To nie jest to samo szkło. Na PHOTODO wypada podobnie do Tamrona 28-75 - czyli nie tak źle. Lepiej wypada od Canon EF 28-135mm f/3,5-5,6 IS USM - mogę zaryzykować że dużo lepiej...
To nie jest to samo szkło. Na PHOTODO wypada podobnie do Tamrona 28-75 - czyli nie tak źle. Lepiej wypada od Canon EF 28-135mm f/3,5-5,6 IS USM - mogę zaryzykować że dużo lepiej...
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 08-03-2006 o 21:02
tu jest całkiem niezłe..:http://www.pbase.com/chiqui74/image/46228666
Heniek
Widzę , że napaliłeś się na ten zakres ... Ja miałem Sigmę o której wspominałem wyżej , nie pasowała mi - głównie robię portrety dzieciom i widoczki . Podeszła okazja , zmieniłem na Tokinę 28-70/2.8 ATX PRO SV i jak na razie w połączeniu z kiciem wystarczy mi do tego , co fotografuję . Myślę przyszłościowo i nie kupuję sprzętu który będzie rzadko używany . Na spacery i wycieczki z dziećmi standardowo biorę plecak , więc mogę zabrać trzy obiektywy , a i tak korzystam najczęściej z tokiny , zmiana nie jest jakimś wielkim problemem . Jeżeli będę miał konkretną potrzebę kupna obiektywu to wtedy będę myślał , nie jestem kolekcjonerem i nie mam na to w tej chwili pieniędzy . Ta Sigma wyleczyła mnie ze spacerzoomów , na spacer zamiast dslra wolałbym mieć raczej używane G3 czy coś podobnego . Nie ma kleju uniwersalnego . Taką radę widziałem na forum : kupować sprzęt pod konkretne potrzeby i zastosowania - naprawdę warto to przemyśleć ... przyszłościowo ;-) . Powodzenia .Zamieszczone przez tomurbanowicz
Dziękuję za odpowiedź, ale...
Każdy inaczej rozumie "szkło spacerowe" - chyba nie użyłem tego słowa, ot, bardzo fajny zakres. Potrzebuje takiego raczej uniwersalnego szkła, które zadowoliłoby mnie w większości sytuacjach. Kompletuje sobie powoli szkiełka - do typowo widokowych zdjęć, super szerokich, makro, może coś na ptaki. A ten obiektyw służyłby mi jako szkło podstawowe, pasujące w przyszłości do FF.
Myślę, że na dzień dzisiejszy nie będzie to SIGMA, a raczej TAMRON 24-135
http://canon-board.info/showthread.php?t=9307
- ma bardzo pozytywne opinie.
Tak, czy siak, dziękuję wszystkich za opinie i.. czekam następnych ;-)
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 10-03-2006 o 19:53
no właśnie do FF to ta sigma nie najlepszaZamieszczone przez tomurbanowicz
![]()
tokina ma wypuścić model 17-135 f3,5-5,6 ona już Ci lepiej pokryje zakres
Tamron 24-135 nie zastąpi ci kita i nie będzie poręczny (a tego potrzebujesz) z prostej przyczyny bo nie ma szerokiego kąta
Ciekawe jak wypadnie w testach - ale bardzo ciekawy zakres![]()
Zdaję sobie z tego sprawę, ale różnica między 24 a 18 nie jest tak duża, a różnica jakości optyki dość spora, no i górny zakres dużo większy..Zamieszczone przez maro25
Czy ktoś to szkło sigma 24-135/2,8 podpinał do 400d/30d?
A może porównanie do 24-105?
Pozwalam sobie odkurzyć znaleziony na strychu wątek :-)
Czy ktoś z Was używa obecnie (lub używał) sigmy 24-135 pod FF? Generalnie chodzi mi o jakość zdjęć biorąc pod uwagę przeznaczenie jako amatorski spacer zoom.
Z góry dzięki za opinie.