwijania zaawansowanego menu ustawiamy: Shadow: 15%, Highlights: 0%
    7. Wyostrzamy

Wyostrzanie x4

1. USM: Amount - 200, Radius - 0,3pix, Threshold: 0 , opcja mieszania warstwy: Normal
    2. Akcja a la Janusz Body zmieniona - USM: Amount - 200, Radius - 0,4pix, Threshold: 0 , opcja mieszania warstwy: Luminosity
    3. Smart Sharpen - Amount - 100, Radius - 1pix, Remove: Gaussian Blur ; Shadow: Fade amount: 100, Tonal width: 100, Radius - 1pix ; Highlight: Fade amount: 0, Tonal width: 1, Radius - 2pix
    4. Jak już wykadrujesz zdjęcie do rozmiaru dla fotolabu : USM: Amount - 150 do 350 ( bardzo rzadko do 500), Radius - 0,5pix (w 95% przypadków nie zmieniam, czasem przy większych nieostrościach ustawiam 0,6pix), Threshold: 3 (w 95% przypadków nie zmieniam) , opcja mieszania warstwy: Normal. Tak więc po ustawieniu Radius: 0,5 i Threshold: 3 ustawiasz sobie zazwyczaj tylko Amount. To oczywiście duże uproszczenie, ale jak załapiesz to już jakoś pójdzie. Pamiętaj do fotolabu lekko przeostrzasz.

Akcje wyostrzania Janusza Body znajdziesz na tym forum.

i gotowe... tak na szybko.

Pamiętaj, że wywołanie RAW, mieszanie warst, ich maskowanie to indywidualna sprawa dla każdego zdjęcia. Czasem trzeba coś przyciemnić, coś rozjaśnić - tak ogólnie mówiąc. Czasem trzeba zduplikować daną warstwę dwukrotnie, aby uzyskać odpowiedni efekt np: Multiply x2.

Pozdrawiam
    M>S>

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

moim sposobem można coś takiego zrobić, jeśli o to chodziło.
    7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
    Moje fotki www.gasin.pl

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

niezły przepał, chyba jednak nie o to

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

W temacie estetyki się nie wypowiadałem :-D
    7D mark II; C17-55 f/2,8; C 70-200 f/2,8 IS II; C 85 f/1,8; C 10-22, 430EX II
    Moje fotki www.gasin.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    niezły przepał, chyba jednak nie o to
    Fakt, zabrakło maskowana. Nie można pewnych opcji narzucać całemu obrazowi. Pewne korekty należy wykonać lokalnie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sorry - maskowania
    Ostatnio edytowane przez sluzalekmichal ; 24-02-2009 o 09:37 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów