Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: błysk/flash a fotografowanie niemowląt ??

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    A ja mam pytanie, dzieci jeszcze nie mam :P Ale nasuwa mi sie pewne pytanie. A co ze swiatlem slonecznym ? Zakladacie dziecku okulary przeciwsloneczne jak je na dwor zabieracie ? Ile razy dziecko spojrzy w kierunku slonca ? Ile razy dzieci siedza przy bialej kartce papieru w sloneczny dzien ? Przeciez slonce jest o wiele gorsze od lampy...
    Nic nie robicie - dziecko po chwili się przyzwyczai. Słowo klucz - po chwili - zupełnie tak samo jak Ty

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A może właśnie przez nie do końca rozwinięty wzrok taki błysk jest znacznie słabiej odczuwalny ? Skąd wiesz że nie ?
    Przestań teoretyzować proszę.
    Weź berbecia na ręce, przejdź się z nim z ciemnego do jasnego pokoju i popatrz co robi.

Cytat Zamieszczone przez pjakusz Zobacz posta
    Najprawdopodobniej zakładają na oczy czepek, jak na konia czy innego sokoła
    Pomyśl jeszcze raz zanim coś napiszesz, bo śmieszne to to nie było

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ten watek zaczyna troche przypominac inny nt. "chronic soczewki za wszelka cene"

rysiaczek, ja to pisze z perspektywy prawie 6 tygodniowego taty ;-) .. gdyby bylo tak jak piszesz o "piwnicy i blyskaniu w oczy" - moja mala rodzila sie rano, slonce ostro dawalo przez okno.. to co - moze na sali porodewej trzeba zrobic zaciemnienie bo ten nagly szok moze zaszkodzic?? moze w ogole odbierac porod po ciemku?? czemu w takim razie lekarze/pielegniarki/polozne tego nie robia?? no, pewnie nie czytaja tego forum

mysle ze pare osob solidnie tu przesadza w imie "dmuchania na zimne".. a wystarczy zdrowy rozsadek zamiast zalozenia "nie bo nie"
    Eee no bez jaj - jeśli byłeś przy porodzie to sobie przypomnij czy młoda miała otwarte oczy - i jeśli później ją trzymałeś to też sobie przypomnij jak się dzieciaczek zachowywał. Znasz przecież odpowiedź na swoje pytania:cool:

Ludu, wszyscy piszecie o tym samym, a przecież to bardzo proste jest - błysk jest krótki, to nie słońce do którego po chwili się adaptujemy.
    I napiszę jeszcze raz - nie wiem czy to szkodzi czy nie, czy może pomaga - wiem z całą pewnością, że dla _niemowlęcia_ miłe to to nie jest.
    Dla was miło jest jak ktoś wam daje lampą po oczach? A dzieciaczek lepiej nie ma oj nie (vide ciemne/jasne)

I błagam, przestańcie teoretyzować.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Nie wiem czy zauważyłeś ale robisz dokładnie to samo - teoretyzujesz
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

W czym?

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

A teraz to już tak z przekory czy może po prostu NIE LUBISZ DZIECI?
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    A jak myślisz ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    super, czyli mam rozumiec ze np. ja, robiac zdjecia z lampa i nie widzac w tym nic zlego - "NIE LUBIE MOJEJ CORKI" ??

ROTFL

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Boszszszsz jaki goopi temat.

Eee no bez jaj - jeśli byłeś przy porodzie to sobie przypomnij czy młoda miała otwarte oczy - i jeśli później ją trzymałeś to też sobie przypomnij jak się dzieciaczek zachowywał. Znasz przecież odpowiedź na swoje pytania:cool:

Ludu, wszyscy piszecie o tym samym, a przecież to bardzo proste jest - błysk jest krótki, to nie słońce do którego po chwili się adaptujemy.
    I napiszę jeszcze raz - nie wiem czy to szkodzi czy nie, czy może pomaga - wiem z całą pewnością, że dla _niemowlęcia_ miłe to to nie jest.
    Dla was miło jest jak ktoś wam daje lampą po oczach? A dzieciaczek lepiej nie ma oj nie (vide ciemne/jasne)

Bez teoryi ;> - dziecko (noworodek) widzi ale NIE ROZUMIE CO WIDZI - czas ZACZYNANIA ROZUMIENIA i synchronizacji obrazu (fatalnie to brzmi ale tak jest) nadchodzi po około 3 tygodniach - zaczyna się formować.
    Czy Was Koleżanki / Koledzy - błysk błyskawicy nooooo pierona, eeeeeee - pioruna znaczy się traumatyzuje?
    Wy nie wpadacie w traumę ( no chyba że metr od Was walnęło ) bo ROZUMIECIE - noworodek odwrotnie NIE ROZUMIE. Czas błysku jest tak krótki a energia tak niewielka, że nie jest w stanie uszkodzić wzroku. No chyba że światłowodem (bardzo wysokiej jakości) dostarczycie go wprost na siatkówkę. A właściwie plamkę żółtą która na chwilkę dozna bezwładu. Tak w największym skrócie.
    To wywód z głębi mego doświadczenia medycznego - a mam go ojjjjj mam.
    Noworodkom można całkiem bezpiecznie robić zdjęcia z "fleszem" - oczywiście mrugną bo "widzą" - ale nie pozostawia to u Nich uszczerbku - najwyżej naukę, że jak widza taka mordę z takim czymś - to należy przymrużyć oczęta :grin:

Z ukłonami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez troll Zobacz posta
    najwyżej naukę, że jak widza taka mordę z takim czymś - to należy przymrużyć oczęta :grin:
    Czyli się zgadzamy co do miłe/niemiłe dla dzieciaka :rolleyes:

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Hmmmm

Czyli się zgadzamy co do miłe/niemiłe dla dzieciaka :rolleyes:
    A to już by trzeba szkraba popytać . Ja pisałem o szkodliwości lub nie. Szkrab jeszcze nie rozumie co to znaczy miłe lub niemiłe - jeszcze się tego nie zdążył nauczyć - więc trudno to tak właśnie oceniać. Najżywiej i najszybciej niemowlęta reagują na ból.

Uprawnienia umieszczania postów