ja mówię że tryb P,albo AV jeśli dobrze ustawisz, ustaw autofocusa na centralny punkt, jak chcesz zrobić zdjęcie a księżulek będzie przełaził i wogóle będzie ruch to złap AF przytrzymaj spust, ładnie sobie wykadruj i dociskaj spust. powinno być ok.
ja mówię że tryb P,albo AV jeśli dobrze ustawisz, ustaw autofocusa na centralny punkt, jak chcesz zrobić zdjęcie a księżulek będzie przełaził i wogóle będzie ruch to złap AF przytrzymaj spust, ładnie sobie wykadruj i dociskaj spust. powinno być ok.
Sorrki za ten cytat, ucze sie dopiero osługiwac to forum. Do tej pory byłem "czytaczem". Do zabrania głosu zmusił mnie brak postępów w moim fotografowaniu w kościele. Dziękuję z te rady, próbowałem i na ISO 800 i 1600 ale i tak wychodzi to tragicznie. Te czerwone tło jest nie do zniesienia. Ta sama sytuacja jest podczas fotografowania na sali balowej z żarówkami oszczędnościowymiZamieszczone przez Vitez
1Ds, 5D plus L-ki (z grubsza licząc)
Jeśli chodzi o czerwone tło to sprawa jest prosta do zneutralizowania w PS.Byłem ostatnio na ślubie kuzynki i jednego czego załuje to ze nie wziąłem ze sobą manualnej stałki Heliosa bo jego jasność bardzo by się przydała (niestety nie mam stałki Canona z AF).Zdjęcia robiłem z ISO 800,po odszumieniu nie można narzekać. Zdjęcia robione KIT-em przy max zbliżeniu to już czarna dziura dlatego uważam ze najlepszym rozwiązaniem dla zdjęc w kościele jest jakaś jasna stałka lub zoom ze stała jasnością np.Tamron 28-75/f2.8.
Cóż pozostaje zbierać pieniądze na dalsze zakupy a do tego czasu lekko przymykac oczy na braki w jakości posiadanej optyki.
Pozdrawiam
Rychu_lhotse
To prawda, ale najlepiej strzelic w punkt, oddać zdjęcia i wziąć kase, bo w następną sobote znowu... W 2004 zrobiłem 32 reportaze slubne (na negatywie)Zamieszczone przez rychu_lhotse
Ostatnio edytowane przez bigosan ; 10-08-2005 o 12:55
Tryb AV nie uwzględnia włączonej lampy i ustawia ekspozycję tak żeby wykorzystać w pełni światło zastane. W ciemnym kościele dostaniesz czasy rzędu 1/8 i dłuższe.ja mówię że tryb P,albo AV jeśli dobrze ustawisz...
ryb P to co innego. Najlepiej jednak stosować M.
Zamieszczone przez bigosan
Jesli mam kiepskie tlo lub kiepskie (roznokolorowe czy z zafarbem) swiatlo zastane to nie ma rady - trzeba "jechac" na lampie.
Mam taka wredna hale sportowo-wystawowa w Warszawie gdzie okna boczne sa... zielone i jak tam robie zdjecia na wystawie kotow to caly rzad klatek pod tymi oknami jest mocno pokrzywdzony... jedyna rada to tryb M , iso800, 1/200 f 4-8 , czyli zabicie wplywu swiatla zastanego.
To samo z tlem - jesli zbyt przeszkadza, nawet rozmyte GO, to zabijam je blyskiem na pierwszy plan czyli czasem 1/200 , przeslona w miare potrzeb.
A co do czerwieni to niestety tak juz jest - kiepsko wychodza na zdjeciach... byl gdzies tu watek o tym.
Wielkie dzięki za wszystkie rady. Wlasciwie rozpoczęła sie dyskusja na nowy temat. Wszystkie te informacje zweryfikuje w tą sobotę.Nie bede więcej rozwijał tego tematu. Watek miał dotyczyć "A75 i koścół", ale i tak nie wiem jak zaczyna sie nowy wątek. Długo kombinowałem jak wciąć sie w rozmowe. Pozdrawiam wszystkich!
Chcialem ci napisac na PW ale pewnie mialbys problemy z odbiorem...Zamieszczone przez bigosan
Odpowiedz w czytanym watku to przycisk "new reply" w lewym, dolnym rogu strony z otwartym watkiem.
Nowy watek zakladasz gdy jestes w podforum ktore cie interesuje (np "Technika robienia zdjec" ) i w na gorze, po lewej nad watkami masz przycisk "New thread" .
Dziękuje Vitez, sprawdziłem, jest tak jak piszesz a nie znalazłem bo te pola są mało czytelne.Zamieszczone przez Vitez
P.s. Podziwiam Cie za cierpliwość i za to, że zawsze udzielasz tak wyczerpujące odpowiedzi :-)
Ostatnio edytowane przez bigosan ; 12-08-2005 o 10:05