Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: EF 70-200 f/4 - dostała ślepoty śnieżnej? :(

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Po konsultacji z CSI jest to jedyne wyjście.
    Musze tylko czekać na duplikat f-ry zakupu i na zastępczą książeczkę gwar.
    Bo zagubiłęm,... o ile sklep takie coś wystawi, f-re mają obowiązek, ale książeczkę

Ehh same problemy.
    Zamiast gwarancji możesz domagać się od sprzedawcy usunięcia usterki z tytułu niezgodności towaru z umową. Jeśli niezgodność zostaje stwierdzona do pół roku od chwili sprzedania, domniemuje się, że istniała w chwili sprzedaży.

Z tym, że się pewnie sklep wkurzy, jeśli najpierw poprosisz ich o duplikat faktury a potem zaniesiesz im ten obiektyw
    Niemniej taka możliwość jest. Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej daje w większości przypadków znacznie większe prawa kupującemu, warto z tego korzystać.

Powodzenia!

Domyślnie

Po konsultacji z CSI jest to jedyne wyjście.
    Musze tylko czekać na duplikat f-ry zakupu i na zastępczą książeczkę gwar.
    Bo zagubiłęm,... o ile sklep takie coś wystawi, f-re mają obowiązek, ale książeczkę

Ehh same problemy.
    Nie sądzę żeby książeczka stanowiła problem w wyegzekwowaniu gwarancji wiesz. Raczej Ci jej sklep nie wystawi raczej producent może ale jeśli przedstawisz fakturę na zakup to nie powinno być problemów z gwarancją.
    Cytat Zamieszczone przez szuwary Zobacz posta
    Zamiast gwarancji możesz domagać się od sprzedawcy usunięcia usterki z tytułu niezgodności towaru z umową. Jeśli niezgodność zostaje stwierdzona do pół roku od chwili sprzedania, domniemuje się, że istniała w chwili sprzedaży.

Z tym, że się pewnie sklep wkurzy, jeśli najpierw poprosisz ich o duplikat faktury a potem zaniesiesz im ten obiektyw
    Niemniej taka możliwość jest. Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej daje w większości przypadków znacznie większe prawa kupującemu, warto z tego korzystać.

Powodzenia!
    Jak dobrze myślę to masz na myśli rękojmię ale miej na uwadzę że obiektyw był sprawny i się popsuł a tu zasady niezgodnoci z umową niemają miejsca tylko standardowa procedura gwarancyjna.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Tak jakby przy 1.2m -1.5m miał kryzys - i jeżeli podczas ostrzenia trafi na taki zakres to łapie zamulenie
    no to witam w klubie - http://canon-board.info/showthread.php?t=39815 ;-)

dorwij fakture i na zytnia
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 18-02-2009 o 22:27

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Faktycznie podobny problem co u mnie.
    U mnie jest jeszcze teraz taki bonus, że zaczął mulić po całej skali.
    A przy zał. dekielku - zdycha całkowicie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Jak dobrze myślę to masz na myśli rękojmię ale miej na uwadzę że obiektyw był sprawny i się popsuł a tu zasady niezgodnoci z umową niemają miejsca tylko standardowa procedura gwarancyjna.
    1. Rękojmia to była kiedyś. Teraz rękojmia dotyczy tylko transakcji firma - firma. Dla konsumentów jest 'niezgodność towaru z umową', reguluje to wymieniana Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Ale masz rację - mniej więcej na podobnych zasadach to działa.

2. To, że obiektyw "się popsuł" nie znaczy, że nie można domagać się jego naprawy z tytułu niezgodności z umową. Wręcz przeciwnie. To, że się popsuł nie jest normalne. Skoro się popsuł po kilku miesiącach normalnego użytkowania, to znaczy, że zawierał jakąś wadę / usterkę. Przecież to tylko sprzęt.
    Chyba, że sprzedawca potrafi udowodnić, że awaria była wynikiem działalności kupującego a nie ukrytej wady tego przedmiotu. Ale to raczej trudne, jeśli obiektyw nie nosi śladów jakiegoś poważnego upadku.
    Z tego co widzę w postach przedmówców - nie jest to odosobniony przypadek z tym obiektywem. Więc tym bardziej nie powinno być problemów. Ewidentnie przynajmniej część egzemlarzy tego obiektywu posiada jakąś wadę.

Ja w ten sposób z powodzeniem w tamtym roku reklamowałem sprzęt - wprawdzie nie foto, ale też o sporej jak dla mnie wartości (laptop).

Ale oczywiście każdy robi jak uważa za stosowne
    Ostatnio edytowane przez szuwary ; 18-02-2009 o 23:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szuwary Zobacz posta
    1. Rękojmia to była kiedyś. Teraz rękojmia dotyczy tylko transakcji firma - firma. Dla konsumentów jest 'niezgodność towaru z umową', reguluje to wymieniana Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Ale masz rację - mniej więcej na podobnych zasadach to działa.

2. To, że obiektyw "się popsuł" nie znaczy, że nie można domagać się jego naprawy z tytułu niezgodności z umową. Wręcz przeciwnie. To, że się popsuł nie jest normalne. Skoro się popsuł po kilku miesiącach normalnego użytkowania, to znaczy, że zawierał jakąś wadę / usterkę. Przecież to tylko sprzęt.
    Chyba, że sprzedawca potrafi udowodnić, że awaria była wynikiem działalności kupującego a nie ukrytej wady tego przedmiotu. Ale to raczej trudne, jeśli obiektyw nie nosi śladów jakiegoś poważnego upadku.
    Z tego co widzę w postach przedmówców - nie jest to odosobniony przypadek z tym obiektywem. Więc tym bardziej nie powinno być problemów. Ewidentnie przynajmniej część egzemlarzy tego obiektywu posiada jakąś wadę.

Ja w ten sposób z powodzeniem w tamtym roku reklamowałem sprzęt - wprawdzie nie foto, ale też o sporej jak dla mnie wartości (laptop).

Ale oczywiście każdy robi jak uważa za stosowne
    Pokręcone to polskie prawo... Nie ma co tak jak piszą przedmowcy faktura i na żytnią niech robią... Ciekawe jaki będzie kolejny przypadek pobytu na żytniej.

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soundman Zobacz posta
    Pokręcone to polskie prawo... Nie ma co tak jak piszą przedmowcy faktura i na żytnią niech robią... Ciekawe jaki będzie kolejny przypadek pobytu na żytniej.
    Nie będe toczył batali, sklep tj. Rimex daje gware zewnętrzną tj. CSI w Wawie.
    Mam nadzieję że duplikat f-ry wystarczy.

Czy podobny przypadek kiedyś nie był "objęty" gwarancją "Europejską Canona"

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Więc tak;

Obiektyw już w ŻADNYCH warunkach nie ma praktycznie siły kręcić soczewkami

Sprawa gwarancji wydaje mi się wyjaśniona,...
    i tak;

- wysłałem mail`a do CSI, otrzymałem info, że konieczne są dwa dokumenty; książeczka gwar. i f-ra zakupu
    - zadzwoniłem od sklepu gdzie zakupiłem, uzyskałem info, że z f-rą nie będzie problrmu, ale z duplikatem gwar. - tak, nie mają "zamienników" i że takowe wydaje, a powinien przynajmniej Canon Polska
    - zadzwoniłem do Canon`a w Wawie, bardzo miła Pani konsultant, zebrała wszystkie potrzebne dane i poinformowała, że "poda" sparwę na wyższy szczebel oraz powiedziała, ze zazwyczaj o wydanie duplikatu gwar. ubiega się sprzedawca, doradziła abym oczekując na odpowiedź "z góry" równolegle zadzwonił do sklepu i powidział, aby to Oni zgłosili sprawe do Canon Poska, tak będzie szybciej i pewniej.
    - ponowny telefon do sklepu interentowego i przekazałem informację, po czym usłyszałem, ze "...nie będziemy robić zamieszania" i że wyślą mi pocztą wraz z f-rą podbitą książeczkę gwar. do ktorej mam wpisać nr. seryjny i pozostałe dane.

Dziwnie trochę to wszystko przebiegło, ale najważniejsze - co powie CSI po otrzymaniu książeczki gwar. ze ręcznie wypisanym nr. serii obiektywu
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 20-02-2009 o 15:13

Coś już napisał Awatar KrzysiekRally
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ponowny telefon do sklepu interentowego i przekazałem informację, po czym usłyszałem, ze "...nie będziemy robić zamieszania" i że wyślą mi pocztą wraz z f-rą podbitą książeczkę gwar. do ktorej mam wpisać nr. seryjny i pozostałe dane.
    Czyli można było od ręki to załatwić, tylko im się nie chciało...a że trafili na dociekliwego to woleli nie robić sobie smrodu.
    Ot i cała historyja, że sie nie da, a jednak się da.
    www.image-sport.net moja www
    www.imagesport.digart.pl prace
    www.facebook.com/imagesportnet
    7D,400D/17-50 f2.8/70-200 f4L/50 f1.8II/580EXII/Tamrac Expedition7

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

daj znac co powiedzieli na zytniej - sam jestem ciekaw czy to ta sama usterka co u mnie.. dobrze, ze udalo Ci sie zalatwic wszystkie formalnosci z gwarancja - teraz bedzie juz "z gorki" :-)

ps. u mnie naprawa sprzetu trwala ok 1,5 tygodnia, lacznie z zamowieniem czesci i przesylka naprawionego szkla.. wszystko smiga az milo :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 21-02-2009 o 10:50

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów