Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Wątek: błysk/flash a fotografowanie niemowląt ??

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Wydaje mi się, że błyskanie po oczach raczej nie ma nic wspólnego z ewentualnymi późniejszymi problemami ze wzrokiem, ale raczej z komfortem dzieciaka. Po prostu dziecko jest wrażliwe na wszelkie bodźce i takie błyskanie nie należy do przyjemnych (prawdopodobnie, bo ja nie pamiętam tak wczesnego dzieciństwa).
    Mogę się jedynie zgodzić, że zbyt intensywne błyskanie po oczach może coś zrobić negatywnego. No ale nie widziałem żeby paparazzi błyskali dzieciakom zdjęcia w tempie 10szt/s przez kilka minut i każde z lampą

Wady wzroku, słuchu, postawy itp. powstają na skutek długotrwałego działania czynników powodujących te wady. Jak dziecko ma ma skrzywienie kręgosłupa to nie powstaje to w jeden dzień tylko czasem nawet pare lat. I to samo jest z korekcją tej wady.
    Oczywiście nie piszę tu o np. złamaniu nogi gdzie problem powstaje od razu. Ale analogicznie nie wierzę, że ktoś wali na wprost lampą studyjną 800-ką na maksa w kościele. No, to i dorosłemu może coś zrobić ...
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Myślę że trudno byłoby nawet uzyskać jakąkolwiek korelację wad wzroku w późniejszym wieku z błyskaniem lampą - wiadomo że żadnego efektu natychmiastowego nie ma, a badań długoterminowych chyba nikt nie prowadził i jedyna szansa to jakiś nudzący się naukowiec, najlepiej z państwowymi funduszami (takie się najlepiej wydaje...).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Tak się składa iż mam w rodzinie lekarza medycyny o specjalności pediatria i z ciekawości skonsultowałem z nim powyższy problem. Po dokładnym omówieniu problemu, jednoznacznie stwierdził iż nie ma żadnego związku pomiędzy okazjonalnym wykonywaniem dziecku zdjęć z użyciem lampy błyskowej (czy to wbudowanej czy też zewnętrznej) a późniejszymi wadami wzroku do których owo działanie mogło by się przyczynić. Zaznaczył także iż nie ma znaczenia czy chodzi o 4-miesięcznego niemowlaka czy 2-godzinnego noworodka. Okazjonalne fotografowanie z użyciem lampy błyskowej w żaden zgubny sposób nie wpływa na narząd wzroku dziecka, oraz nie przyczynia się do późniejszych wad tegoż narządu.
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie no panowie... lampa blyskowa to nie spawarka...
    W mojej opinii autor watpliwosci demonizuje problem.
    C-F-K - forever

Domyślnie

To ja tylko dorzucę dwa grosze dotyczące okresu noworodkowego - tak dużo osób tutaj pisze z taką pewnością, że można, że nie szkodzi, że nie ma badań i dowodów. No pewnie i nie ma (bo i skąd mają być). Tyle że dziecko to nie przedmiot, który później potencjalnie będzie miał lub nie "wadę" - DZIECKA odczucia są najważniejsze - tak tak panowie i panie, nie wasze zdjęcia.
    A co do odczuć - polecam wejść na parę minut do ciemnej piwnicy i później sobie błysnąć lampą prosto w oczy - miłe prawda? A noworodek był w piwnicy 9 miesięcy i jeszcze trochę czasu minie zanim jego źrenice zaczną reagować wystarczająco szybko na zmieniające się natężenie oświetlenia.

To tyle z praktycznych obserwacji 4-tygodniowego taty. Bo oczywiście wszyscy tutaj piszący mają praktycznie podparcie do swoich słów? :rolleyes:
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    A co do odczuć - polecam wejść na parę minut do ciemnej piwnicy i później sobie błysnąć lampą prosto w oczy - miłe prawda? A noworodek był w piwnicy 9 miesięcy i jeszcze trochę czasu minie zanim jego źrenice zaczną reagować wystarczająco szybko na zmieniające się natężenie oświetlenia.
    A może właśnie przez nie do końca rozwinięty wzrok taki błysk jest znacznie słabiej odczuwalny ? Skąd wiesz że nie ?

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    To tyle z praktycznych obserwacji 4-tygodniowego taty. Bo oczywiście wszyscy tutaj piszący mają praktycznie podparcie do swoich słów? :rolleyes:
    No pewnie
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A może właśnie przez nie do końca rozwinięty wzrok taki błysk jest znacznie słabiej odczuwalny ? Skąd wiesz że nie ?
    Tylko po co ryzykować? A jeśli nawet w jednym, jedynym, wyjątkowym przypadku jednak coś się w ten sposób uszkodzi/ulegnie upośledzeniu/nie rozwinie prawidłowo* to co? Czy naprawdę nic? Bo co? Bo fotka fajna?
    Dla mnie nie ma nic, ani nikogo, ani niczego ważniejszego od mojego dziecka. A jeśli tak myślę, to tym bardziej powinienem odnieść to do obcych dzieci.

*wybierz właściwe
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A ja mam pytanie, dzieci jeszcze nie mam :P Ale nasuwa mi sie pewne pytanie. A co ze swiatlem slonecznym ? Zakladacie dziecku okulary przeciwsloneczne jak je na dwor zabieracie ? Ile razy dziecko spojrzy w kierunku slonca ? Ile razy dzieci siedza przy bialej kartce papieru w sloneczny dzien ? Przeciez slonce jest o wiele gorsze od lampy...

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    A ja mam pytanie, dzieci jeszcze nie mam :P Ale nasuwa mi sie pewne pytanie. A co ze swiatlem slonecznym ? Zakladacie dziecku okulary przeciwsloneczne jak je na dwor zabieracie ? Ile razy dziecko spojrzy w kierunku slonca ? Ile razy dzieci siedza przy bialej kartce papieru w sloneczny dzien ? Przeciez slonce jest o wiele gorsze od lampy...
    Najprawdopodobniej zakładają na oczy czepek, jak na konia czy innego sokoła Nie wiem jak jest z lampą, może to szkodzi, może nie. Nie ma konkretnych badań to nic nie można powiedzieć. Ale izolowanie dziecka od wszystkich potencjalnie niebezpiecznych bodźców wiecej szkodzi niż pomaga. Przykładem są alergie, które prawie nie występują u dzieci rolników, które żyją wsród zarazków pochodzących od różnych zwierząt. Za to masowo występują w sterylnych miejskich mieszkaniach.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Najprawdopodobniej zakładają na oczy czepek, jak na konia czy innego sokoła Nie wiem jak jest z lampą, może to szkodzi, może nie. Nie ma konkretnych badań to nic nie można powiedzieć. Ale izolowanie dziecka od wszystkich potencjalnie niebezpiecznych bodźców wiecej szkodzi niż pomaga. Przykładem są alergie, które prawie nie występują u dzieci rolników, które żyją wsród zarazków pochodzących od różnych zwierząt. Za to masowo występują w sterylnych miejskich mieszkaniach.
    Bez jaj. Są rzeczy na które się ma wpływ i po co ryzykować w głupawy sposób, ale pewnie że nie należy też w głupawy sposób przeginać w drugą stronę. Z resztą przyszli tatusiowie sami zobaczą jak bardzo zmienią się ich poglądy na wiele spraw ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów