No to ja zapraszam do Zakopanego, w czerwcu 13-17.
Będzie można wyleczyć/śmiertelnie zarazić się z TS-E 17...
No to ja zapraszam do Zakopanego, w czerwcu 13-17.
Będzie można wyleczyć/śmiertelnie zarazić się z TS-E 17...
EOS - conditio sine Kwanon...
wisi od wczoraj...
Sorry, że tylko z 17
Canon TS-E 17mm f/4 L Tilt-Shift -zdjęcia.
Zresztą to popularny obiektyw, ptaszki ćwierkały że pojawiła się już jedna sztuka w Kielcach także ;-)
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Przezwisko skąd? Za Wiki: przypominał coś na kształt kwadratowego olbrzyma...lewe oko malutkie, krzaczastą brew, prawe przykryte ogromną brodawką, popękane wargi i kieł z nich wystający, zęby krzywe i wyszczerbione, ogromny garb pomiędzy łopatkami i mniejszy garb na piersi, przedziwnie poskręcane nogi...
Słowem cały Canon 17 T&S. Szkło (820g)waży prawie drugie tyle co body (5D2 900g), w dłoni leży jak miesisty granat z zawleczką. W porównaniu z niechudym przecież Canonem 16-35mm, sprawia wrażenie nabitego kloca. O osłonie przeciwsłonecznej nie może być też mowy, coś jak obrzezany...no i o filtrze można zapomnieć...
Obsługa z racji wyłupiastej soczewy wprawia w lekki stres i nerwowe sprawdzanie zacisku głowicy statywowej. Zabawne, kiedyś mi się wydawało, że fishey'e mają wystający element optyczny.
Do obsługi trzeba się przyzywczaić, bowiem poszczególne "beczółki" kręcą się niezależnie od siebie. Nie w całym zakresie, ale wystarczająco, żeby mieć złudzenie, że przecież zaraz musi się to rozkręcić i ropaść...Nic takiego nie może mieć miejsca, konstrukcja działa zadziwiająco precyzyjnie. Ustawianie ostrości równie precyzyjne. Kręcąc elementami trzeba uważać, żeby nie przyciąć sobie palców. Opanowanie całej instalacji zajmuje dłuższą chwilę. Bez wstydu powiem, że ucze się tego szkła 2 miesiące. I ciągle nabieram pokory. To nie jest jasna stałka która się odpala, napieprza bokehem i robi WOWPraca z tym szkłem przypomina bardziej średnio i wielko formatowe aparaty. Statyw, spokój i kadr. Potem dopieszczanie. Luz na głowicy, tiltem (pochyłem) szukamy właściwych linii jednocześnie poruszając też aparatem. Precyzja wymaga poświęcenia na to zwykle kilku minut i próbnych ujęć. Shiftem (pokłonem) można doprecyzować linie, oraz co ważniejsze, ustawić oczekiwaną płaszczyznę ostrości. I to dla mnie jest dużo ciekawsze narzędzie nawet niż sam tilt. Zresztą sposobów na kreatywne wykorzystanie tego obiektywu jest sporo i wbrew pozorom nie ograniczają się do typowego "prostowania" kadru. Można wyselekcjonować dokładnie płaszczyznę ostrości, skupiając uwagę na tym co skupiać powinno. Możemy zwiększyć zniekształcenia geometrzyczne parodiując perspektywę jak w fishu, albo przerysowując jakiś element. Możemy "położyć" płaszczyznę ostrości sprawiając łatwo, że przy f/4.0 głebia będzie w całym kadrze jak przy hiperfokalnej. A poprzez poruszanie samym szkłem można z łatwością zrobić panoramę składającą się z kilku zdjęć. Oczywiście bez poruszania aparatem.
Wychyły sa tak duże, że pomimo używania Live View (przydaje się siatka) przy aparacie trzeba się nagimnastykować, żeby kontrolować kadr. A ten przy 17mm zbiera po prostu dużo, więc jest na czym skupiać uwagę. Zdaje sobie sprawę, że w poprzednim stuleciu fotografowie sobie jakoś z tym radzili i to raczej z kominem a wczesniej z odwróconym obrazem...ale dla kogoś kto wyrósł na 35mm to po prostu jak przesiadka z automatycznej skrzyni biegów na 16 biegową starą wywrotkę z międzygazem
Fajną sprawą (pomijając MTFy) jest dołożenie konwertera. Z TC 1.4x dostajemy okrągłe 23,8mm. Na poglądowym zdjęciu z obiektywem do którego kupiłem konwerter (wszystkie TSy Canona z tym pracują) a który jakby stracił na majestacie w obliczu QuasiGłównie, bo nie wygina się tak sexi
Winietowanie praktycznie niezauważalne. Ciekawe, że w skrajnym shifcie praktycznie nie da znaleźć się ostrości w kadrze, wyjeżdża poza nieskończonośćPomiar ekspozycji lepiej sprawdzać po zrobieniu zdjęcia, po prostu czujniki lekko głupieją. Najnowsze DPP też ma problem bo nie rozpoznaje szkła. Nie widzi też konwertera....Body też zresztą przekłamuje i nie odbiera jednej przysłony jak należy po dokręceniu TC 1.4x...Przy przenoszeniu, żeby elementy nie jeździły samoczynnie mamy dodatkowe pokrętła blokujące, albo jak do shifta, suwak zabezpieczający.
Dobra, żeby nie przynudzać. Nie spodziewałem się, że szkło będzie takim wyzwanie. Na prawdę uczy szacunku. Przeczytałem po zakupie jeszcze raz wszystkie teksty o tilt&shift, przekopałem nawet odpowiednie fragmenty Mroczka. I ciągle coś nowego wychodzi.
Nie zamierzam robić jakiś testów rozdzielczości, abberacji itp. wszystko można znaleźć, także porównania pomiędzy szkłami.
digital picture review
porównanie obiektywów w różnych wariantwach -tu 17ts z 17ts+TC 1.4x
Szybkie demo jak działa prostowanie. Strzelane z jednego miejsca (osobno 17 i osobno 24). Aparat 5D2. Korekta ekspozycji w DPP tak żeby otrzymać podobny histogram. Ostrzone na Zygmunta.
Canon 16-35mm f/2.8 L II, na 18mm (ciężko trafić w 17...)
ISO 200, f/4, 1,25 s, DPP -0,33
Canon 17mm TS-E f/4.0 L
ISO 200, f/4, 1/30s, DPP -0,17
parę metrów w tył
Canon 24mm f/1.4 L II
ISO 200, f/4, 1,25 s, DPP -0,50
Canon Canon 17mm TS-E f/4.0 L + TC 1.4x
ISO 200, f/4 (czyli f/5.6), 1/15s, DPP 0
Tutaj wątek tylko ze zdjęciami tego szkła, zapraszam.
Canon TS-E 17mm f/4 L Tilt-Shift -zdjęcia. TYLKO ZDJĘCIA BEZ KOMENTARZY! MAX 800PX
Mam nadzieję, że zrobiłem Wam apetyt. Gdyby ktoś się nie domyslił - to rewelacyjna zabawka, polecam.
P.S. na starówce wzbudziłem ciekawość nie tylko mister żulców, elegansko i po europejsku zagadujących dewizowców, ale proporcjonalne amatorów foto, którzy po prostu podchodzili pogadać, ba zrobić sobie forę TSa. Pozdrawiam, zresztą tutaj kolegę z analogiem.
Jeżeli opis się spodoba, to może dorzucę jeszcze parę kadrów porównawczych z ekscytującym opisem![]()
Ostatnio edytowane przez Merde ; 29-03-2017 o 21:37
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Pytanie może nie do końca fotograficzne ale były jakieś problemy z kupnem/ceną? Na ceneo i allegro pełno tego szkła ale to pewnie oferty wirtualne...
http://www.e-oko.pl/ - tydzień czekania (TS-E 17).
EOS - conditio sine Kwanon...
genialny opis... "jakby obrzezany"![]()