Ok. Screenshoty tylko z laptopa bo PC stacjonarny godzinę drogi dalej...
Więc:
Na PC stacjonarnym i laptopie mam podłączony aparat kablem USB i widoczny jest on w tym miejscu. Na PC stacjonarnym EOS Utility rozpoznaje aparat.
Na stacjonarnym mam go też wyszczególnionego w polu oznaczonym znakami zapytania... Z kolei na laptopie nie ma go na tej liście. Na laptopie EOS Utility nie rozpoznaje aparatu.
Oba systemy stawiane przeze mnie tak samo, te same ustawienia, te same łatki, te same aplikacje. Na stacjonarnym bez żadnych dodatkowych sterowników wszystko działa jak trzeba, a laptop z dołączonym do aparatu oprogramowanie nie może się dogadać.
O co walczę? Chcę poznać problem i to naprawić bo chcę mieć użytek z aplikacji za które zapłaciłem razem z aparatem. Wiem że mogę się udać do technical support mikrosoftu i canona ale wątpię w ich pomoc. Problem taki jak mój też jest opisany na wielu zagranicznych forach ale nikt nie rozwiązał tego problemu.
[SIGPIC][/SIGPIC]
Ale różne płyty główne. Kombinuj coś w tym kierunku. Oba systemy widzą aparat, ale każdy 'wykorzystuje' go inaczej, bo sterowniki do magistrali USB na płycie głównym zapewne inaczej mają zaimplementowaną komunikację z innymi sterownikami, może akurat tego właśnie urządzenia.
Poza tym dopiero teraz napisałeś że jeden z komputerów to laptop...
pokaz co masz w okienku: panel kontrolny/system/general (ogolne ? siedze akurat na angielskim windowsie, nie pamietam jak jest w polskiej)
Canon 40D | C 28-135mm f/3.5-5.6 | C 50mm f/1.4 | C 580 EX II | Eizo 2433W | Ubuntu 9.04/Win XP