Strona 37 z 43 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 427

Wątek: [WARSZTATY W STUDIO (i nie tylko) WARSZAWA - 2009] - portret,akt, ślubne

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cóż... jeden obrazek powie więcej niż 1000 słów.;-)

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Dobrze widziałem że mieliście lampy na statywach?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Były...,ale właściwie to nie były używane. Radiowy wyzwalacz umożliwiał pracę jednej osobie , a i tak jakiś kabel był za krótki. Prawie wszyscy pracowali z własnymi lampami.
    Mnie najwięcej dała rozmowa z Jarkiem. Zdjęć zrobiłem niewiele.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Kabel był za krótki aby ustawić lampy pod przeciwległymi ścianami w kościele. Dwie lampy są zasilane bowiem z jednego generatora. W kościele w drugiej części spotkania używana była jedna lampa a w podziemiach podczas wykonywania zdjęć pozowanych już dwie. Radio ma jedną zaletę podczas fotografowania prawdziwej imprezy-nikt kompaktem nie wyzwala bez sensu lamp.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Były...,ale właściwie to nie były używane. Radiowy wyzwalacz umożliwiał pracę jednej osobie , a i tak jakiś kabel był za krótki. Prawie wszyscy pracowali z własnymi lampami.
    Mnie najwięcej dała rozmowa z Jarkiem. Zdjęć zrobiłem niewiele.
    Jarek wyjaśnił "sens" używania lamp na statywie w kościele - tam gdzie siedzą młodzi ekspozycja prawie zawsze jest inna niż tam gdzie składają przysięgę. Więc lampy ustawiasz albo na przysięgę (3 minuty?) albo na resztę czasu...
    Albo dwa komplety lamp. Raczej bezsensu .

Problem jest taki że każdy ma nieco inna technike fotografowania i nieco inne oczekiwane efekty. Są tacy co bez lamp studyjnych się z domu nie ruszają, są tacy co doświetlają lampą na aparacie z odpowiednią korektą i modyfikacją światła, są i tacy co oświetlają lampą wbudowaną .
    Nigdy nie osiągnie się pełnej zgodności co do tego jakiej techniki używać - zdecydują o tym klienci swoim portfelem wybierając tego czy innego zdjęcia.
    Stąd też i problem na warsztatach się pojawił gdy jeden prowadzący mówił o jednej technice a za chwilę drugi "nie, to wcale nie tak" . Jeden mówi "robicie w rawach to zapominacie na razie o balansie" a drugi "koniecznie filtr łososiowy na lampę" a trzeci "koniecznie lampy studyjne, o zaraz rozłożymy" itp.
    Pod tym względem... no nie powinno być kilku prowadzących , co najwyżej luźna dyskusja pod koniec warsztatów przy herbatce o różnicach w technice fotografowania, a nie w trakcie robienia zdjęć, powodująca konfuzję, szczególnie u co bardziej początkujących.
    To moje subiektywne zdanie jako obserwatora z boku. Zdjęcia żadnego nie zrobiłem - za dużo ludzi .

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Tak się zastanawiam, jaki ksiądz pozwoli rozłożyć sprzęt studyjny w kościele i błyskać tym podczas mszy?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Jak poprosisz to pozwoli
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Następne warsztaty zrobimy odwrotnie. Od herbatki. Zaczną się w podziemiu i małe grupy powiedzmy 2-3 osobowe będą wychodziły pod „opieką” na górę do kościoła.

Chcę przypomnieć o sobotnim 28 XI godz 13 spotkaniu w studio gdzie będzie można wydrukować gratis zdjęcia z warsztatów w kościele i Fashion. Do tego tylko dla uczestników warsztatów udało się wynegocjować atrakcyjną cenę na zestaw walizkowy lamp Elinchrom 200Ws i 400Ws 2 parasolki, 2 statywy i dwie torby w cenie 1890zł brutto ( mamy tylko dwa komplety w tej cenie ). Na miejscu będzie też Para Młoda z kościoła i będzie można poznać ich zdanie dotyczące wykonanych zdjęć. W sobotę podam grafik spotkań na grudzień i chętni będą mogli zapisać się na wybrane tematy korzystając z odpowiedniej na ten dzień zniżki.

W kwestii organizacyjnej to mam prośbę o to abyście nie wysyłali do mnie mejli z prośbą o kontakt do modelek. Zdjęcia dla nich jak i Pary Młodej proszę wysłać na adres redakcja@tmf.waw.pl i ja przekażę pocztę zainteresowanym.

Ostatnie spotkanie w Listopadzie to Fashion/akt w piątek 27 XI o godz 17

Zapraszam!
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 24-11-2009 o 16:22 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Podam dwa kolejne terminy spotkań:

Portret pierwsze kroki w studio- środa 2 XII godz 17 koszt 99zł

Fashion- piątek 4 XII godzina 17 koszt 250zł
    Warsztaty poprowadzi znany wam z Forum Cezary Murawski http://www.maxmodels.pl/cezary.html Będą dwie zupełnie nowe modelki i make up. Szczegóły spotkania i zdjęcia modelek podam „na dniach”

Zapisać na warsztaty można się tradycyjnie wysyłając info przez stopkę lub na PW podając nr telefonu lub osobiście w sobotę 28 XI od godziny 13 w czasie spotkania z wydrukami. Na ten dzień przygotowałem specjalną promocję. W grudniu odbędą się jeszcze zupełnie nowe warsztaty, których tematem będzie fotografia Od packshotu do zdjęcia reklamowego. Termin tego spotkania też podam wkrótce.

Zapraszam!
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 26-11-2009 o 18:38

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Sergiusz, ja natomiast z pytaniem o "Pomiędzy portretem a aktem". Czy przewidujesz jakieś terminy w grudniu ?

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Grudzień to miesiąc, w którym coraz bardziej pachnie Świętami tak, że grudniowe warsztaty Pomiędzy portretem a aktem/akt w studio będą z delikatnym akcentem świątecznym czyli strojem Św Mikołaja i jak to pod choinką bywa prezentem niespodzianką.

Pomiędzy portretem a aktem/akt w studio sobota 12 XII godz 11
    koszt 350zł

Zapraszam!
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 26-11-2009 o 21:47

Strona 37 z 43 PierwszyPierwszy ... 273536373839 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów