Strona 53 z 60 PierwszyPierwszy ... 3435152535455 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 594

Wątek: eTTL + Pocket Wizard

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a czy ktoś próbował w ogóle zamiast lamp canona używać np. metza?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    stopki szybko i latwo wymieniłem i zaczełem testy AC3 (mam dwie sztuki),
    niestety zaobserwowałem pewne problemy w ETTL, mianowicie lampy po załozeniu AC3 w pozycji 0 błyskają jakies 2/3 - 1EV mocniej niż bez controllera, mozecie to potwierdzic?

pozatym czasami po zmianie kolkiem korekcji sily blysku potrafi blysnac poprzednimi ustawieniami, i dopiero kolejny blysk jest ok, dzieje sie to rzadko ale sie zdarza, co ciekawe zaobserwowalem to tylko na MiniTT1, na FlexTT5 nie zdarzylo mi sie to.
    właśnie skończyłem się bawić zwracając uwagę na to co napisałeś powyżej..
    tak jak prosiłeś na PW sprawdzałem zarówno na 5d1 i 5d2..
    i jeśli chodzi zarówno o pierwsze zagadnienie to i z założonym ZC jak i bez (w trybie auto) błyskają tak samo albo różnica jest niewielka (wg mnie jej nie ma)
    sprawdzane konkretnie na 5d2 z 85/1.2 i na 5d1 z 135/2..
    co do drugiego problemu to za dużo nie kręciłem mocą ale też raczej jest ok - nie wiem jak często się to powtarza.. na aparacie mam tt1 zawsze bo flex za duży jest imho
    niestety za dużo nie pobłyskałem bo mi się żona zbuntowała że nie mam litości dla jej oczu
    aha, firmware 5.150

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ok, już chyba wiem w czym tkwi problem i dlaczego mi wychodziło przeswietlanie o 1EV,

bawilem sie grupami i jak na jednej lampie jest grupa A a na drugiej B to wtedy przeswietla o 1EV! jesli uzywamy 3 lamp na grupach A, B i C to przeswietli o 1,5EV!

Sprawdziłem przy okazji jak działa oryginalny system Canona i jest inaczej, tzn niezaleznie od ilosci grup i lamp zawsze naswietla tak samo.

Jeśli zamiast AC3 podepniemy jako kontroler lampe to tez jest ok i naswietla prawidlowo. Jest to ewidenty błąd Zone Controllera w takim razie.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ktoś może skrobnąć maila do serwisu technicznego PW?

aha, ważna sprawa, mimo założonego AC3, korekcja w body cały czas działa, czyli sumując mamy regulacje +-6EV lub +-5EV zaleznie od body
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 25-08-2010 o 23:43 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Kielce

Domyślnie

bawilem sie grupami i jak na jednej lampie jest grupa A a na drugiej B to wtedy przeswietla o 1EV! jesli uzywamy 3 lamp na grupach A, B i C to przeswietli o 1,5EV!

Sprawdziłem przy okazji jak działa oryginalny system Canona i jest inaczej, tzn niezaleznie od ilosci grup i lamp zawsze naswietla tak samo.
    hmm.. u mnie nie zauważyłem tego - mam co prawda tylko dwie lampy ale zarówno jak są obie w grupie A, jedna w A a druga w B, i jak nie było zone controllera klatka wyglądała na tak samo naświetloną..

a na jakich parametrach robiłeś.. tzn. czy lampami tylko dopalałeś zastane czy lampy były jako główne bo tu też może być różnica w metodzie testowania.. ja przy swoich testach lamp używałem tylko do doświetlania (światłomierz w aparacie pokazywał -1 do -2 EV)

aha, ważna sprawa, mimo założonego AC3, korekcja w body cały czas działa, czyli sumując mamy regulacje +-6EV lub +-5EV zaleznie od body
    a o tym też już czytałem - to chyba metoda na ustawienie manualne siły błysku mniejszej niż 1/64

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Wink

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta

a na jakich parametrach robiłeś.. tzn. czy lampami tylko dopalałeś zastane czy lampy były jako główne bo tu też może być różnica w metodzie testowania.. ja przy swoich testach lamp używałem tylko do doświetlania (światłomierz w aparacie pokazywał -1 do -2 EV)

sprawdz dokładnie, zrob fotke jak obie lampy sa w grupie A i B bez AC3 a potem zaloz AC3 i tez zrob zdjecie, ja swoje testy robilem na M w domu, czas 1/125s przeslona F/4
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja przy swoich testach lamp używałem tylko do doświetlania (światłomierz w aparacie pokazywał -1 do -2 EV)
    To chyba niedobrze...

Domyślnie

witam
    a ja mam inne pytanie czy zone ma jakieś wersje eu/us , sprzedawca się pyta o part no eu , bo mu napisałem ze mam eu.
    darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dzygit-Dublin Zobacz posta
    witam
    a ja mam inne pytanie czy zone ma jakieś wersje eu/us , sprzedawca się pyta o part no eu , bo mu napisałem ze mam eu.
    darek
    wersje CE i US sa na pewno ale czy wersja CE bedzie dzialac z nadajnikami US trudno powiedziec, pewnie nie

Miasto
    Kielce

Domyślnie

sprawdz dokładnie, zrob fotke jak obie lampy sa w grupie A i B bez AC3 a potem zaloz AC3 i tez zrob zdjecie, ja swoje testy robilem na M w domu, czas 1/125s przeslona F/4
    a ISO? bo to robi różnicę

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    To chyba niedobrze...
    a czemu niby niedobrze?
    moje podejście do błyskania jest takie że jeśli to nie jest konieczne to maksymalnie należy wykorzystywać światło zastane..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

a ISO? bo to robi różnicę
    ISO100, ale ogolnie ustawienia sa obojetne,

ustaw obie lampy w jednym kierunku i ustaw obie w grupie A a potem jedna w grupie A a druga B

Strona 53 z 60 PierwszyPierwszy ... 3435152535455 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów