Podczas warsztatów Portret pierwsze kroki w studio rozmawiamy na temat oświetlenia modelki. Ale to gdzie stoi jaka lampa nie ma takiego znaczenia jak odnalezienie jej światła na twarzy modelki. Ja to nazywam widzeniem światła i w tym celu zamieszczam te cztery zdjęcia. Aby nieco przybliżyć temat. Pierwsze zdjęcie oświetlone jest światłem Prawo- Górno- Bocznym jako głównym, Lewym Bocznym jako wypełniającym oraz dwoma kontrami rozjaśniającymi włosy lekko odcinając je od tła. Oświetlenie jest ustawione proporcjonalnie tak aby otrzymać kontrast oświetlenia odpowiedni dla średniego klucza. Czyli aby szczegóły były widoczne zarówno w światłach jak i cieniach. Na prawym policzku ( operuję stronami modelki ) i po prawej stronie czoła widać jak przedostało się światło padające z kontry. To jest oczywiście błąd ale nie przyszło mi nic innego do głowy aby pokazać jak nakładają się na siebie światła. Aby unikać błędów też trzeba zobaczyć ich efekt.
Zdjęcie jest w zasadzie bez obróbki aby dokładniej było widać działanie światła.
Bez oświetlenia głównego. Lekkie przekręcenie głowy w lewo wystarczy aby niepożądane światło z kontry na policzku całkowicie zniknęło.
Dwie kontry oraz aby nie było czarnego placka na twarzy dostało się na nią trochę światła z kontr odbite od modyfikatora pełniącego funkcję światła wypełniającego.
Tylko jedna kontra