Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Numeracja plików - pytanie

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Numeracja plików - pytanie

Witam,

Swojego czasu zdjęcia (RAW) z kart ściągałem za pomocą ZoomBrowser - powodowało to, że pliki na karcie zapisane jako np. "CRW_1519.crw" zostały przemianowane na HDD na "151_1519.crw".

Odkąd przesiadłem się na Maka i Lightroom to program mi je nazywał "CRW_xxxx.crw", a teraz przy nowym aparacie "IMG_xxxx.cr2".

Pytanie - co się stanie jak dojdę do 9999? Wróci do 0001?

Jakieś pomysły jak rozwiązać ten problem poza stosowaniem ZoomBrowser dla Mac OS X (nawet nie wiem czy tak samo postępuje jak wersja PCtowa)?

A jak Wy robicie jak dobijacie do 10K zdjęć na nowej puszce?
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mori Zobacz posta
    Odkąd przesiadłem się na Maka i Lightroom to program mi je nazywał "CRW_xxxx.crw", a teraz przy nowym aparacie "IMG_xxxx.cr2".
    Lightroom posiada kilka opcji nazywania plików przy imporcie. Ustaw sobie, żeby dodawał numer folderu przed numerem zdjęcia, albo sam dodawaj numer folderu (ustaw Custom text_file number i wpisz ręcznie numer folderu).

Pytanie - co się stanie jak dojdę do 9999? Wróci do 0001?
    Tak.

A jak Wy robicie jak dobijacie do 10K zdjęć na nowej puszce?
    Nie wiem, nigdy nie doszedłem...
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bakulik Zobacz posta
    Lightroom posiada kilka opcji nazywania plików przy imporcie. Ustaw sobie, żeby dodawał numer folderu przed numerem zdjęcia, albo sam dodawaj numer folderu (ustaw Custom text_file number i wpisz ręcznie numer folderu).
    OK przejrzałem co tam ciekawego jest - ma ktoś jakiś sensowny opis jak działają przyszłościowo poszczególne opcje typu import# czy image# itp.?

Wygląda na to że da się to sensownie ustawić, ale nie chcę eksperymentować na żywym organiźmie, więc chętnie dowiem się więcej - pomoc w LR skąpa jest.

Idę szukać na google...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ustaw sobie, żeby dodawał numer folderu przed numerem zdjęcia
    OK - nie mogę ani w dokumentacji, ani w programie znaleźć jak ustawić numer folderu. Nie chcę tego ręcznie robić raczej ...
    Ostatnio edytowane przez Mori ; 18-02-2009 o 01:54 Powód: Automerged Doublepost
    Nikon od 14/09/09
    ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
    http://photography.moridin.pl
    http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

A ja mam pytanie z innej beczki - taki mały OT. A mianowicie ojciec importując zdjęcia bezpośrednio z aparatu ma zachowaną ich kolejnośc wg daty zrobienia zdjęcia. Importując je za pomocą czytnika (zewnętrznego podpinanego pod USB) traci kolejność wg dat a później nie może ich już sobie uporządkować na pececie (jakby transfer był zapisem domyślnym i niezmienialnym). Co jest przyczyną tego stanu rzeczy ? Dodam, że ojciec pracuje na Nikonie i stacjonarnym PC - ja z kolei z Canonen, laptopem i tym samym czytnikiem nie mam żadnych kłopotów, tzn wszystko jest poukładane wg kolejności dat ! O co w tym wszystkim chodzi ?
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Importując je za pomocą czytnika (zewnętrznego podpinanego pod USB) traci kolejność wg dat a później nie może ich już sobie uporządkować na pececie (jakby transfer był zapisem domyślnym i niezmienialnym). Co jest przyczyną tego stanu rzeczy ?
    A czym przegląda te zdjęcia? Bo zarówno Windowsowy Explorer, jak i inne, dwupanelowe menedżery plików, dysponują możliwością sortowania plików wg daty/nazwy/czegokolwiek. Tak samo wszystkie znane mi przeglądarki zdjęć.

Podczas transferu przy użyciu karty data ostatniej modyfikacji pliku (wyświetlana przez komputer) powinna być ustawiona na datę wykonania zdjęcia i w czasie kopiowania nie powinna ulegać zmianie. Czym to kopiujecie? Explorerem? Total Commanderem? Czymś innym jeszcze?...
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

A czym przegląda te zdjęcia?........Czym to kopiujecie? Explorerem? ...
    Zdjęcia kopiuje Explorerem a przegląda w ACDSee.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Uzależniony

Domyślnie

z racji iż posiadam maka i lightrooma 2 to się wypowiem

ja korzystam z opcji żeby robił foldery i wrzucał za datą zdjęcia np. 2009/03/02/IMG_8765.cr2

tak u mnie to wszystko wygląda i potem jak przekreci to nie robi Ci różnicy
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Uprawnienia umieszczania postów