Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: EF 70-200 f/4 - dostała ślepoty śnieżnej? :(

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie EF 70-200 f/4 - dostała ślepoty śnieżnej? :(

Witam,

Dziś z racji, ze ładnie pruszyło i biało się zrobiło, pozstanowiłem wyjść sobie na balkon i popstrykać zwierzaki biegające na działkach.

Lecz radość minęła kiedy zauważyłem, że L`ka przy próbie namierzenia, celu tudzież deski na śniegu, czy dosłownie czegokolwiem strasznie się gubi :-|

Myśle sobie może przez to, ze tak sypie grubymi płatami białego szaleństwa.
    Ale złudzenie prysło po przyjściu do domu...;

AF na obrazek na ścianie - oK, na czarny głośnik - mieli zmulonym ruchem całą skale, po czym stoi :-? szybka zmiana celu na coś kontrastowego i Tu niespodzianka:sad: AF delej w miejscu, dopierdo przy próbie namierzenia czegoś naprawdę kontrastowego budzi się leniwym ruchem ultra szybki USM.

Dokładnie rzecz biorąc

Pokój 14m2 oświetlony światłem dziennym, czyli dość jasno, połowa lutego godz. 14ta, za oknem biało; czasy ISO 1600, migawka 1/640sec. f4

Próba złapania ostrości na np; ciemną wieże HI-FI - AF muli po czym staje, próba namierzenie dużego napisy na białym tle - AF dalej stoi, dopiero naprawdę jasny obiekt, światłocień zmusza AF do powolnego kręcenia zoczewkami z początku skali.
    Po założeniu dekielka - AF w momencie gdy na skali jest ~1.5m do nieskończoności leci dość szybko, ale z powrotem już ledwo-lewdo dobija do 1.2m - a zdaża się że wogóle, dopiero po ponownm naciśnięciu migawki odbija się od skali i historia się powtarza.

Tak jakby przy 1.2m -1.5m miał kryzys - i jeżeli podczas ostrzenia trafi na taki zakres to łapie zamulenie

Na dworze dokładnie nie sprawdzałem - bo sypie, a to też ogupia szkło, jednak jeszcze tydz. temu na 100% przy założonym dekielku - AF chodził, może nie jak w 17-40mm, ale dość szybko po całym zakresem.

Dekiel - to ZAWSZE identyczne warunki dla AF, a dosłownie to żadne warunki z braku światła, więc raczej miarodajna skala stanu.
    Pozatym sparwdziłem na 350D i 30D, oczywyście nie "przez szybe" pod światło itp

Co więc się mogło stać, przez padający śnieg szkło dostało głupawki?:-|

Uzależniony

Domyślnie

a próbowałeś podpiąć inne szkło? może to wina korpusu?
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Tak - podinałem do 30D i 350D 17-40mm, 10-22mm, nie było problemu.

Nie wiem co się mogło stać
    Szkło kupione nowe w Foto-Rimex`ie w Październiku, nigdy nie doznało najmniejszych uszkodzeń mechanicznych itp,...

Od początku przy słabym świetle nie zadobrze sobie radziło, ale to "normalne"
    dla tego szkłoa - tak mi bynajmniej Tu napisano

Ale żeby przy założonym dekielku - lub na ciemnym obiekcie AF dostawał takiego zamulenie, że aż staje w miejscu

A najgorsze, dopiero przede mną, od wszystkiego co kupiłam papiery mam, a w przypadku 70-200mm na złość w pudełku brak karty gwarancyjnej i książeczki :-(
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 18-02-2009 o 17:27 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

70-200 ma przełącznik zakresu pracy AF - może tu tkwi problem? Próbowałeś go przełączać?
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli nie lapiesz ostrości naobiektach znajdujących sie od 1,20 do 1,50 to moze masz tylko nieprzełączony przełącznik "1,2-3m" W innym przypadku (gorszym) może byc on jakos uszkodzony - niesądze aby od śniegu.
    Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Przełącznik cały czas na 1.2m

Teraz przy założonym deklu już parawie wogóle nie kręci - tzn. tak wolno, że prawie nie widać ruchu skali :-(

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Podejrzewam rozjazd synchronizacji USM. Podobna sytuacje mogl miec, o ile pamietam dobrze, marekb z ktoryms egzemplarzem 24L.
    Elektronika obiektywu steruje czestotliwoscia pradu silnika USM. Gdy czestotliwosc sie rozjezdza (np zmieniaja sie wlasciwosci fizyczne potencjometrow ukladu regulacji) sygnal sterujacy nie wstrzeliwuje sie z czestotliwoscia w czestotliwosc rezonansu pierscienia piezoelektrycznego silnika USM. W zaleznosci od skali tego rozsynchronizowania - obiektyw zaczyna ostrzyc wolniej, az do kompletnego zastoju.
    Moze to byc rowniez wina samego silnika USM.
    Lekarstwo - regulacja/wymiana silnika w serwisie...
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 18-02-2009 o 19:10
    .

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no ale co z tym zrobić w takim razie?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    no ale co z tym zrobić w takim razie?
    Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Lekarstwo - regulacja/wymiana silnika w serwisie...
    Na żytnią najprawdopodobniej

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Na żytnią najprawdopodobniej
    Po konsultacji z CSI jest to jedyne wyjście.
    Musze tylko czekać na duplikat f-ry zakupu i na zastępczą książeczkę gwar.
    Bo zagubiłęm,... o ile sklep takie coś wystawi, f-re mają obowiązek, ale książeczkę

Ehh same problemy.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów