Masakra - moja standardowa porada dla większości HDR'owców - naucz się robić normalne zwykłe poprawne zdjęcie i dopiero się bierz za HDR. Żadne z tych zdjęc HDR nie wymagało a to co pokazałeś jest koszmarne.
Potrafisz ocenić moje normalne zdjęcia po tych 3 próbach? Wiem, ze nie wymagało to hdra ale na czyms trzeba próbować.
Hmm.. a patrząc samemu na te zdjęcia mozesz je ocenić? Czy Ci się podobają i dlaczego nie?Krzychu dobrze mówi, że HDR to koszmarki, ale nie tylko Twoje. Ta technika powstała po to, by na jednym zdjęciu zamiescić większa dynamike tonalną niż pozwala na to matryca, tymczasem wiekszośc ludzi, ktorzy to robią sprowadzają wszystkie elementy do tego samego poziomu jasności. I tak oto Zenit się świeci, a nie powienin, bo w końcu jest czarny i normalne (naturalne!) że byłby ciemniejszy od tła, #2 to samo, żadnych róznic tonalnych, bardzo plaskie zdjęcie. #3 czemu wołane z jednego RAW'a? Dynamiki zdjęcia nie poszerzyłeś, a jasne obwódki i tak powstały, więc trochę bez sensu
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Slider ; 19-02-2009 o 21:54
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Ogólnie słabo. Zdjecia same z siebie takie sobie, a te zabawy totalnie je pogrążyły.
Popieram Krzycha.
Wiem, ze 1 i2 są słabe bo to foty, które po prostu zrobiłem do hdr'a, bez żadnego zamysłu. Normalnie nie robie czegos takiego, ale potrzebowałem czegokolwiek do popróbowania hdra. A trójka była wywoływana z jednego rawa i było z niż troche kłopotów.
Niestety wyszło fatalnie...
Foto-masakra.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj