Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: D70 vs 350D - test

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak a propos podanego linku do watku i wypowiedzi arra po raz kolejny sie przekonalem ze nie warto tam zagladac... niby 10D/20D nie maja trybu DEP ? A to ciekawe... grunt to sprawdzony, merytoryczny argument na popracie tezy "AF jest do d* "

http://www.dpreview.com/reviews/Cano...s/inhand02.jpg
    http://www.dpreview.com/reviews/cano...s/inhand02.jpg

Chyba ze myle A-DEP z DEP ?
    Dziwne

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W 10D jest A-DEP.

W znanych mi analogach 33V i 1V jest tryb DEP.

Różnica w działaniu polega na tym że w trybie DEP centralnym punktem AF pokazujesz punkt dalszy planu potem bliższy (bądź też odwrotnie) a aparat tak dobiera przesłonę żeby wskazany w ten sposób zakres odległości zmieścił się w GO.

W trybie A-DEP aparat uruchamia wszystkie punkty AF i tak dobiera przesłonę by wszystko co jest w ich zasięgu było ostre.

Z moich doświadczeń wynika że A-DEP jest raczej bezużytecznym trybem ponieważ dobór uaktywnionych punktów jest bardzo przypadkowy i mało powtarzalny. Generalnie trudno jest w tym trybie „pokazać” automatyce co ma być faktycznie ostre.

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Z moich doświadczeń wynika że A-DEP jest raczej bezużytecznym trybem ponieważ dobór uaktywnionych punktów jest bardzo przypadkowy i mało powtarzalny. Generalnie trudno jest w tym trybie „pokazać” automatyce co ma być faktycznie ostre.
    Tak jak mówisz nie inaczej, w analogach typu 300V był tryb A-DEP, w 33V jest tryb DEP, z obydwoma aparatami miałem do czynienia i wydaje mi się że A-DEP rózni się od DEP tym czym krzesło od krzesła elektrycznego .

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Sven zanim odpowiesz to dwa ostrzezenia:

- Loki jest Nikoniarzem
    - na tym forum nie lubimy wojenek systemowych wiec przepychanki (np o "dziwne kolory" - takie bardzo latwo uzyskac jak sie jedzie na automacie a jesli ktos kupuje dSLR by jechac na automacie to sam jest sobie winien, nie body... to tak jak narzekanie na noname filmy i noname lab z supermarketow ) urzadzajcie sobie na privie, rzetelny test kazdy chetnie obejrzy.
    Vitez, nie mam najmniejszego zamiaru wywolywac wojenek. kazdy odczytuje moje posty tak jak mu pasuje (szczegolnie na "zoltym" forum). generalnie to wolalbym widziec wiecej testow, a mniej gadania

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hmm, moim zdaniem jedyny sensowny test mógłby polegać na tym, że:

- dwóch dobrych fotografów
    - bierze sprzęt w te same (możliwie zróżnicowane) warunki
    - i pstryka fotki z tego samego statywu
    - w tych samych pozycjach,
    - na tych samych ogniskowych/przysłonach.
    - starając się maksymalnie wykorzystać aparat (Av, Tv lub M, kombinacje z WB/RAW, whatever)

Każde inne porównanie "Canon vs. Nikon" po prostu sensu ni ma - i jako takie nie powinno być powodem do dyskusji. Ale nie sądzę, że się takiego testu doczekamy

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Hmm, moim zdaniem jedyny sensowny test mógłby polegać na tym, że:

- dwóch dobrych fotografów
    - bierze sprzęt w te same (możliwie zróżnicowane) warunki
    - i pstryka fotki z tego samego statywu
    - w tych samych pozycjach,
    - na tych samych ogniskowych/przysłonach.
    - starając się maksymalnie wykorzystać aparat (Av, Tv lub M, kombinacje z WB/RAW, whatever)

Każde inne porównanie "Canon vs. Nikon" po prostu sensu ni ma - i jako takie nie powinno być powodem do dyskusji. Ale nie sądzę, że się takiego testu doczekamy

nie rozumiem po co 2 fotografow? bierzesz statyw, dwa aparaty i sprawa zalatwiona.

Dlaczego nie sadzisz, ze sie doczekasz. mysle, ze strona na ktorej moznaby poogladac testy lustrzanek cieszylaby sie powodzeniem. kazdy z producentow lustrzanek ma w ofercie 50mm. wystarczylo by to podpiac i rozpoczac test od f4 (wszystkie rysuja wtedy podobnie) i taki test mialby sens (Canin, Nikon, Pentax, Minolta). tutaj nie chodzi o wojenki systemowe, ale o mozliwie rzetelne przedstawienie za i przeciw. oczywiscie nie jest to mozliwe w ramach for systemowych bo na takich forach raczej trudno spotkac osoby naprawde objektywne, a nie chce mi sie kopac z koniem w postaci takiego czy innego zamorderatora.

Podobnie z optyka. z przyjemnoscia poogladalbym test optyki robiony w podobnych warunkach a niekoniecznie polegajacy na fotografowaniu tablic testowych.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    nie rozumiem po co 2 fotografow?
    A znajdziesz jednego, idealnie neutralnego (bez "bias" w którąś stronę) i znającego doskonale obydwa systemy?

Cytat Zamieszczone przez sven
    Dlaczego nie sadzisz, ze sie doczekasz.
    Po prostu nie sądzę Ale co więcej, wydaje mi się, że w typowych warunkach taki test wykaże że obydwa systemy są równie dobre Jedyne większe róznice mogą być w sytuacjach specjalnych, wymagających np. szybkiego AF, ISO3200, czy dobrego algorytmu pomiary światła błyskowego.

Początki nałogu
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Kolory(?) dla mnie to D70 dawal dziwne (zimne) kolory, no i te niedoswietlanie, ja sobie nie wyobrazam zebym kazda fote musial przepuszczac przez PSa. Ale to chyba kwestia gustu, jeden lubi zimne kolory i ciemne foty, a ktos inny co innego. Dla mnie foty z D70 to porazka, co innego D50, te sa dla mnie oki, i D50 moglbym ewentualnie miec, ale D70 to porazka

ps. ale serwis nikona, utwierdzil mnie w przekonaniu, ze wybralem dobrze
    Ostatnio edytowane przez yasin ; 21-07-2005 o 20:15

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Jak już wspomniałem kadry są różne (przesunięte trochę względem siebie, więc aparat mogł zrobić inny pomiar światła itp. dlatego ten test jest bardzo mało miarodajny
    Statyw i te same kadry to podstawa (trzeba by wziąć jeszcze jakiegoś zooma zamiast stałęk, bo w Canonie jest 1.6 a w Nikosiach chyba 1.5 crop więc z canonie dajemy na 50 mm a w nikonie na 53,3 i mamy 80mm w kadrze
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

sv
    Guest

Domyślnie

dla potrzeb testu lustrzanek dla ludu nie jest potrzebna doskonala znajomosc konkretnego systemu, a obslugi lustrzanki na potrzeby takiego testu mozna sie "nauczyc" w 15 minut.

moim zdaniem taki test szybciej wykaze, ze oba systemy sa do kitu, a roznice oprocz wymienionych beda dotyczyly rowniez automatycznego balansu bieli, szumow i czulosci.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów